Nušalinimas pareikštas teismo posėdyje pirmadienį byloje dėl galbūt neskaidraus biokuro verslo.

D.Matuzienė pareiškė nušalinimą bylos tyrimą kontroliavusiai ir kaltinimą palaikančiai Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorei Aurelijai Gališanskytei, o V.Matuzas - visai teisėjų kolegijai ir visam Šiaulių apygardos teismui. Pasak jo, teisėjai negalės būti nešališki, nes slaptą telefoninių pokalbių pasiklausymą sankcionavo šiuo metu to paties teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko pareigas einantis Boleslovas Kalainis.

Teismui atmetus nušalinimą, posėdyje paskelbtas kaltinamasis aktas, BNS pranešė teismo atstovas spaudai Vytautas Jončas.

Nė vienas kaltinamųjų kaltės nepripažino ir pareiškė, kad parodymus duos po liudytojų apklausos. Kitas posėdis vyks gegužę.

Pernai gruodį Panevėžio apygardos prokuratūra kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) baigė ikiteisminį tyrimą ir teismui perdavė bylą dėl galbūt neskaidrių biokuro viešųjų pirkimų. Kaltinimai pareikšti penkiems asmenis: V.Matuzui, D.Matuzienei, bendrovės „Panevėžio energija“ buvusiam vadovui Vytautui Šidlauskui ir jos darbuotojui Stanislovui Raipai, ŽilVyčių kooperatinei bendrovei ir jos valdybos pirmininkui Gintarui Žilėnui.

STT teigia, kad Panevėžio valdybos pareigūnai surinko pakankamai duomenų, leidžiančių įtarti, kad piktnaudžiaujant tarnybine padėtimi ir sukčiaujant organizuota grupė siekė ŽilVyčių kooperatinės bendrovės naudai užvaldyti didelės - ne mažiau nei apie 243 tūkst. eurų vertės - „Panevėžio energijos“ turto.

Kadangi ŽilVyčių kooperatinė bendrovė neturėjo tinkamos kokybės biokuro ir galimybių tiekti jį „Panevėžio energijai“, buvo surasta Estijos bendrovė, kuri galėtų dalyvauti konkurse ir atitiktų reikalavimus. Manoma, kad šiai bendrovei buvo garantuota sėkmė konkurse, jeigu tik ji sutiks veikti su ŽilVyčių kooperatine bendrove.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad Estijos bendrovei galbūt iš anksto buvo sudarytos išskirtinės sąlygos laimėti biokuro konkursą ne mažiau kaip 5 procentais didesne kaina nei Kainų komisijos kas mėnesį nustatoma vidutinė Lietuvoje supirkto biokuro žaliavos kaina.

Įtariama, kad lėšas – skirtumą tarp komisijos nustatomos vidutinės kainos ir organizuotos grupės pakeltos kainos (ne mažiau kaip 5 proc.) apgaule turėjo gauti ŽilVyčių kooperatinė bendrovė neva už transportavimo išlaidas. Tačiau iš tikrųjų šias paslaugas turėjo suteikti Estijos bendrovė, atsilygindama už tai, kad laimėjo konkursą.

Nusikalstamos veikos nepavyko baigti, nes STT apie pradėtą ikiteisminį tyrimą informavo bendrovę „Panevėžio energija“, kuri nutraukė biokuro pirkimo-pardavimo sutartį.

Be to, STT Panevėžio valdybos pareigūnai teigia surinkę pakankamai duomenų, leidžiančių manyti, kad „Panevėžio energija“ galėjo neskaidriai vykdyti viešuosius pirkimus, kurių vertė - beveik 155 tūkst. eurų.

Įtariama, kad šie pirkimai buvo suorganizuoti taip, kad juos laimėtų ŽilVyčių kooperatinė bendrovė. Be to, surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių teigti, kad V.Matuzui galbūt buvo duotas ne mažiau kaip 388 eurų vertės kyšis – sumokant už jo medžiokles profesionalios medžioklės plotuose Pašilių miške. Gali būti, kad taip buvo atsilyginta už jo, kaip Seimo nario bei Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojo, palaikymą svarstant Generalinei urėdijai svarbaus įstatymo projektą Seime.

Šiuo metu Radviliškio rajono apylinkės teisme nagrinėjama į atskirą atskirta baudžiamoji byla. Joje juridinis asmuo – kooperatinė bendrovė, D.Matuzienė ir bendrovės buhalterė kaltinami bandymu galbūt apgaule gauti Europos Sąjungos ir Lietuvos 202 tūkst. 734 eurų paramą technikai, skirtai biokuro gamybai, įsigyti.

Gauti subsidiją nepavyko, nes STT Panevėžio valdybos pareigūnai, atlikę ikiteisminį tyrimą ir turėdami duomenų apie galbūt padarytas nusikalstamas veikas, apie tai informavo Nacionalinę mokėjimų agentūrą. Taip pat iš šios bylos buvo atskirti dar keli ikiteisminiai tyrimai, kai kuriuose jų jau yra įsiteisėję teismų nuosprendžiai, taip pat yra ir bylų, kurios dar nagrinėjamos teismuose.

Vilniaus apygardos teismas liepą V.Matuzą išteisino kitoje byloje dėl kyšininkavimo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo Seimo nario padėtimi.

Prokuratūra siekė įrodyti, jog tuometinis parlamentaras faktiškai vadovavo labdaros ir paramos fondui, o jam aukoję verslininkai sulaukė V.Matuzo paramos Seime. Šis išteisinamasis teismo nuosprendis yra apskųstas.

Kauno apygardos teismas neseniai paskelbė nuosprendį byloje, kurioje D.Matuzienė pripažinta kalta dėl dokumentų suklastojimo, jai skirta 2259 eurų bauda.