Didžiausi renginiai numatyti Vilniuje ir Šiauliuose, mažesni minėjimai vyksta ir kituose miestuose.

Nacionalinę Europos dienos šventę Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje penktadienį rengia Šiauliuose, Prisikėlimo aikštėje. Visi penktadienio vakarą apsilankę aikštėje kviečiami įsiamžinti unikalioje fotosesijoje, linksmintis koncerte bei stebėti šviesų ir fontanų šou.

Vilniuje Gedimino prospekte tradiciškai rengiama restoranų mugė, visą savaitgalį vyks įvairūs pasirodymai ir pristatymai.

Europos diena minima gegužės 9-ąją, nes 1950 metais šią dieną Prancūzijos užsienio reikalų ministras Robertas Schumanas iškėlė suvienytos Europos idėją. Šis Šumano deklaracijos pavadinimu žinomas pasiūlymas laikomas Europos Sąjungos pradžia.

Europa – didesnės galimybės ir bendra atsakomybė

„Šiandien kaip niekada svarbu, kad Europos Sąjunga ir NATO išlieka patikimi Lietuvos saugumo garantai. Šios organizacijos yra šeima, kurioje artimiausi draugai dalinasi tomis pačiomis laisvės, demokratijos ir pagarbos žmogaus teisėms vertybėmis ir kurios nariai turi rodyti solidarumą ir palaikyti vienas kitą. Europa – tai nėra vien geografinė sąvoka, tai ir mūsų tapatybė, ir mūsų stiprybė, ir didesnės galimybės mums visiems realizuoti savo svajones. Europa yra mūsų bendra atsakomybė, kad žemyne visuomet vyrautų taika ir klestėjimas. Todėl Europos diena – tai mūsų tapatybės ir mūsų laisvės įtvirtinimo šventė“, – pranešime spaudai cituojamas L. Linkevičius.

Penktadienį Vinco Kudirkos aikštėje bus atidengta įspūdingo dydžio instaliacija, visą savaitgalį Gedimino prospekte veiks restoranų mugė, o šeštadienį šventę vainikuos grupių „The Roop“, „Colours of Bubbles“ ir „Saulės kliošas“ koncertas, kurio klausytojus pasveikins užsienio reikalų ministras.

Vilniuje – pilietinio solidarumo eisena „Europos maršas“

Gegužės 7 d., šeštadienį, jau šeštą kartą Vilniuje rengiama kasmetinė pilietinio solidarumo eisena „Europos maršas“. Eisenos šūkis „Už stiprią ir vieningą Europą“.

Prisijungti kviečiami visi, kurie net ir geopolitinių iššūkių akivaizdoje išlieka neabejingi Europos likimui ir tiki Europos Sąjungos idėja.

„Europos diena – mūsų visų šventė. Tad kviečiame visus pakiliai ir su gera nuotaika paminėti Europos vienybės dieną“, – sakė Europos federalistų sąjungos Lietuvoje pirmininkas, Europos parlamento narys Petras Auštrevičius.

Europos maršo dalyviai eiseną pradės gegužės 7 d., šeštadienį, 11 val. Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo ir toliau Gedimino prospektu bei Pilies gatve žygiuos iki Rotušės aikštės.

Eisenos organizatoriai: Europos federalistų sąjunga Lietuvoje (EFSL). EFSL -tai visuomeninė organizacija, jungianti įvairių politinių pažiūrų piliečius, politikus ir visuomenės veikėjus, kuriuos vienija pasiryžimas siekti visavertės Lietuvos narystės politiškai ir ekonomiškai suvienytoje Europoje.

Pirmadienį renginiai tęsis, vyks orientacinis žaidimas „Europos pasas“.