Antradienį parlamentarai atmetė tai numačiusias Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymo pataisas. Už jas balsavo 34 politikai, prieš buvo penki, 34 susilaikė. Projektas grąžintas tobulinti.

Vyriausybė nuo praėjusių metų siekia pataisyti minėtą įstatymą, kad į jį būtų grąžinta iki 2014 metų galiojusi nuostata, draudžianti ne tik seksualinį priekabiavimą, bet ir priekabiavimą dėl asmens lyties darbo vietoje.

Projekte siūlyta įpareigoti darbdavius imtis priemonių, kad „švietimo įstaigų, mokslo ir studijų institucijų mokiniai, studentai ir darbuotojai nepatirtų priekabiavimo ir seksualinio priekabiavimo“.

Taip pat dėl teisinio aiškumo norėta nustatyti, kad diskriminacija dėl lyties apimtų ir moterų diskriminaciją dėl nėštumo ir motinystės (gimdymo ir vaiko žindymo).

Vyriausybė savo pasiūlymus grindė būtinybe į nacionalinius teisės aktus perkelti ES normas. Tai privalu padaryti iki šių metų gegužės 21 dienos.

Europos Komisija pernai yra pradėjusi prieš Lietuvą pažeidimų procedūrą dėl vilkinimo vykdyti ES direktyvas.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis projektą pavadino kvailu.

Europa eina visiškai kažkokiais klystkeliais, visur įžvelgia žmogaus teises, visur persekiojama, išnaudojama ir pan. Net prekių ir paslaugų sektoriuje būtinai turi būti nepažeidžiamos moters teisės. Aš negaliu suprasti, kaip galima pažeisti teises prekių ir paslaugų sektoriuje? Nebent už kirpimąsi mes, kai kerpamės, turėtume mokėti tiek pat, kiek moterys moka. Bet mes dar turime barzdą... (...) Iki tiek mes prieisime, kad greitai, man atrodo, bus reguliuojama, kiek šeimoje turi gimti berniukų, kiek mergaičių...“, – kalbėjo P.Gražulis.

„Man nėra labai gražu, kai matau, kad moteris vairuoja kombainą arba dirba buldozeriu, traktoriumi. Tai trapi būtybė, jai tikrai turi būti darbas pagal lytį, fizinį pasirengimą“, – sakė jis.

Konservatorius Rimantas Dagys tvirtino, kad balsuoti už projektą negalima, nes neaišku, kas yra priekabiavimas.

Liberalė Dalia Kuodytė atkreipė dėmesį, kad pakeisti įstatymą reikalauja ES teisė.

„Šiuos projektus svarstome nebe pirmą kartą, ir kai girdi diskusijose tokias kalbas, kad iš Europos ateina tokios blogybės kaip žmogaus teisės, tai, man regis, save gerbiantis Europos Sąjungos šalies parlamentaras susilaikyti nuo tokių kalbėjimų“, – tvirtino ji.

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkė „darbietė“ Zita Žvikienė atkreipė dėmesį, kad draudimas priekabiauti dėl lyties įrašytas į Lygių galimybių įstatymą, todėl, anot jos, sunku suprasti dalies parlamentarų užsispyrimą tokią pat nuostatą įtraukti į Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)