Šią kandidatūrą jis antradienį pateikė prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Tuo pačiu teikiamas dekretas dėl dabartinio vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio atleidimo iš pareigų.

Prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė DELFI patvirtino, kad toks teikimas gautas.

T. Žilinskas yra nepartinis, šiuo metu jis eina Vidaus reikalų ministerijos Viešojo saugumo politikos departamento direktoriaus pareigas.

Jo kandidatūrą į vidaus reikalų ministrus premjerui pasiūlė partija „Tvarka ir teisingumas“, kuriai pagal valdančiosios koalicijos susitarimą priklauso vidaus reikalų ministro portfelis.

S.Skvernelio atsistatydinimo „tvarkiečiai“ pareikalavo, kai šis pranešė, kad Seimo rinkimuose dalyvaus su neparlamentine Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu.

Premjeras T. Žilinsko kandidatūrą sako vertinantis dėl įvairiapusės darbo patirties


Kandidatas į vidaus reikalų ministrus, šios sistemos tarnautojas Tomas Žilinskas yra ambicingas ir turintis įvairialypės patirties, sako premjeras Algirdas Butkevičius.

„Jis yra gana ambicingas ir patyręs vidaus reikalų sistemoje kaip dirbantis darbuotojas, taip pat jis turi nemažą tarptautinę patirtį, (...) taip pat jis yra dirbęs labai atsakingose pareigose Policijos departamente“, – žurnalistams Vyriausybėje antradienį sakė ministras pirmininkas.

Premjeras taip pat sakė girdėjęs teigiamų atsiliepimų apie T.Žilinską iš vidaus reikalų sistemos darbuotojų.

Jis teigė, kad T.Žilinskui yra žinoma vykstanti Vidaus reikalų sistemos reforma ir Vyriausybės prioritetai vidaus reikalų srityje.

„Aš manau, kad dabartinis kandidatas toliau vykdys Vyriausybės programą ir su jam keliamais uždaviniais sėkmingai susitvarkys“, – kalbėjo ministras pirmininkas

Pasak jo, Specialiųjų tyrimų tarnybos pažymoje nėra jokių duomenų, dėl kurių T.Žilinskas negalėtų eiti tokių pareigų.

Premjero teigimu, renkantis kandidatą į vidaus reikalų ministrus taip pat siekta, jog pretendentas būtų nepartinis, nes „Tvarka ir teisingumas“ teisėsaugos yra įtariama prekyba poveikiu ir pinigų plovimu. Tuo metu vidaus reikalų viceministro socialdemokrato Elvino Jankevičiaus kandidatūros buvo atsisakyta, nesutikus su „tvarkiečių“ reikalavimais, kad viceministras atsisakytų savo narystės Socialdemokratų partijoje.

„Toks variantas mūsų partijai buvo nepriimtinas“, – teigė jis.

Dabartiniam vidaus reikalų ministrui Sauliui Skverneliui viešai sukritikavus T.Žilinską kaip neiniciatyvų žmogų ir reformų stabdį, premjeras sakė apie kandidatą galvojantis „truputį kitaip“.

„Reikia suprasti, kad tai, jog vidaus reikalų sistema yra labai plati, ir nereikia suvokti, kad Vidaus reikalų ministerijos pagrindinė funkcija yra tik statutinių darbuotojų darbo sąlygų gerinimas arba darbo užmokesčio kėlimas, kaip yra dabar“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Ministras pirmininkas sakė telefonu informavęs prezidentę Dalią Grybauskaitę apie teikiamą T.Žilinsko kandidatūrą.

Viešojo saugumo politikos departamento direktoriaus kandidatūrą premjeras šalies vadovei pateikė antradienį. Šalies vadovė sprendimą dėl būsimojo vidaus reikalų ministro žada priimti trečiadienį po susitikimo su T.Žilinsku.

Tuo pačiu teikiamas dekretas dėl dabartinio vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio atleidimo iš pareigų.

T.Žilinsko kandidatūrą į vidaus reikalų ministrus premjerui pasiūlė partija „Tvarka ir teisingumas“, kuriai pagal valdančiosios koalicijos susitarimą priklauso vidaus reikalų ministro portfelis.

Jis sakė vidaus reikalų sistemoje dirbantis nuo 1995-ųjų, o pačioje ministerijoje – nuo 2003-iųjų, kuomet ėmė eiti Tarptautinių ryšių ir Europos Sąjungos departamento direktoriaus pavaduotojo pareigas.

2006-2009 metais jis dirbo teisėsaugos atašė nuolatinėje atstovybėje ES, nuo 2009-ųjų dirba Viešojo saugumo politikos departamento direktoriumi.

S.Skvernelio atsistatydinimo „tvarkiečiai“ pareikalavo, kai šis pranešė, kad Seimo rinkimuose dalyvaus su neparlamentine Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu.