Rezultatas buvo triuškinantis: 7 delegatai balsavo už rezoliuciją, 93 - prieš, kiti delegatai balsavime nedalyvavo. Iš viso asociacijos suvažiavime dalyvavo 147 delegatai.

Iniciatyva pašalinti R. Malinauską iš Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidento posto kilo Vilniuje. Projektą įregistravo miesto tarybos narys, konservatorius Adomas Bužinskas.

Pagrindinis motyvas – vieši skandalai, kuriuose figūruoja R. Malinausko pavardė. Garsiausiai politiko pavardė nuskambėjo Vijūnėlės skandalo istorijoje, kurioje R. Malinauskas siekė, kad iš Vyriausybės nutarimo būtų išbrauktas skirsnis apie kurortines zonas. Taip buvo siekiama įteisinti R. Malinausko pažįstamam verslininkui priklausantį 600 kvadratinių metrų ploto namą ant tvenkinio kranto.

Teisėsaugos institucijos nusikaltimo požymių nerado, tačiau paviešinus pokalbių išklotines matyti, kad R. Malinauskas, tarsi būtų premjeras, derino Vyriausybės nutarimo keitimą.

Po šios istorijos visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų agentūros ėmė fiksuoti socialdemokratų reitingų kritimą, todėl valdančioji partija siūlė merui sustabdyti narystę partijoje. R. Malinauskas nusprendė pasitraukti iš socialdemokratų gretų su beveik visu Druskininkų skyriumi.

Inicijuodami nepasitikėjimą R. Malinausku Lietuvos savivaldybių asociacijoje konservatoriai bedė pirštu į tai, kad asociacija yra tapusi Druskininkų mero įkaitu. Kaip pavyzdys buvo minimas ir R. Malinausko susitikimas su generaliniu prokuroru Evaldu Pašiliu.

Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis anksčiau yra pareiškęs, kad liberalai siūlys R. Malinauskui atsistatydinti iš Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidento pareigų, tačiau Liberalų sąjūdžio merai nepalaikė konservatorių pasiūlytos rezoliucijos.

E. Masiulis antradienį DELFI sakė, kad R. Malinausko atstatydinimo klausimu vieningumo nebuvo net ir konservatorių gretose.

„Toliau laikausi nuomonės, kad ponas R. Malinauskas yra labai prieštaringa figūra ir Savivaldybių asociacijai reikia kito vadovo. Mes įsakyti savo savivaldybininkams negalime, bet, kiek mane pasiekė informacija, netgi tarp rezoliucijos organizatorių nebuvo vienybės, nebuvo jokio tikrumo ir buvo aišku, kad tokia rezoliucija patirs fiasko", - sakė E. Masiulis.

Pasak politiko, R. Malinauską pašalinti norėję politikai nebuvo susitarę dėl pamainos jam. Anot E. Masiulio, tai pagrindinės priežastys, kodėl liberalų merai nepalaikė rezoliucijos R. Malinausko pašalinimui.