Anksčiau į šį postą buvo pateikti 3 kandidatai: ūkio viceministras, „tvarkietis“ Gediminas Onaitis, R. Paksui padedantis advokatas Juozas Gaudutis ir vidaus reikalų viceministras, socialdemokratas Elvinas Jankevičius. Pastarojo brolis anksčiau yra pagelbėjęs „Tvarkai ir teisingumui“ Europos Parlamente, bet su „tvarkiečiais“ šiuo metu nebedirba.

Neoficialiais duomenimis, T. Žilinsko pavardė labiau palaikoma Prezidentūros, nei buvo sugalvota paties R. Pakso. Politikai teigia, kad R. Paksas šiuo metu yra labai pažeidžiamas dėl Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vykdomų tyrimų, todėl ir pateikė T. Žilinsko, kuris nėra niekaip susijęs su partija „Tvarka ir teisingumas", kandidatūrą.

Kaip žinoma, R. Paksas yra įtariamas prekyba poveikiu: manoma, kad R. Paksui „Lietuvos ryto" žiniasklaidos grupės akcininkas Gedvydas Vainauskas galėjo pasiūlyti 15 000 eurų kyšį už tai, kad jis paveiktų Aplinkos ministerijai pavaldžios įstaigos darbuotojus ir pagreitintų „Norfos" pastato Prienuose eksploatacijos pradžios procesą.

T. Žilinskas yra susijęs su buvusiu liberalcentristų vidaus reikalų viceministru Raimundu Palaičiu. „Palangos tiltas“ yra rašęs, kad R. Palaitis yra T. Žilinsko sūnaus krikštatėvis. T. Žilinskas į departamento direktoriaus pareigas paskirtas kaip tik ministro pareigas einant R. Palaičiui, bet tai nepažeidžia teisės aktų, nes pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą, krikšto tėvai nėra artimi asmenys ar šeima.

Seimo narys K. Bartkevičius minimas dar vienas variantas, šis politikas jau tikėjosi pakeisti ir aplinkos ministrą Kęstutį Trečioką, kurį supurtė Druskininkų mero Ričardo Malinausko įsiūbuotas Vijūnėlės dvaro skandalas.

Neoficialiais duomenimis, premjeras Algirdas Butkevičius ir R. Paksas ministru labiausiai norėtų regėti dabartinį viceministrą E. Jankevičių.

Tačiau pagal Konstituciją ministrą premjero teikimu skiria ir atleidžia prezidentas, nors partijų koalicinė sutartis teigia, jog vidaus reikalų ministro pozicija priklauso „Tvarkai ir teisingumui“.

DELFI primena, kad „tvarkiečiai“ iš pradžių pateikė Seimo nario Povilo Gylio kandidatūrą, tačiau premjeras A. Butkevičius nusprendė šio kandidato prezidentei neteikti, P. Gylio kandidatūrai paprieštaravo ir socialdemokratų valdyba.

Vidaus reikalų ministro pozicija pagal koalicinę sutartį priklauso partijai „Tvarka ir teisingumas“, kuri į šį postą buvo delegavusi nepartinį S. Skvernelį. Tačiau jis deklaravo, kad Seimo rinkimuose kandidatuos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kuri šiuo metu parlamente turi vos vieną atstovą. S. Skvernelis šiuo metu vis dar eina pareigas, bet bus atstatydintas „artimiausiu metu“.