Tai žurnalistinio tyrimo metu atskleidė DELFI žurnalistai.

Akcijas perleido slapčia

DELFI žiniomis, meras A. Margelis savo dalį perleido Lazdijų kaimo gyventojui Albinui Rėkui.

Lazdijų mokyklos – darželio „Kregždutė“ sargu dirbantis A. Rėkus laikomas pilkuoju A. Margelio kardinolu Lazdijų rajone.

Tiesa, kada sandoris ir kokia forma įvyko – neaišku. Nei bendrovės direktorius D. Brindza, nei A. Margelis ar naujasis akcijų valdytojas A. Rėkus 2015 metais Registrų centre neįregistravo akcijų pasikeitimo sandorio, nors tai buvo privalu padaryti pagal galiojančius įstatymus.

Gali būti, kad akcijas politikas perleido tik po to, kai kilo skandalas dėl bendrovės ir Lazdijų rajono savivaldybės viešųjų pirkimų, kai, kaip įtariama, Lazdijų rajono savivaldybės administracija ir savivaldybei pavaldžios įstaigos iš mero bendrovės pirko įvairių prekių ir paslaugų, galimai didesne nei rinkos kaina.

Pats A. Margelis teigia bendrovės „Dzūkų žinios“ akcijų neturintis, tačiau neatskleidžia nei kada, nei kam jas pardavė ar kitu būdu perleido.

Paklaustas, kam ir už kiek perleido akcijas, A. Margelis teigė, kad akcijas perleido privačiam asmeniui, kuris nepageidauja būti paviešintas.

Redakcijos šaltinių žiniomis, iš viso bendrovę „Dzūkų žinios“ šiuo metu valdo 5 akcininkai. Vienas iš jų – konservatorius A. Rėkus.

Patikslino deklaraciją

Praėjusią savaitę politikas patikslino savo viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje deklaracijoje. Po patikslinimo joje neliko bendrovės „Dzūkų žinios“.

Kaip viešai skelbiama Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos svetainėje, šių metų balandžio 16 dieną A. Margelis paskelbė naują, patikslintą deklaraciją, kurioje neliko galimo konflikto su UAB „Dzūkų žinios“.

Meras, DELFI šaltinių teigimu, turėjo daugiau nei pusę šios bendrovės akcijų.

Kaip galimą interesų konfliktą savo žento Dariaus Brindzos vadovaujamą bendrovę „Dzūkų žinios“ A. Margelis nurodydavo savo pateikiamose interesų deklaracijose nuo 2000-ųjų metų.

Naujas įrašas rodo, kad akcijas politikas perleido dar 2015 metų sausį.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija, kuriai priklauso meras A. Margelis, viešai A. Margelį sustabdyti narystę partijoje, kol tyrimus dėl minėtų sandorių ištirs prokurorai, STT, Viešųjų pirkimų tarnyba ir Vyriausioji tarnybinės etikos tarnyba (VTEK).

Meras A. Margelis tokį partijos siūlymą permetė partijos skyriaus tarybai, kurios prašė priimti sprendimą dėl jo tolesnės narystės partijoje – sustabdyti jo narystę partijoje arba iš viso pašalinti iš konservatorių gretų.

Tarybos posėdis, kaip DELFI informavo TS - LKD partijos Lazdijų skyriaus pirmininko pavaduotojas Gintautas Salatka, įvyks gegužės 12 dieną.

STT tyrimo nepradės

Tuo tarpu Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) penktadienį DELFI informuoja, kad nepradės ikiteisminio tyrimo dėl galimo Lazdijų rajono mero konservatoriaus Artūro Margelio piktnaudžiavimo, atliekant viešuosius pirkimus Lazdijų rajono savivaldybės administracijoje ir Lazdijų rajono savivaldybei pavaldžiose įstaigose.

Supaprastintus pirkimus tuomet laimėjo Lazdijuose registruota bendrovė „Dzūkų žinios“, kuri siejama su pačiu meru A. Margeliu ir jo šeimos nariais.

STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas DELFI patvirtino, kad tokį sprendimą STT pareigūnai priėmė ketvirtadienio vakarą.

Pirkimai – iš mero bendrovės

Į STT su pavedimu įvertinti gautą Lietuvos socialdemokratų partijos skundą apie tai, esą Lazdijų rajono meras A. Margelis galėjo įtakoti Lazdijų savivaldybės viešuosius pirkimus ar jų baigtį ir taip siekti naudos sau ar savo šeimos nariams, kreipėsi Kauno apygardos prokuratūra.

Prokurorai STT prašė priimti procesinį sprendimą, ar pradėti ikiteisminį tyrimą, ar ne.
„Įvertinę gautą medžiagą antikorupciniu požiūriu, nusprendėme ikiteisminio tyrimo A. Margelio atžvilgiu nepradėti nesant tam teisinio pagrindo“, - DELFI sakė STT atstovas.

Pasak socialdemokratų, 2015 metais Lazdijų rajono savivaldybė iš bendrovės „Dzūkų žinios“ pirko skelbimų, viešinimo ir užsakomųjų straipsnių spausdinimo paslaugas už daugiau kaip 15 tūkst. eurų.

Tais pačiais metais iš tos pačios bendrovės „Dzūkų žinios“ Lazdijų rajono savivaldybės administracija už daugiau kaip 13 tūkst. eurų įsigijo kopijavimo popieriaus, o už 15 tūkst. eurų – dar ir kanceliarinių prekių.

2015-ųjų pabaigoje Lazdijų rajono savivaldybės biblioteka beveik 5 tūkst. eurų sumokėjo už televizorių, kurį taip pat pirko iš laikraštį leidžiančios bendrovės „Dzūkų žinios“.

UAB „Dzūkų žinios“ vadovu yra A. Margelio žentas Darius Brindza, vadybininke dirba A. Margelio duktė Rūta Margelytė - Brindzienė.

Sprendimą priėmė nė vieno neapklausę

DELFI išsiaiškino, kad sprendimą nepradėti ikiteisminio tyrimo, STT priėmė net neapklausę nei paties Lazdijų rajono mero A. Margelio, nei jo žento, bendrovės „Dzūkų žinios“ direktoriaus D. Brindzos, nei Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkės, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Justinos Greblikaitės.

Pastaroji yra mero A. Margelio dukros ir „Dzūkų žinių“ vadybininkės Rūtos Margelytės – Brindzienės buvusi bendraklasė ir šeimos draugė.

Tyrėjai taip pat nesivargino atvykti į Lazdijus ir susirinkti viešųjų pirkimų dokumentus, o pasitenkino tuo, ką jiems atsiuntė lazdijiškiai.

„Jeigu jūs klausiate fiziškai, tai ne, mūsų darbuotojai nebuvo nuvykę į Lazdijus. Nebuvo jokių apklausų ir jokių dokumentų poėmių. Tam procesiškai reiktų pradėti ikiteisminį tyrimą. Mūsų pareigūnai raštu išsiuntė užklausas į Lazdijų rajono savivaldybę ir bendrovę „Dzūkų žinios“ ir paprašė kai kurių reikalingų duomenų, kurie buvo reikalingi skundo aplinkybėms patikslinti. Gavę ir įvertinę šiuos duomenis, priėmėme sprendimą tyrimo nepradėti“, - sakė STT atstovas R. Golubovas.

Pasak R. Golubovo, jų priimtas nutarimas išsiųstas Kauno apygardos prokuratūrai, kuri spręs dėl tolesnio skundo likimo.