Tai prezidentės patarėjas pareiškė Vilniaus miesto apylinkės teisme pirmadienį vykstančiame teismo posėdyje.

Atsakovė K. Brazauskienė į teismo posėdį neatvyko, jos interesams atstovauja du advokatai.

Našlė prašo teismo leisti jai ilgiau gyventi rezidencijoje Turniškėse Vilniuje. Prezidento kanceliarija siekia K.Brazauskienę iškeldinti iš namo Turniškėse, pasibaigus nuomos sutarčiai. Pasak T.Varapnicko, „aiškiai ir nedviprasmiškai“ sutartimi buvo numatyta, kad prezidento našlė gyvens penkerius metus.

Prezidento kanceliarija pernai spalį kreipėsi į teismą dėl K.Brazauskienės iškeldinimo iš rezidencijos Turniškėse. Toks sprendimas priimtas po to, kai pasibaigus būsto panaudos sutarčiai K.Brazauskienė nereagavo į prašymus dėl išsikeldinimo iš valstybei priklausančios rezidencijos.

2010 metais sudaryta sutartis baigėsi 2015 metų spalį. Prezidento kanceliarija neplanavo, kad patalpos jai būtų perduodamos ilgesniam terminui, ir ši pozicija nėra pasikeitusi. Rezidenciją numatoma panaudoti valstybės reikmėms.

Vadovybės apsaugos departamentas K.Brazauskienei yra išdavęs laikiną leidimą patekti į rezidenciją Turniškėse, kol bus priimtas teismo sprendimas.

Vyriausybė buvo suradusi K. Brazauskienei butą L. Sapiegos gatvėje Vilniuje, kur našlė galėtų išsikraustyti, bet ji atsisakė.

Po 2014-aisiais priimto Konstitucinio Teismo išaiškinimo dėl prezidento našlės rentos, konservatoriai ėmė kelti klausimą, ar teisėtai K. Brazauskienei suteikta teisė gyventi prezidento rezidencijoje Turniškėse. Vis dėlto pernai gegužę parlamentas atmetė siūlymą iš Prezidento įstatymo braukti nuostatą, kuri mirusio prezidento sutuoktiniui garantuoja rezidenciją. Tokių privilegijų ragino atsisakyti ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

A.Brazauskienė Turniškėse norėtų gyventi dar dešimt metų

Prezidento Algirdo Brazausko našlės advokatas Alvydas Kraujelis sako, kad jo klientė Turniškėse norėtų gyventi dar dešimt metų.

„Manau, kad mūsų klientės pozicija nustatyti dešimties metų terminą yra logiška“, – Vilniaus miesto apylinkės teisme, kur pirmadienį nagrinėjamas Prezidento kanceliarijos ieškinys dėl K.Brazauskienės iškeldinimo, sakė jos advokatas.

Teisininkas taip pat minėjo, jog tai būtų „teisingas ir pagrįstas terminas“ šių dienos galiojančių teisės aktų kontekste.

„Šis reikalavimas kaip kompromisas, siekiant A.Brazauskienei įgyti teisinį apibrėžtumą teismine tvarka“, – sakė advokatas. Jis patikino, kad jo klientė nesiekia neterminuotai gyventi Turniškėse.

Tuo metu prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Tadas Varapnickas sako, kad prezidento A.Brazausko našlė iš Turniškių turi būti iškeldinta teismo tvarka, kadangi nesutinka įvykdyti sutartyje numatytų reikalavimų.

Atsakovė K.Brazauskienė į teismo posėdį neatvyko, jos interesams atstovauja du advokatai.