Lenkijos premjerė Beata Szydlo, užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis ir gynybos ministras Antonis Macierewiczius antradienį Vyriausybės rūmuose priėmė 11 žurnalistų iš Italijos, Nyderlandų, Norvegijos, Belgijos, Ispanijos, Italijos, Bulgarijos, D.Britanijos ir Lietuvos.

Liepos 8-9 dienomis Varšuvoje įvyks NATO viršūnių susitikimas. Lenkijoje nesiliauja demokratijos maršai, nukreipti prieš naująją valdžią. Lenkijos valdžia, dabar sutelkta vienos „Teisės ir teisingumo“ partijos rankose, kariauja su jai nepaklūstančiu Konstituciniu tribunolu, ir, panašu, siekia, kad NATO viršūnių susitikimas paliktų itin gerą įspūdį Europos šalyse.

„Mums tai labai svarbus susitikimas. Norėčiau pabrėžti, kad Lenkija yra labai racionali svarstydama visos Europos saugumo klausimus“, – kalbėjo premjerė B.Szydlo. Anot Lenkijos vyriausybės vadovės, saugumo problemų turi visa Europa, bet Lenkijos, o drauge ir visos Rytų ir Vidurio Europos saugumas yra ir visos Europos saugumo problema.

Klausytis B.Szydlo, kuri, priešingai nei abu ministrai, kalbėjo tik lenkiškai, įdomu. Nedidelio ūgio premjerė kalba tyliai, lygiu balsu, be mažiausių kalbinių riktų. Iš pirmo žvilgsnio, sudaro be galo tvarkingos, tikros perfekcionistės įspūdį. Galbūt ją galima palyginti su drausmę pripažįstančia, bet iš principo gera mokytoja. Kurios rūpestingai prižiūrimą veidą su itin tvarkinga šukuosena kartais nušviečia lengva šypsena. Premjerė tik kartą vos vos paragavo vyno.

Ministrai – daug impozantiškesni. W. Waszczykowskis iš išvaizdos primena LDK didiką prieš žemės reformą ar tuoj po jos. Kalba rimtai, svariai, su įsitikinimu. Gynybos ministras A.Macierewiczius iš kalbos ir bendravimo manieros turbūt labiau artimas XVIII a. smulkiai šlėktai. Tai paryškina ir barzdelė, ir veido mimika, ir gestikuliacija.

Pokalbio metu ne kartą buvo minimos Baltijos šalys ir Lietuva bei NATO būtinybė jas apginti, o gynybos ministras A. Macierewiczius, atsakydamas į ispanų žurnalisto klausimą apie Rusijos neerzinimą, priminė, kad net 650 km Lietuvos, o tuo pačiu ir NATO sieną su Rusijos Karaliaučiaus sritimi saugo vos 4 NATO naikintuvai.

Kaip ir prieš kiekvieną susitikimą Varšuvoje, taip ir prieš šį, mums ne kartą buvo pakartota, kad viskas, kas jo metu bus pasakyta, yra „ne spaudai“. Kodėl, paaiškinta nebuvo, nors jokių paslapčių nei Lenkijos premjerė, nei jos kabineto du svarbiausi ministrai neatskleidė ir tikriausiai nė negalėjo atskleisti.

Galiausiai pasibaigus premjerės surengtiems pietums gynybos ministras A. Macierewiczius vis dėlto sutiko duoti interviu ir „spaudai“. Ministras pakartojo jau ne kartą Varšuvoje per kelias dienas girdėtus būsimo NATO viršūnių susitikimo pagrindinius uždavinius. „Rusija pastaruoju metu nuolat provokuoja NATO, todėl NATO turėtų turėti prie savo rytinių sienų tokią jėgą, kuri galėtų stabdyti galimą agresiją“, – sakė A.Macierewiczius.

Anot gynybos ministro, kai jis kalba apie savo saugumo užtikrinimą, jis pirmiausia galvoje turi Lenkijos kariuomenę, bet NATO solidarumas taip pat yra be galo svarbus Lenkijai. Gynybos ministras ne kartą pabrėžė, kad NATO yra gynybinė sąjunga, tačiau pastarųjų kelerių metų patirtis rodo, kad ši sąjunga privalo gebėti greitai ir adekvačiai reaguoti į iššūkius.

„Liepos 8-9-oji bus dvi didžios dienos Varšuvoje“, – reziumavo A. Macierewiczius.
Pokalbio metu buvo ne kartą pabrėžta, kad NATO organizacijos stiprinimo tikslas yra užkirsti kelią karui. Taip pat nuolat buvo pabrėžiama, kad Lenkija mato ir kitoms Europos valstybėms kylančius pavojus. Pirmiausia buvo minima terorizmo grėsmė, taip pat pabėgėlių antplūdis ir akcentuojama, kad nemaža jų dalis yra ne pabėgėliai, o tik ekonominiai migrantai.

NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 8-9 dienomis Varšuvos Nacionaliniame stadione, talpinančiame 58 000 futbolo rungtynių žiūrovų.

Jau nuo gegužės 26-osios stadionas, kuriame nuolat vyksta gausybė muzikos, sporto ir visuomeninių renginių, bus uždarytas rengti NATO susitikimą. Todėl dešimtys bendrovių, kurios 2012 m. Europos čempionatui statytame itin moderniame stadione, nuomojasi biurus (iš viso 10 000 kv. metrų ploto) arba turės perkelti savo veiklą kitur, arba skelbti pusantro mėnesio trukmės atostogas.

NATO viršūnių susitikime iš viso laukiama apie 12 000 užsienio svečių, tarp jų – apie 2000 žurnalistų.

„Tai milžiniškas logistikos iššūkis, o taip pat ir viešosios diplomatijos“, – sakė Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovai. Daugiau kaip 40 Lenkijos ambasadų įvairiose šalyse rengia konferencijas ir seminarus, skirtus neeiliniam NATO įvykiui, kuris bus be galo svarbus ir Lietuvos gynybos stiprinimui. Varšuvoje gali būti priimti sprendimai dislokuoti tris sąjungininkų brigadas – prdaedant Rumunija, Lenkija ir baigiant Baltijos šalimis.