Be vadinamojo „Savčenko sąrašo“, nepageidaujamais paskelbti asmenys, kurie susiję su ukrainiečių Olego Sencovo ir Oleksandro Kolčenkos nuteisimu.

„Konkrečiai kalba būtų apie Rusijos teisėjus, prokurorus, kurie tiesiogiai dalyvavo nuteisiant šiuos žmones. 46 asmenis šiuo metu mes esame apibrėžę ir jiems yra uždrausta atvykti į Lietuvą“, – BNS antradienį sakė L. Linkevičius, pridūręs, kad sąrašas gali būti pildomas.

Atsižvelgiant į Ukrainos siūlymus neviešinamas sąrašas sudarytas iš asmenų, prisidėjusių prie baudžiamųjų bylų kėlimo ir svarstymo ukrainiečių karo pilotei Nadijai Savčenko, režisieriui Olegui Sencovui ir pilietinių teisių aktyvistui Aleksandrui Kolčenko.

„Mes nepripažįstame šių bylų, kurios mūsų požiūriu yra falsifikuotos, ir tie asmenys, kurie tiesiogiai susiję - teisėjai, prokurorai, kai kurie kiti veikėjai tų apsišaukusių respublikų - Donecko ir Luhansko - jie patenka į šį sąrašą", - Eltai telefonu teigė ministras L. Linkevičius, neatmetąs galimybės, kad sąrašas gali būti plečiamas.

Lietuva yra pirmoji Europos Sąjungos (ES) šalis, sudariusi tokį sankcijų sąrašą, ministro teigimu, tikimasi, kad Vilniaus žingsnis paskatins ir kitas šalis bei ES sekti Lietuvos pavyzdžiu. Lietuva ir dar keturios ES šalys Bendrijos užsienio politikos įgaliotinei Federikai Mogerini (Federica Mogherini) jau yra pateikusios tokią idėją.

„Mūsų tikslas yra Šengeno zonos bendri veiksmai", - kalbėjo L. Linkevičius.

Jis yra pasiūlęs ES diplomatijos vadovei Federicai Mogherini (Federikai Mogerini) šį sąrašą paskelbti visos ES mastu, tačiau kol kas tokia iniciatyva nesulaukė palaikymo. Visgi L.Linkevičius teigė, kad dėl šio pasiūlymo gali būti sprendžiama ir vėliau, nes N.Savčenko situacija yra nuolatos aptariama tarp Europos diplomatų.

„N.Savčenko išlieja aktualija, ypač kai pablogėjusi jos sveikatos būklė“, – kalbėjo ministras.

Pasak jo, dėl O.Sencovo bei O.Kolčenkos nuteisimo „turime labai panašias, analogiškas situacijas, kaip ir su N.Savčenko“.

N.Savčenko praėjusį mėnesį buvo nuteista kalėti 22 metus dėl dviejų rusų žurnalistų nužudymo, nors kaltę neigia. Pastarosiomis dienomis jos sveikatos būklė yra itin pašlijusi. Lakūnės tyrimų rezultatai rodo smarkiai sutirštėjusį kraują bei mirtį nešančio trombo susidarymo pavojų, teigia jos advokatai.

Tuo metu O.Sencovas ir O.Kolčenka Rusijoje nuteisti pernai rugpjūtį.

O.Sencovas nuteistas 20 metų kalėti už vadovavimą teroristinei grupuotei, susijusiai su Rusijos uždrausta ukrainiečių ultradešiniąja organizacija „Pravyj sektor“, kuri planavo ir vykdė išpuolius Kryme, kai Ukrainai priklausantis pusiasalis jau buvo aneksuotas Rusijos praėjusių metų kovą. O.Sencovas jam pateiktus kaltinimus neigė. Jo bendrininkui O.Kolčenkai teismas skyrė 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

Kovo pabaigoje panašų sankcijų sąrašą sudarė ir Ukraina.