Seimas atmetė opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus rezoliucijos projektą, kuriuo buvo siūloma nepritarti Vyriausybės 2015 metų veiklos ataskaitai.

Valdantieji opozicijos priekaištus apibūdino „demagogišku pliurpimu“, o pastarieji atšovė, kad valdantieji pamiršo realybę.

„Nėra ko pionieriškai girtis ir blūdinti mūsų visuomenę, kad neva viskas yra gerai. Yra šiek tiek kitaip“, - teigė Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narys Valentinas Stundys.

Socialdemokratė Irena Šiaulienė piktinosi, kad opozicija nepripažįsta gerų Vyriausybės veiklos rezultatų.

„Apgailestauju, kad opozicija būdama atsakinga už visuomenės reikalų sėkmingą tvarkymą negali pakilti iki reikiamo lygio ir aptarti Vyriausybės veiklos ataskaitos tinkamai ir negeba pripažinti tuos rezultatus“, - ketvirtadienį Seime svarstant 2015 metų Vyriausybės veiklos ataskaitą teigė parlamentarė.

„Tvarkietis“ Petras Gražulis teigė, kad valdantieji įgyvendino strateginius energetinius projektus, kuriems, pasak jo, buvusi dešinioji valdžia buvo padėjusi „kreivus ir korumpuotus pagrindus“. Tačiau jis pripažinio, kad valdančioji dauguma, įvedus eurą, nesugebėjo suvaldyti kainų šuolio ir „išmėžti“ dėl finansų krizės priimtų ankstesnės valdžios sprendimų pasekmes.

„Būtina mažinti darbo jėgos apmokestinimą. Jeigu tam rasime politinės valios, sumažės „šešėlis“, į biudžetą pajamos, kuria dėl to jis praras, ateis per kitur, augs investicijos, atlyginimai, žmonės daugiau vartos, pagerės mokesčių surinkimas“, - teigė P.Gražulis.

„Darbietis“ Vytautas Gapšys energetikos plėtrą pavadino stabilia, bet pasigedo platesnių diskusijų dėl socialinio modelio.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys konservatorius Rimantas Jonas Dagys teigė, kad Vyriausybė dėl permainų socialinėje srityje patyrė fiasko, nes socialinį modelį stalčiuose vilkino ketverius metus ir Vyriausybės socialinę politiką pavadino „tiesiog neįgalia“.

Ekonomikos komiteto narys konservatorius Jurgis Razma priekaištavo Vyriausybei, kad ji neturi agrarinės politikos ir strategijos, parama skirstoma neefektyviai, sveikatos priežiūros sistema finansuojama nepakankamai, nacionalinė energetikos strategiją vėluojama priimti.

Parlamentaras kritikavo Vyriausybę dėl neišsakytos tvirtos pozicijos dėl Astrave statomos atominės elektrinės.

Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos narys Zbignevas Jedinskis piktinosi, kad su Vyriausybės į Seimą atneštu naujuoju Darbo kodeksu bus pabloginama dirbančiųjų situacija. Jis apgailestavo, kad Vyriausybė neįvedė lengvatinio pridėtinės vertės mokesčio būtiniausiems maisto produktams.

Jis taip pat priekaištavo komerciniams bankams, kurie neteikia paskolų vidutiniam verslui ir nemoka palūkanų gyventojams už jų indėlius.

Ekonomikos komiteto narys Dainius Kreivys 2015-uosius pavadino Lietuvai prarastais metais, nes iš Lietuvos išvyko 44 tūkst. gyventojų „geresnės perspektyvos ieškoti kitur“. Pasak jo, žmonės išvyksta, nes nėra darbo, už kurį būtų galima gauti orų atlyginimą, o dažname mažesniame miestelyje nėra jokio darbo.

„Vyriausybė nepajudino nei piršto tam, kad sukurtų patikimą ir sklandžiai veikiantį mechanizmą investicijoms į regionus ateiti ir naujoms, gerai apmokamoms darbo vietoms sukurti. Atvirkščiai - atrodo, kad buvo daroma viskas, kad investuotojai pasirinktų kitas vietas savo investicijoms. Agentūros, atsakingos už investicijų pritraukimą, metai iš metų marinamos be tinkamo finansavimo, o jas paliekantys profesionalūs darbuotojai keičiami draugų ir pažįstamų vaikais ir vaikaičiais, partiniais kadrais“, - kalbėjo D.Kreivys.

Parlamentaro teigimu, Vyriausybės neveiklumo atspindžiai matyti lankant laisvąsias ekonomines zonas: „Šiandien LEZ'ai, kurie buvo skirti pritraukti investuotojus į regionus, stovi tušti ir apaugę brūzgynais. Čia nėra nei investuotojų, nei kuriamų darbo vietų, nei augančių gyventojų atlyginimų“.