Balandžio 8-ąją Vilniaus savivaldybė, „atsižvelgdama į faktinę lauko oro temperatūrą ir prognozes“, kaip niekada anksti pareiškė sostinėje baigianti šildymo sezoną. Tiesa, stebėdama krentančius termometrų gyvsidabrio stulpelius, jau po savaitės savivaldybė atsipeikėjo ir šildymo sezoną pratęsė.

„O kas liepė šildymą išjungti? Sinoptikai to daryti tikrai nerekomendavo, mūsų niekas nė neklausė. Keletui dienų sušilo, ir kažkas nusprendė, kad šildymo jau nebereikia“, – stebisi Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Teresė Kaunienė.

Pasak T. Kaunienės, balandį tokie permainingi orai įprasti. Šiuo metu tiesiog stebimas vėsesnių orų etapas.

„Pirmoji balandžio pusė buvo gerokai šiltesnė už vidutinę daugiametę normą, o pastarosiomis dienomis sugrįžo labiau šiam metui būdingi orai, paros vidutinė temperatūra tapo artima vidutinei daugiametei. Vilniuje tik vieną dieną – balandžio 15-ą – paros vidutinė temperatūra buvo laipsniu žemesnė už normą. Tiesiog pastarieji metai buvo šiltesni ir atrodo, kad pavasaris pas mus turi ateiti kovo mėnesį, o gegužę jau norisi skinti derlių“, – dabartinius orus komentuoja T. Kaunienė.

Jos aiškinimu, Lietuvos orai labai permainingi ir didele dalimi priklauso nuo atmosferos cirkuliacijos. Jei orų pernašos srautai pasisuka iš šiltesnių platumų, tada būna šilčiau, jei iš šiauresnių – vėsiau. Šiuo metu vyraujanti vakarų, šiaurės vakarų pernaša vėsų
ir drėgną orą atgena nuo šiaurės Atlanto.

T. Kaunienė atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje sniego būna ir gegužę, o sausį kartais trumpam sušyla iki 10-12 laipsnių šilumos.

Remiantis šiandien turimais duomenimis, artimiausias dešimt dienų laikysis panašūs – artimi vidutinei daugiametei normai – orai. Pasak T. Kaunienės, didesnės šilumos teks kantriai palaukti.

Kaip teigiama Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos balandžio mėnesio orų apžvalgoje, vidutinė balandžio mėnesio oro temperatūra siekia 5,5-7,5 šilumos. Neretai balandis pamalonina išties vasariška šiluma, štai 2012 m. balandžio 28-29 d. šalies pietryčiuose termometrai rodė beveik 30 laipsnių karštį.

Balandis – kontrastų mėnuo, jo pradžioje dar gali paspausti žiemiškas beveik 18 laipsnių šaltis, kaip 1941 m. fiksuota Utenoje. Balandis – vienas sausiausių metų laikotarpių, stebinantis ne tik dideliais temperatūrų kontrastais, bet ir kartais grįžtančia šlapdriba ar sniegu. Štai 2013 m. balandžio 17-19 d. Lietuvoje dar fiksuota sniego danga.

Dar pravers megztinis ir šalikas

„Pavasaris tikrai niekur nedingo, jis čia, tačiau kiek kitoks nei mes norėtumėme. Artimiausiu metu teks susitaikyti, kad šis metų laikas mūsų nelepins. Į šalį plūstelėjusi vėsa ir lietingas oras kurį laiką čia pabus. Todėl dar tikrai pravers šiltesnis megztinis ar šalikas“, – sako Gismeteo.lt atstovas Lietuvoje Kęstutis Petkevičius.

Gismeteo.lt duomenimis, iki savaitės pabaigos dangumi vis plauks debesys, kuriuos gins gūsingas vėjas. Dažnai palis, vietomis galima netgi šlapdriba, tad skėtis pravers kasdien. Naktimis temperatūra smuktels žemyn, vietomis ji pasieks nulį. Pagal dabartinį prognozių modelį didesnių pokyčių nenumatoma ir ateinančią savaitę: vyraus panaši temperatūra, lankys krituliai.

„Taigi pavasaris nėra vien gražūs ir saulėti orai. Bent jau kurį laiką turėsime priprasti prie šlapio ir debesuoto peizažo. Tačiau nusiminti neverta, nes mūsų dar tikrai laukia išsvajoti pavasariški orai“, – žadėjo pašnekovas.