Šalies savivaldybėse bręsta iniciatyva pašalinti R. Malinauską iš Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidento pareigų.

Klausimas dėl nepasitikėjimo Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentu jau įtrauktas į būsimą asociacijos suvažiavimo darbotvarkę. Tai DELFI antradienį patvirtino LSA atstovė spaudai Indrė Vilūnienė.

Lietuvos savivaldybių asociacijos suvažiavimas vyks gegužės 10 dieną Naujojoje Akmenėje.

Iniciatyva – iš Vilniaus miesto savivaldybės

Iniciatyvos pašalinti R. Malinauską ėmėsi liberalo Remigijaus Šimašiaus vadovaujama Vilniaus miesto savivaldybė.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys, konservatorius Adomas Bužinskas įregistravo rezoliucijos projektą dėl nepasitikėjimo LSA prezidentu.

TS - LKD partijos Priežiūros komiteto pirmininkas ir Vilniaus miesto savivaldybės mero pavaduotojas Valdas Benkunskas DELFI teigė, kad iniciatyva rezoliucijai kilo dėl pastarųjų mėnesių aktualijų.
Valdas Benkunskas

„Pastarųjų mėnesių vieši skandalai, kuriuose linksniuojama ir pono Malinausko pavardė, tikrai nedaro garbės Lietuvos savivaldybių asociacijai ir jos prestižui. Savivaldybių asociacija praktiškai tapusi vieno asmens ir vienos savivaldybės, konkrečiai R. Malinausko ir jo atstovaujamų Druskininkų, įkaite“, - sako konservatorių atstovas Vilniaus miesto savivaldybės taryboje V. Benkunskas.

Pasak politiko, cinizmo viršūne galima laikyti viešai paaiškėjusius faktus, kai prisidengdamas savivaldybių asociacijos vadovo pareigomis R. Malinauskas „rūpinosi“ kurortinių zonų Lietuvoje panaikinimu, ar teisingumo ministro tarpininkaujamas lankėsi pas naujai paskirtą generalinį prokurorą Evaldą Pašilį.

„Abiem atvejais praktiškai buvo sprendžiami ne asociacijos ir ne Lietuvos savivaldybių, o Druskininkų ir grynai asmeniniai pono Malinausko reikalai“, - teigė Vilniaus miesto vicemeras V. Benkunskas.

Pasak jo, partijoje priimta pozicija palaikyti rezoliuciją, ir konservatorių merai bus įpareigoti tai padaryti.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas, Seimo narys Eligijus Masiulis tvirtina panašiai kaip V. Benkunskas.
„Tokios viešos reputacijos asmuo meta dėmę visai savivaldybių asociacijai, todėl Liberalų sąjūdžio pozicija yra siūlyti ponui Malinauskui pačiam iš prezidento pareigų atsistatydinti. Priešingu atveju, siūlysime tai padaryti neeiliniame asociacijos suvažiavime“, - patvirtinęs, kad Liberalų sąjūdžiui atstovaujantys savivaldybių merai R. Malinausko nušalinimo rezoliuciją palaikys, sakė E. Masiulis.
Kaltina piktnaudžiavimu ir įgaliojimų viršinimu

Rezoliucijos projekto tekste teigiama, esą R. Malinauskas piktnaudžiauja savo įgaliojimais, juos viršija, nepagrįstai naudojasi jam LSA įstatuose suteiktomis teisėmis, o tokie jo veiksmai meta šešėlį visai Lietuvos savivaldybių asociacijai.

„Suvažiavimas reiškia viešą nepasitikėjimą LSA prezidentu R. Malinausku ir atsiriboja nuo jo vykdomų veiksmų. Raginame LSA prezidentą R. Malinauską prisiimti atsakomybę už savo veiksmus ir įgaliojimų viršijimą ir nedelsiant atsistatydinti iš užimamų LSA prezidento pareigų“, - teigiama rezoliucijos tekste.

Provincijos merai vertina skeptiškai

Tiesa, ne visi merai į tokią iniciatyvą žiūri palankiai. Konservatorius Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas, kuris yra ir LSA viceprezidentas, teigia kol kas skeptiškai vertinantis tokius dalykus.
Algirdas Vrubliauskas

„Suvažiavimas nėra rinkiminis. Kita vertus, kol kas nemačiau rezoliucijos teksto ir argumentų, reikia įsigilinti, kiek jie rimti. Jūs manęs klausiate, kaip aš balsuosiu? Negaliu dar šiandien atsakyti, nes nesu susipažinęs, sakau jums. Taip, manau, jog partijos gali ir turi turėti savo pozicijas, tačiau, mano nuomone, tai daugiau būtų rekomendacinio pobūdžio teikimai, ne nurodymai. Partijos gali rekomenduoti, bet vargu, ar gali nurodyti, kaip balsuoti; čia ne partiniai, o savivaldybiniai reikalai, mano nuomone“, - sakė A. Vrubliauskas.

Jam pritaria ir Lietuvos socialdemokratų partijos prezidiumo narys, Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas.

„Visuomet esu nuosaikių pažiūrų ir diskusijos šalininkas, o ne vertimo (iš posto). Jei Vilniaus miesto savivaldybė turi Malinauskui priekaištų, kur ji buvo prieš metus, kai vyko savivaldybių asociacijos prezidento rinkimai? Galima buvo jau tada sakyti priekaištus ir teikti kitas kandidatūras. Tačiau to padaryta nebuvo, o artėjant rinkimams į Seimą, bandoma tuo manipuliuoti“, - teigė V. Mitrofanovas.

Akmenės rajono savivaldybės meras neslepia, kad neseniai vykusiame LSA tarybos posėdyje kalbėta apie tai, kad „centras“ neretai savivaldybes, ypač regionų, palieka tarsi podukros vaidmenyje.

Pasak V. Mitrofanovo, Seimas, svarstydami savivaldybes ir jų veiklą reglamentuojančių įstatymų pataisas, neretai „pamiršta“ į tokius svarstymus įtraukti pačias savivaldybes, todėl savivaldybių asociacijos vaidmuo čia – reikalingas.

„Turime pripažinti, kad asociacija atstovauja visų pirma savivaldybių ir jų gyventojų reikalus, o ne partijų. Ir tas yra gerai. Sakyčiau, faktas, kad dabar asociacijai vadovauja nepartinis meras, yra geriau nei būtų partinis. Dabar žiūrima savivaldos, o ne partinių reikalų“, - sakė Akmenės rajono savivaldybės vadovas.

R. Malinauskas: vienintelė partija – Lietuvos savivalda

„2016 m. gegužės 10 d. vyks LSA suvažiavimas. Vilniaus miesto savivaldybė į suvažiavimo darbotvarkę įtraukė klausimą dėl rezoliucijos dėl nepasitikėjimo LSA prezidentu, t. .y. Jumis. Kaip vertinate tokią Vilniaus miesto savivaldybės iniciatyvą?“ – DELFI paklausė Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidento, Druskininkų savivaldybės mero Ričardo Malinausko.

„Pirmiausia, tai siūlymas įtraukti jūsų minėtą klausimą į darbotvarkę yra pateiktas ne Vilniaus miesto savivaldybės, bet savivaldybės Tarybos nario konservatoriaus Adomo Bužinsko. Jeigu rezoliucija neliestų manęs asmeniškai, aš, kaip Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, niekada neįtraukčiau tokio klausimo į darbotvarkę. Tačiau šiuo atveju klausimas liečia mane asmeniškai, todėl įtrauksiu jį į darbotvarkę. Džiaugiuosi šia iniciatyva vien todėl, kad tai bus galimybė, netrukdant metinio pranešimo, visiems savo kolegoms ir suvažiavimo dalyviams pateikti tikrą informaciją, tikrą tiesą ir realius faktus apie menamus Druskininkų skandalus“, - atsakė R. Malinauskas.

„Dėl rezoliucijos kalbinti Lietuvos savivaldybių merai išsakė pakankamai priešingas nuomonės. Nemažai pašnekovų išsakė mintį, esą regionų savivaldybės neretai yra podukros vietoje lyginant su didžiųjų miestų savivaldybėmis, o Seimas ir Vyriausybė neretai ignoruoja savivaldybes, kuomet svarstomi jas liečiantys įstatymų projektai. Merų teigimu, partiniai interesai neturėtų užgožti savivaldybių interesų. Pritariate ar prieštaraujate tokiai minčiai?“ – pasiteiravome R. Malinausko.

„Džiaugiuosi, kad dirbdamas pasiekiau to, jog Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) yra ne politinis darinys, o iš tikrųjų dirbanti asociacija, kurios veiklą ir nuveiktus darbus labai tiksliai atspindi šūkis „Vienintelė partija – Lietuvos savivalda“. Tuo tarpu konservatoriaus A. Bužinsko pateiktas rezoliucijos projektas yra žingsnis į politikuojančią Lietuvos savivaldybių asociaciją. Teiginiai dėl mažųjų savivaldybių situacijos yra klaidingi, nes būtent iš didžiųjų savivaldybių sulaukiu draugiškų pastabų, kad Lietuvos savivaldybių asociacijos vadovybę sudaro mažųjų savivaldybių atstovai. Asociacija dažnai pasigenda ir didžiųjų, ir mažųjų savivaldybių aktyvumo sprendžiant joms aktualius klausimus arba teikiant pasiūlymus bei vertinimus“, - teigia politikas.

„Jūsų nuomone, LSA vadovas, nepriklausantis jokiai politinei partijai, yra daugiau teigiamas ar daugiau neigiamas reikalas, ir kodėl?“ – DELFI uždavė klausimą R. Malinauskui.

„Lietuvos savivaldybių asociacija niekada neatstovavo savivaldybių partiškumo ar jų dydžio principu. Visada savivaldos reikalai buvo, yra ir bus svarbiau už bet kokio miesto ar partijos interesus, nes Lietuvos savivaldybių asociacija atstovauja kiekvieną savivaldybę, kiekvieną miestą, kiekvieną bendruomenę. Kai dirbi žmonių labui, partiškumas nėra svarbus“, - įsitikinęs neseniai Lietuvos socialdemokratų partijos gretas kartu su visu Druskininkų skyriumi palikęs R. Malinauskas.