Tačiau turizmo sektoriuje dirbantys specialistai lietuvių, žvelgiant bendrai, tikrai negali pavadinti tobulais turistais. Tiesa, panašu, kad šis jausmas abipusis, mat gerų žodžių Turkijos kurortams paprastai pastarieji gaili, vis randa, ką sukritikuoti, nors ilsėtis neretai vyksta vėl ir vėl.

Ką daryti, kad viešėdamas Turkijoje neliktum nepatenkintas? Kokias klaidas dažniausiai daro Turkijoje besiilsintys lietuviai? Kokie jie turistai? To DELFI paklausė Turkijos kurortinio miestelio Alanijos turizmo sektoriaus atstovų ir lietuvių, ilgą laiką gyvenančių šiame mieste.

Išgirdę panašius klausimus turkai stengėsi kalbėti diplomatiškai ir mandagiai, tačiau su tautiečiais dirbantys lietuviai žodžių į vatą nevyniojo.

„Yra keli tipai lietuvių turistų. Mažuma atvažiuoja pažinti šalį. Tokių – apie 10 proc. Daugiau jų atvyksta į Turkiją pailsėti. Ką tai reiškia? Paprastai, pasideginti išvertus pilvus, prisigerti ir pavalgyti. Nėra mitas ir tai, kad moterys važiuoja į Turkiją draugų susirasti.

Apibendrinti sunku, tačiau masei labiausiai tinka „viskas įskaičiuota“ sistema ir man dėl to labai gaila. Paprastai tokie žmonės neišlenda iš viešbučių ir greta jo esančių paplūdimių ir nepamato tikrosios Turkijos“, – pasakojo vienas viešai prisistatyti nenorėjęs lietuvis, Alanijoje gyvenantis jau daugiau kaip 19 metų.

Moterys atvyksta ieškoti nuotykių

Savo ruožtu gidė Rasa paklausta, ar tiesa ta, kad dalis lietuvių moterų į Turkiją vyksta ieškoti vyrų, neslėpė, kad kurortiniai romanai čia – itin įprastas reiškinys.

„Lietuvės atvyksta čia pasimėgauti dėmesiu. Ne paslaptis, kad turkai – saldesni, spalvotesni. Lietuvis pasakytų: „Eime pavalgyti“, o turkas gali kelias minutes pasakoti, kokia tu nuostabi, nors tiesiog taip pat nori kartu pavakarieniauti. Jie romantiškesni, dovanoja gėles, dovanas, žarsto komplimentus o lietuvaitėms to labai trūksta“, – aiškino ji.

Tiesa, Rasa perspėjo turkų pažadais pernelyg nesigundyti. Užmezgus ilgalaikius santykius romantikos sumažėja.

Ir abipusiai mainai, ir nauda

„Daugelis turkų vyrų, kai nori susipažinti su užsieniete moterimi, prisistato direktoriais, svarbiais vadybininkais ar firmos savininkais. Nesvarbu, gal jis paprastas padavėjas ar vairuotojas, tačiau save jis prisistatys taip“, – moteris, ketinančias keliauti ilsėtis į Turkiją, taip pat perspėjo anksčiau minėtas lietuvis.

Jis priminė, kad dėl religinių sumetimų turkai vyrai, gyvenantys mažesniuose miesteliuose, dažnai iki 25-erių dar net nebūna palietę moters, tad vasarą atvykę dirbti į Alaniją ir pamatę daug pusnuogių turisčių tiesiog atitrūksta nuo grandinės.

„Tie 25-erių metų vyrai nėra turėję jokio ryšio su moterimi, nekalbu apie seksą, pamato užsienietes, gulinčias nuogomis krūtinėmis, nesvarbu net, jei jos močiutės, ir skuba užmegzti kontaktą. Yra dalis kurortinių romanų, kai visiems gerai, tačiau nereikia pamiršti, kad europietė turkus taip pat – bilietas į Europą. Tai yra tam tikras verslas, kuris tikrai pakankamai populiarus“, – pasakojo jis.

Tiesa, jiedu pridūrė, kad nepaisant to, turkai į lietuves paprastai nežiūri kaip į itin lengvai prieinamas merginas, ko negalima būtų pasakyti apie moteris iš Rusijos ar Ukrainos.

Turistai kartais tiesiog iškrenta iš lėktuvo

Rasa taip pat atkreipė dėmesį į kitą didelę lietuvių problemą – besaikį alkoholio vartojimą. Jos teigimu, neretai tenka susidurti su turistais, kurie atvykę į Turkiją tiesiog iškrenta iš lėktuvo.

„Yra daug atvejų, kai lietuvis tik atvažiuoja ir jau nesupranta, kur yra, nes tiek daug alkoholio spėjo išgerti. Po savaitės jis taip ir išvažiuoja net nebuvęs prie jūros, nes laiką leido tik bare. Turkijos baruose net yra tam tikra paslauga, skirta tokiems turistams, už pinigus juos parveda namo“, – pasakojo ji.

Pasak Rasos, nors alkoholis Turkijoje yra labai brangus, viešbutis vietinės gamybos alkoholio, pavyzdžiui, rakės, pasiūlys visuomet ir už tai papildomai mokėti nereikės, jei esi pasirinkęs „viskas įskaičiuota“ komplektą. Tačiau ji įspėjo, kad kitų rūšių alkoholis, nors neretai yra pilstomas iš prabangiai atrodančių, žinomų firmų butelių, gali iš tiesų būti visai kitos rūšies ir kur kas prastesnės kokybės.

Margiris Klenavičius

Į ligonines patenka dėl traumų arba apsinuodijimo

Nenuostabu, kad alkoholio padauginę lietuviai kartais atsiduria ir vietinėse ligoninėse. Dažniausios priežastys – traumos ir apsinuodijimas maistu ar alkoholiu.

„Ir kojos lūžta, nes kai kurie paplūdimiai – iš akmenų, ir persivalgoma dėl „viskas įskaičiuota“ sistemos ar persigeriama. Būna taip, kad kartais tiesiog apsinuodijama maistu, nes, tarkim, žmogus sugalvoja atsinešti ką nors iš viešbutyje pateikiamo maisto į paplūdimį, palaiko užkandžius šiltai kelias valandas, o paskui suvalgo“, – taip nedaryti perspėjo gidė.

Prisiminė ji ir dar vieną į atmintį įsirėžusį nederamo lietuvių elgesio pavyzdį.

„Kartą viešbutis suorganizavo didelį šou, didelį tortą iš ledų, tačiau lietuviai su akmenimis jį išdaužė. Kai atvykau išsiaiškinti, kas nutiko, kiti lietuviai prasitarė, kad jiems gėda dėl savo tautiečių elgesio. Žinoma, kalti ne jie, o tie, kurie taip elgėsi, tačiau dėl tam tikrų lietuvių elgesio kartais turkai į lietuvius ir žiūri kreivai“, – aiškino ji.

Į Turkiją atvyksta su išankstiniais nusistatymais

Savo ruožtu kelionių konsultantas Margiris Klenavičius prasitarė, kad kartais dėl kitų lietuvių, savo klientų, elgesio jam taip pat būdavo gėda prieš viešbučių darbuotojus.

Anot jo, nemažai yra tokių turistų, kurie, matyti, savoje šalyje jaučiasi kiek užspausti, tad į Turkiją atvykę siekia visiems vadovauti.

„Jie stengiasi atsigroti, vis būti viršesniais, tad atostogas paprastai gadina ir sau, ir kitiems“, – pripažino jis.

Be to, M. Klenavičiaus teigimu, būna ir tokių turistų, kurie atostogų metu laiką, atrodo, leidžia labai puikiai, jokių priekaištų neturi, tačiau grįžę savo artimiesiems ir draugams ima pasakoti įvairiausius nemalonius dalykus ir apie šalį, ir apie kelionių organizatorius, ir apie gidus.

Vilija Šalaviejūtė

Ekskursijomis domisi mažiau

Savo ruožtu viešai pristatytas nenorėjęs būti lietuvis taip pat pasakojo, kad prieš 10-15 metų, tautiečiai labai mėgo vykti į ekskursijas, tačiau dabar susidomėjimas kiek sumažėjęs. Jo teigimu, vienintelės pramogos, kuriomis kone visada sudominsi bent 90 proc. lietuvių – vandens.

„Alanijoje galima rasti ir labai pigių, tačiau neblogų viešbučių. Patarčiau apsigyventi juose ir daugiau lėšų skirti, pavyzdžiui, automobilio nuomai. Nemeluoju, kas 10-15 kilometrų Alanijoje – istorinės vietos, daugybė gražių gamtos reiškinių. Maža to, gausu mažų restoranėlių, viešbučių. Infrastruktūra Turkijoje nuostabiai išvystyta.

Nežinia kodėl, tačiau vyrauja mitas, kad Turkijoje nėra saugu. Kartais būna, kad viešbučiuose būti jie nebenori, bet mano, kad išėjus už jo ribų laukia kažkoks siaubas“, – pastebėjo M. Klenavičius, kuris sakė galintis patarti lietuviams nebijoti išlįsti iš viešbučio ir pamatyti tikrąjį Turkijos grožį.

Kelia neadekvačius lūkesčius

Savo ruožtu gidė ir kelionių vadovė Vilija Šalaviejūtė pastebėjo, kad lietuviai į Turkiją neretai atvažiuoja turėdami neadekvačių lūkesčių.

„Yra nemažai tokių lietuvių, kurie giriasi, pavyzdžiui, buvę trijų žvaigždučių viešbutyje Ispanijoje ir esą kokybės su Turkijoje esančiu trijų žvaigždučių viešbučiu nesulyginsi. Tačiau kai paklausiu: „Kiek už tai mokėjote?“, žmonės neretai ima krizenti ir pripažįsta, kad tris kartus brangiau“, – pavyzdį pateikė ji.

V. Šalaviejūtė aiškino, kad Turkijoje tikrai pigiau nei ilsėtis kitur, tačiau nereikia tikėtis, kad už kelis kartus mažesnę pinigų sumą nei Europoje čia galėsi savaitę gyventi kaip didžiausias ponas.

Apibūdino kaip ramius ir siurprizų nemėgstančius

Savo ruožtu Alanijos viešbučių asociacijos prezidentas Burhanas Sili DELFI pasakojo, kad lietuviai turistai kiek panašūs į turistus iš Lenkijos.

„Dažniausiai lietuviai renkasi 4-5 žvaigždučių viešbučius su „viskas įskaičiuota“ sistema. Maža to, jis būtinai turi būti prie jūros. Panašu, jie nenori atostogų metu patirti jokių siurprizų“, – aiškino jis.

Tai, kad lietuviai iš tiesų į Turkiją atvyksta tiesiog ramiai pailsėti, tvirtino ir Alanijos turizmo asociacijos narys Sukrus Cimrin.

Alanija nėra gera atostogų vieta tiems, kurie mėgsta vakarėlius, tad čia dažniausiai atvyksta šeimos su vaikais“, – patikino jis.