Į pirmąją gelbėtojų atranką susirinko per pusšimtį jaunuolių, daugiausiai 20-22 metų studentai. Tarp jų – ir keletas merginų. Vieni atrankoje dalyvauja pirmą kartą, kiti – gelbėtojais paplūdimiuose dirbę jau ne vieną sezoną.

Atrenkant kandidatus tikrinami jų plaukimo įgūdžiai. Jaunuoliai per tam tikrą laiką turi nuplaukti 50 ir 200 metrų. Taip pat žiūrima, kaip kandidatai nardo. O paskutinė rungtis – pavargusio plaukiko transportavimas. Vėliau, praėję atranką, mokosi teorijos, o vasaros pradžioje įgūdžius tobulina jūroje. Apie 70 gelbėtojų pamainomis vasarą budės Melnragės, Girulių ir Smiltynės paplūdimiuose.

„Visi galvoja, kad gelbėtojas tik tas, kuris tik gelbėja, bet niekas nepastebi, kiek jis padaro prevencinio darbo. Pagrindinis dalykas – užbėgti įvykiams už akių, laiku sudrausminti. Žinoma, nelaimių pasitaiko ne tik vandenyje, bet ir ant smėlio“, – kalbėjo „Klaipėdos paplūdimių“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki.

Iš gelbėtojų reikalaujama ne tik fizinių įgūdžių, bet ir atsakomybės. Pasitaiko, kai – vos prasidėjus sezonui – kai kuriuos jaunuolius tenka atleisti.

„Būna tokių, kurie ateidami galvoja tik apie save, merginas, paplūdimį ir saulę. Jie mano galėsiantys pailsėti, patinginiauti, pasimaudyti. Bet būna ir tokių, kurie ateina nusiteikę rimtai ir atsakingai“, – sakė A. Siakki.

Paprastai vasaros sezonas pajūryje, atsižvelgiant į orus, skelbiamas birželio pradžioje ir trunka iki rugsėjo vidurio.