Kas tai – gudrius triukas, kuriuo siekiama išpešti kuo daugiau pinigų iš žemos savivertės vyrų ar panacėja nuo, galima būtų pajuokauti, XXI a. žmones apėmusios vienišumo epidemijos?

Patarimų pilnas internetas

„Kaip susirasti merginą?“, „Kaip patenkinti moterį?“, „Kaip mylėtis ilgiau? 3 žingsniai, kaip pašalinti priešlaikinę ejakuliaciją“, „Manipuliacijos ir kaip nuo jų apsisaugoti“, „Nuo ko pradėti, kad gautum tai, ko nori?“, „Kaip vesti moteris iš proto?“, „Kaip padaryti merginą priklausomą nuo tavęs?“, „Kaip parsivesti merginas iš klubo į namus?“, – tokie ir panašūs vaizdo įrašai internete plinta kaip virusai, surinkdami po keliasdešimt tūkstančių peržiūrų.

Juose nevengiama apie moteris kalbėti ir labai grubiai, svaidytis įžeidžiais epitetais. Kartu dėstomos ir visos manipuliacijų schemos, kaip išpešti bučinį, parsivilioti į namus, pasimylėti ir esą priversti niekada tavęs nepamiršti.

Nors neretam tokie vaizdo įrašai ir juose pateikiamas turinys gali sukelti juoką, yra tokių, kuriems jie – lyg malda, su kuria pabunda, leidžia dieną ir užmiega.

Buriasi į slaptas uždaras bendruomenes

Priklausęs tokius asmenis vienijančiai bendruomenei DELFI pasakojo ir Petras Paserpskis, kuris šiuo metu pats stengiasi vyrus motyvuoti siekti savo tikslų. Jis vadovauja projektui „Alfavyras.lt“.

„AlfaVyras.lt“ išsivystė iš uždaros „Thegame.lt“ („Žaidimas“ – liet.) bendruomenės, kuri buvo sukurta pagal tokio paties pavadinimo knygą. Knygoje, kuri taip pat yra išversta ir į lietuvių kalbą, pasakojama apie vyrą, kuris JAV atrado uždarą vyrų bendruomenę. Maža grupelė dalinosi metodais ir būdais, kaip suvilioti moterį klube, mieste ir panašiai. Knygoje autorius aprašė savo kelionę, kaip iš nepatenkinto gyvenimu darboholiko tapo tikru bendravimo ekspertu, galinčiu laisvai susipažinti su gražiausia moterimi klube.

Tačiau ilgainiui pastebėjau, kad šioje bendruomenėje dauguma vyrų pradėjo tenkinti savo ego, siekdami turėti kuo daugiau moterų. Tai mane paskatino sukurti naują projektą, kuris būtų orientuotas į visapusišką vyro tobulėjimą, augimą ir orientuotas ne tik į bendravimą su moterimis klubuose, kuriant santykius, bet ir tai, kaip realizuoti save gyvenime, pajusti vidinę ramybę, pasitikėjimą savimi“, – pasakojo P. Paserpskis.

Kritikavo manančius, kad tikras vyras – tik tas, kuris turi daug moterų

Jo teigimu, alfa vyrai visada egzistavo Lietuvoje, tačiau pastaruoju metu apie juos girdime dažniau, nes išpopuliarėjus vienam mokymus, kaip greičiau įsivilioti merginą į lovą, rengiančiam vaikinui, pasikeitė šios sąvokos supratimas.

„Ištarus frazę „Alfa Vyras“ visi iškart pagalvoja apie jį ir jo susikurtą įvaizdį, kuris, iš esmės, yra neigiamas, nes, mano manymu, jis propaguoja mąstymą: „Turėk daugiau moterų, būsi tikras vyras“. Toks negatyvus požiūris kyla iš sukurto įvaizdžio, kas yra alfa vyras arba kaip jis turi elgtis ir save demonstruoti, nors realiai mūsų aplinkoje yra daugybė alfa vyrų: garsių žmonių, vadovų, verslo savininkų, kurie yra labai ramūs, užtikrinti ir pasitikintys savimi.

Alfa vyras – tai lyderis tam tikroje socialinė grupėje. Pavyzdžiui, vyras gali būti lyderis savo šeimoje, versle. Alfa vyras nebūtinai yra tas, kuris turi daug moterų. Toks vyras tiesiog dažnai turi didesnę galimybę rinktis iš daugybės moterų, bet nebūtinai tai daro. Čia galioja tas pats principas, kaip kalbant apie sėkmingą verslininką ir paprastą studentą. Verslininkas turi daugiau gerbėjų nei pastarasis.

Alfa vyras nėra šablonas. Greičiau tai – mąstymo būdas, požiūris į save ir aplinką. Tai vyras, kuris suvokia, kaip veikia sociumas, turi savo vertybes, tikslus, viziją ir jų siekia, jaučią pagarbą kitiems, yra aktyvus“, – apibrėžimą aiškino P. Paserpskis.

Bruožai, kuriuos turi atitikti alfa vyras

Paprašytas paaiškinti, kokį vyrą jis pats galėtų pavadinti alfa ir kokiais bruožais toks asmuo turi pasižymėti, P. Paserpskis išskyrė kelias svarbiausias alfa vyrui reikalingas savybes.

„Pirma ir pati svarbiausia – atsakomybė už savo elgesį ir žodžius. Atsakomybė už savo šeimą, artimiausią aplinką, vaikus ir t.t. Jei nesi atsakingas, negali pasirūpinti savimi ir savo šeima. Pavyzdžiui, darbuotojas, kuris nėra atsakingas už savo elgesį, visada bandys suversti kaltę kitam kolegai ir teisinsis. Vyras, kuris yra neatsakingas, kaltins dėl savo gyvenimo, nesėkmių moterį arba aplinkinius žmones bei valdžią ir aplinkybes.

Antra, vidinė ramybė. Vyras, kuris santykiuose rėkia ir nesivaldo, neturi vidinės ramybės, bet turi labai daug noro kontroliuoti. Ramus vyras mokės spręsti konfliktus, ne bėgti nuo jų. Stresinėse situacijose jis išliks ramus. Kita vertus, ramus nereiškia apsileidęs ir nekovojantis už save.

Trečia, pasitikėjimas savimi. Tai reiškia, kad vyras gali ir įveikia baimes, su kuriomis susiduria savo kelionėje tikslo link. Pasitikėjimas yra tikėjimas pasirinkta kryptimi.

Alfa vyras yra geras mylimasis plačiąja prasme. Su juo moteris jaučiasi ypatinga, seksuali, mylima, aistringa, pašėlusi, laisva ir panašiai. Jis nevertins moters, neteis jos. Toks vyras taip pat turi būti įvaldęs bendravimo meną. Moterys bendrauja visur ir visada, būna, telefono nuo ausies nenukelia, todėl vyrai bendravimo srityje dažnai stipriai atsilieka, reikia tai lavinti“, – aiškino jis.

Problemos – iš šeimos: augo be tėvo arba menkinami

Anot P. Paserpskio, didžioji dalis lietuvių vyrų, kurie kreipiasi į jį patarimų, augo be teigiamo vyriško pavyzdžio arba buvo nuolat kritikuojami, turėjo neigiamos santykių patirties.

„Didžioji dalis vyrų augo su mama, su tėvu neturėjo gilaus ryšio arba jis buvo alkoholikas, toje šeimoje sprendimus priimdavo moteris. Būna ir kad besikreipiantieji augo pilnoje šeimoje, bet nuolat buvo nuvertinami, tad jiems išsivystė menkavertiškumo kompleksas. Kartais patarimų prašo tie, kurie buvo užmezgę nesėkmingus santykius su moterimi, liko įskaudinti, todėl po to pradėjo vengti naujų pažinčių“, – su kokiais atvejais tenka susidurti, pasakojo jis.

Ir pats P. Paserpskis prisipažino augęs apsuptas moterų – su mama, močiute ir prosenele, tad tikino kitus bėdoje atsidūrusius vyrus galintis puikiai suprasti. Tiesa, pripažino, padėjo jam tai, kad anksti pradėjo sportuoti, susipažino su puikiu treneriu, kurį ir laikė vyriškumo pavyzdžiu.

Įvardijo lietuvių vyrų klaidas

„Didžiajai daliai Lietuvos vyrų trūksta pasitikėjimo savimi. Reikia daugiau rizikuoti. Aišku, nekalbu apie tai, kas peržengia įstatymų ribas. Tačiau, pavyzdžiui, nereikia vengti rizikos bendraujant su moterimi. Vyras gali bijoti paliesti moterį, pasakyti jai tai, ką galvoja, pakviesti į pasimatymą, atsiskleisti. Šalia tokio vyro moteris jaučiasi blogai. Ji nesupranta, ko jis nori, kas čia „užsakinėja muziką“, nes vyras taip bijo suklysti, kad jai neasistuoja, neveda, o bėgioja paskui ją.

Tačiau didžiausia klaida, kurią daro vyrai, jie nustoja mokytis. Neskiria laiko savęs pažinimui ir leidžiasi užvaldomi baimės, ką kiti pagalvos, ar man pasiseks, o jei nepasiseks ir t.t. Taip pat pradeda gyventi pasyviai ir nuolat atideda tai, kas iš tikro svarbu“, – pasakojo projekto, skirto norintiems tapti alfa vyrais, autorius.

Patarė, ką daryti

Pats jis aiškino tokiems vaikinams nežarstantis šabloniškų patarimų ir nedalijantis lapų su taisyklėmis, kurių privalu laikytis, jei nori savo elgesį ir mąstyseną pakeisti.

„Jei nori tapti alfa vyru, turi atsikratyti baimių ir nustoti būti geru berniuku, kuris įtinka kitiems. Kartais geriau padaryti per daug, pajusti gėdą nei stovėti kampe ir tikėtis, kad viskas savaime pasikeis“, – mokė P. Paserpskis.

Jo teigimu, sėdint ant sofos ar žaidžiant žaidimus gali įvykti tik pilvo transformacija, o norint pakeisti mąstymą labai svarbu būti aktyviam.

„Svarbu valdyti savo dėmesį ir užduoti sau tinkamus klausimus. Pavyzdžiui, jei savęs klausi, kodėl man nesiseka su moterims, atsakysi, kad esi per žemas, per aukštas, per mažai uždirbi... Tačiau jei savęs paklausi, ką galėtum padaryti, kad susirastum savo svajonių moterį, gali gauti atsakymus: užkalbinti sau patikusią moterį, pakviesti ją susitikti ir t.t.“, – patarimais dalijosi jis.

Kokios moterys atsiduria alfa vyrų taikiklyje?

Pasak P. Paserpskio, vynioti žodžių į vatą nereikia, alfa vyrų taikiklyje dažniausiai atsiduria patrauklios moterys. Žinoma, tai labai individualus kriterijus, tad aiškiai apibrėžti jo negalima.

„Jeigu moteris susiduria su jai patraukliu vyru, ji visada turi pasirinkimą tęsti pažintį arba ne. Aš nesu teisėjas ar vertintojas, jei moteris nori permiegoti su vyru, kurį pirmą kartą sutiko klube, tai jos reikalas, bet nereikėtų verkti, jeigu jis nebenorės tęsti bendravimo. Moterys nuo prigimties yra socialesnės ir jos iškart jaučia, mato, koks vyras šalia jos. Tad nereikia savęs apgaudinėti, kai žinai, kad vyras nori tik sekso, o tu viduje save įtikinėji, kad taip nėra“, – aiškino jis.

P. Paserpskis taip pat patikino, kad, jo manymu, nors moteris visada pasirenka vyrą, bet ji, iš esmės, gali pasirinkti tik tą vyrą, kuris ją pasirinko.

Atsirado pradėjus nykti skirtumams tarp lyčių

Savo ruožtu etiketo specialistas Giedrius Drukteinis, paprašytas pasidalinti savo požiūriu į alfa vyrus, tikino į šį reiškinį žiūrintis labai teigiamai.

„Savo prigimtimi alfa vyras yra tikras vyras – gynėjas, statytojas, medžiotojas ir auklėtojas. Tai vyras, kuris yra daug pasiekęs, veiklus, daug dirba. Jis nepuola į isteriją ir nekaltina kitų dėl savo nesėkmių – nei Vyriausybės, nei Dievo. Spėju, šis fenomenas atsirado XX amžiaus pabaigoje, kai moterys tapo labiau vyriškos, o vyrai – silpnesni, kai pradėjo nykti skirtumai tarp lyčių, o vyriškumas beprasmiškai pradėtas sieti su agresija, arogancija, snobiškumu ar noru dominuoti“, – svarstė jis.

Tačiau G. Drukteinis tikino abejojantis, ar galima sakyti, kad Lietuvoje iš viso yra alfa vyrų, nes, jo teigimu, didesnė dalis vyrų Lietuvoje yra visiškai vyriški.

„Manau, kad alfa vyrais reikia džiaugtis, kol jų dar yra. Nenustebčiau, jei jie netrukus išnyks. Alfa vyrus kaip reiškinį pavadinčiau neigiamu, nes, iš esmės, jie negalėjo atsirasti, o ir nebuvo daug amžių. Tai tik parodo, kad vyriškumas kaip dorybių ir vertybių rinkinys nyksta ir toliau bus naikinamas“, – įžvelgė G. Drukteinis.

Giedrius Drukteinis

Reiškinio šaknis įžvelgia vaikystėje

Tuo metu Labdaros ir paramos fondo „Frida“ vadovė Daiva Baranauskė DELFI pasakojo su alfa vyrais susidurianti ir asmeniniame, ir profesiniame gyvenime.

„Manau, šio reiškinio priežastys slypi vaikų auklėjime, lyčių segregacijoje. Mes atskiriame lytis dar iki gimimo. Kitaip kalbame su mamos pilve dar esančiu berniuku nei su mergaite, perkame skirtingus drabužius, žaislus. Mes užaugame galvodami, kad vyrai turi būti stiprūs, racionalūs, daugiau uždirbantys, gaunantys, o moterys – švelnios, emocionalios, globojančios, duodančios.

Tačiau kol vaikai yra maži, jie dar geba draugauti ir žaisti kartu. Vis dėlto maždaug 5 klasėje įvyksta lūžis. Jei iki tol normalu berniukui ir mergaitei kartu eiti į mokyklą, nes jie gyvena greta vienas kito, tai vėliau prasideda pašaipos, esą jei vaikšto kartu, jiedu – pora. Tyčiojasi ne tik kiti vaikai. Ir suaugę žmonės pradeda labai anksti romantizuoti berniukų ir mergaičių draugystę. Iš to ir gimsta stereotipas, kad vyras ir moteris negali būti draugais: arba seksas, arba nieko“, – savo mintimis dalijosi D. Baranauskė.

Smurtas ir patyčios siejamos su meile

Jos teigimu, itin klaidingas ir pamokymas: „Būk vyras“, kurį dažnai kartojame ne tik vaikams, bet ir suaugusiems.

„Tarsi leidžiame suprasti, kad jei nebūsi, bus kažkas ne taip. Jei taip, kaip liepiama, nesielgsi, galbūt būsi moteris, kas yra labai blogai, arba gėjus, kas taip pat labai blogai. Tie, kurie labai įsijaučia į stereotipines pozicijas, bando įvairius metodus, kaip savo vyriškumą įrodyti. Vienas iš būdų ir yra turėti kuo daugiau merginų, partnerių ir meilužių“, – įžvelgė ji.

Primindama pavyzdį apie elgesio pokyčius 5-oje klasėje, D. Baranauskė tikino, kad maždaug tuo metu santykiai tarp berniukų ir mergaičių ne tik pradedami pernelyg romantizuoti, bet ir dėmesį imama rodyti „per negatyvą“.

„Tai koją pakišti, tai už kasų patempti, tai sijoną pakelti – dėmesys yra nemalonus, tačiau suaugusieji mergaitėms neretai sako: „Tai tu džiaukis. Tu jam patinki“. Tuomet jau įžengiama į sritį, kurią nagrinėju, smurtą prieš moteris. Jauni žmonės smurtą, patyčias raginami tapatinti su meile“, – pastebėjo D. Baranauskė.

Jos teigimu, tai tik parodo, kaip Lietuvoje trūksta lytinio švietimo. Pasak D. Baranauskės, svarbu vaikus informuoti ne tik apie prezervatyvų naudojimą ir lytiškai plintančias ligas, bet ir suteikti žinių apie harmoningus santykius poroje.

Daiva Baranauskė

Perspėja dėl seksualinio priekabiavimo

„Jei merginos būtų tinkamai informuojamos, suprastų, kad didžioji dalis „kabinimų“ alfa stiliumi jau yra seksualinis priekabiavimas. Yra tokių esą alfa vyrų, kurie griebia už tam tikrų vietų net neatsiklausę. Žmogus, pradėdamas šnekinti kitą žmogų, klube, bare ar dar kažkur, turėtų sulaukti jo sutikimo tęsti pokalbį toliau.

Tačiau neretai merginos nežino, kaip elgtis. Nuo vaikystės auklėjamos paklusti, elgtis mandagiai ir švelniai, jos ima krizenti ir tokiu savo elgesiu tarsi sutinka toliau tęsti pokalbį su prie jos kimbančiu vyru.

Kiekviena mergina turėtų įvertinti, ar toks bendravimo būdas jai tinka. Galiausiai, suprasti, kad ilgalaikių santykių su tokiu alfa vyru greičiausiai nebus. Nelabai ten kokie vyrukai ir imasi tokių strategijų. Išsilavinę, įdomūs ir taip moka bendrauti, žino, kaip save pristatyti, o savimi nepasitikintys ir kompleksuoti moka pinigus, kad išmoktų įvairiausių technikų“, – pastebėjo D. Baranauskė.

Pasidalijo asmenine patirtimi: kalbina ir gatvėje, ir internetu

Ji pripažino ir pati ne kartą buvusi užkalbinta įvairių, galbūt ir manančių, kad yra alfa, vyrų.

„Viešose vietose, kartais vakarėlių metu jie prieina, kalba ir negirdi, kad tu visai nenori bendrauti. Turiu pakankamai išvystytą kritinį mąstymą, manipuliuoti manimi nėra lengva, tačiau tikiu, kad yra merginų, kurios „užkimba“, – patirtimi dalijosi ji.

Tiesa, pastaruoju metu, D. Baranauskės teigimu, lengvatikių vyrai nevengia ieškoti ir internete.

„Nežinau, ar tai alfa vyrai, gal greičiau internetiniai sukčiai. Tačiau pastaruoju metu sulaukiau gal 8 iš eilės panašaus turinio žinučių iš skirtingų vyrų. Visi jie kaip vienas tarnauja JAV armijoje, yra našliai, mano amžiaus ar kiek vyresni, ir nori draugauti su manimi. Be abejo, draugauti nesutikau nė su vienu, bet poros jų paklausiau, ką jie mano galintys turėti bendro su lietuve feministe 30 metų gyvenančia laimingoje partnerystėje. Sulaukiau atsakymo, kokia esu graži, kokios nuostabios mano akys, koks neatremiamas žvilgsnis“, – neužkibti už panašių kabliukų perspėjo ji.

Ar jums yra tekę pakliūti į mergišiaus ar „alfa“ vyro pinkles? O gal pats esate vaikinas, kuris yra išbandęs merginų viliojimo pamokas? Pasidalykite patirtimi – kas yra „alfa“ vyras, kaip jį atpažinti ir demaskuoti! O gal to daryti visai nereikia? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Alfa“ – Jūsų anonimiškumą garantuojame