„Mes esame komanda, kaip komanda dirbame 16 metų, ir negali būti kitaip. Nemanau, kad kažkas galėjo tikėtis kažko kito. Mes esame komanda ir kaip galėtų būti, kad mūsų apsisprendimo nenulemtų jo pasitraukimas. Ne partijos pavadinimas ar dar kažkas lemia tai. Mes juk ir į partiją atėjome jo paskatinti, su juo ir išėjome. Nemanau, kad čia yra kokia tai naujiena“, - neslėpdamas aiškino Druskininkų vicemeras Linas Urmanavičius.

Daugelis pasakoja, kad merui net nereikėjo įkalbinėti: visi savaime suprato, kad iš partijos reikia eiti paskui lyderį. Pavyzdžiui, vicemeras L. Urmanavičius sako net nesantis politikas. Jis, kaip pats teigia, yra R. Malinausko komandos narys ir dirba Druskininkų labui. O tos partijos – buvusios nebuvusios.

Vytenis Andriukaitis ir Linas Urmanavičius

Kam reikalingas Malinauskas&Co?

R. Malinauskas irgi kalba panašiai: jis kolegų išeiti iš socialdemokratų gretų paskui jį neragino. „Patikėkit, net nejuokingas jūsų klausimas. Jeigu atrodo, kaip jūs sakot, tada atrodo apgailėtina, kaip nebūtų gaila. Aš net savo pavaduotojui, vicemerui ir administracijos direktorei nė pusės žodžio nesu užsiminęs, kad jie turėtų pasekti mano pėdomis. Su kitais skyriaus žmonėmis aš net nesimačiau. Pareigas ėjo kitas žmogus. Aš net į tą posėdį neplanavau eiti, bet mane pakvietė ir sakė, kad nori užduoti klausimų“, - teigė meras.

Klausiamas, ar neatrodo neapgailėtina, kad masė žmonių seka paskui lyderį tarsi neturėdami savo nuomonės, R. Malinauskas nenorėjo atsakyti tiesiai: „Matote, apie galvas paklauskite tų žmonių, kurie seka“.

Kokios įtakos socialdemokratų pasitraukimas turės visai socialdemokratų partijai? Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Mažvydas Jastramskis teigia, kad lašas po lašo ir akmenį pratašo bei užsimena, kad socdemų reitingai yra moliniai.

Mažvydas Jastramskis

Ar puls Malinauskas&Co į kitos partijos glėbį? Tokios galimybės neatmeta ir R. Malinauskas, tik siūlo nepulti kepti blynų be laiko.

„Parodys ateitis. Šiandien nereikia pulti kepti karštų blynų, laikas parodys, mes viską pamatysim, kokia situacija Druskininkuose, kokios žmonių nuomonės, kokie planai, kokie lūkesčiai. Ne vienas buvau iki šiol, manau, kad ir ateity būsiu ne vienas“, - sakė R. Malinauskas ir įgėlė premjerui Algirdui Butkevičiui, sakydamas, kad sprendimas „priešingai nei kai kas teigia“ bus priimti bendru sutarimu.

O kas jį galėtų imti, kam jis galėtų būti naudingas, o ne našta?
Mažvydas Jastramskis apie R. Malinausko prisijungimą prie kitos partijos

A. Butkevičius po Druskininkų skyriaus subyrėjimo buvo užsiminęs, kad šiame skyriuje trūko demokratijos.

Politologas M. Jastramskis teigia, kad jokiai partijai R. Malinausko nereikia, nes jo įvaizdis prastas, o galimų atnešti balsų kiekis – gana nedidelis.

„O kas jį galėtų imti, kam jis galėtų būti naudingas, o ne našta?“ - klausimu į klausimą atsakė politologas.

Neoficialiai pasigirsta kalbų, kad R. Malinauskas galėtų glaustis Valstiečių ir žaliųjų sąjungoje, tačiau šios partijos lyderis Ramūnas Karbauskis kategoriškai atmetė šią idėją: „Tai yra visiškai neįmanoma“.

Jo nuomone, valstiečiai žalieji tik neprieštarautų, jei R. Malinauskas remtų jų keliamą kandidatą. M. Jastramskis svarstė, kad iš esmės meras tiktų nebent teisėsaugos institucijų akiratyje atsidūrusiai partijai „Tvarka ir teisingumas".

M. Jastramskis: Seimo rinkimų laimėtojas nebėra toks aiškus

M. Jastramskis teigia, kad dėl Druskininkų skyriaus narių pasitraukimo nukentės tiek socialdemokratai, tiek pats R. Malinauskas. Jo teigimu, žvelgiant izoliuotai dalies Druskininkų skyriaus pasitraukimas nėra dramatiškas, tačiau pats faktas mažina socialdemokratų populiarumą ir pamina lyderio pozicijas.

„Įvaizdžio prasme jiems tai nemalonus smūgis, nes nacionaliniu mastu tarsi atrodo, kad net ilgametis ir gerbiamas jų meras nėra patenkintas. Nors netikiu, kad prasidės koks domino efektas – pradės išeidinėti socialdemokratų merai – bet apskritai išėjo nei šis, nei tas: iš pradžių socialdemokratai lyg ir gynė R. Malinauską, trypčiojo vietoje, siuntė žinutes, kad jie nieko nenori pripažinti. Galiausiai liko prie suskilusios geldos: nei mero turi, nei gero įvaizdžio“, - sako M. Jastramskis.

Praėjusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose už socialdemokratus šioje savivaldybėje iš viso savo balsą atidavė 6524 rinkėjai. Tai nėra daug nacionaliniu mastu, bet pakankamai reikšmingas kiekis vienmandatės Lazdijų-Druskininkų apygardos prasme.

2012 m. socialdemokratė Kristina Miškinienė, kuri iš socialdemokratų partijos nepasitraukė, vienmandatėje apygardoje laimėjo pirmame ture surinkusi 6941 balsą, antrame – 9058.

Susiskaldymas labiausiai kenkia šiai politikei – buvusiai Druskininkų vicemerei, neabejotinai R. Malinausko žmogui. Viena vertus, ji kandidatuos vienmandatėje nuo socialdemokratų, antra vertus, ji negali ir nenori pyktis su R. Malinausku. Pasak M. Jastramskio, Lazdijų-Druskininkų apygarda yra nesimetriška – joje daugiau rinkėjų iš Druskininkų nei iš Lazdijų, todėl kas populiaresnis Druskininkuose, tas ir laimi apygardą.

Politologo nuomone, R. Malinauskas rinkimuose gali paremti kokį kitą iš socialdemokratų išėjusį žmogų, o ne K. Miškinienę.

M. Jastramskis taip pat atkreipė dėmesį, kad socialdemokratai prarado ir Telšių savivaldybę dėl tragiškos mero Vytauto Kleivos žūties. Surengus naujus mero rinkimus, juos laimėjo Darbo partijos atstovas Petras Kuizinas.

M. Jastramskio grafikas

„Žiūrint sistemiškai – lašas po lašo ir akmenį pratašo. LSDP jau nėra ta partija, kuri 2014 m. turėjo daugiau kaip 20 procentų reitingą ir kontroliavo daugiau nei trečdalį Lietuvos savivaldybių (administraciniai resursai). Galime pradėti svarstyti apie tai, kad 2016 m. Seimo rinkimų laimėtojas nėra toks jau ir aiškus“, - sako politologas.

Tačiau M. Jastramskis užsimena, kad ir pačiam R. Malinauskui be socialdemokratų gali sektis prasčiau.

Užvaldyta savivaldybė?

Projektas „Mokslo pieva“ 2015 m. vykdė tyrimą apie užvaldytas savivaldybes, prie kurių iš dalies galėtų būti priskiriami ir Druskininkai, nors pačiame tyrime išnagrinėtas Širvintų atvejis, kur savo čiuptuvus išleidusi Darbo partijos atstovė Živilė Pinskuvienė.

Užvaldytos savivaldybės požymiai: vienos partijos dominavimas didesnis nei nacionaliniu mastu; įtartinai aukštas rinkimų aktyvumas; dideli dominuojančios partijos gautų balsų skirtumai savivaldybės apylinkėse. Druskininkai į užvaldytų savivaldybių sąrašą patektų pagal pirmus du požymius, bet ne pagal trečiąjį.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytoja Ainė Ramonaitė teigia netyrusi Druskininkų atvejo, bet, jos nuomone, šioje savivaldybėje gali klestėti panašios tendencijos.

Jos teigimu, socialdemokratai paskui R. Malinauską galėjo išeiti suvokdami, kad pastarasis meru išliks dar labai ilgai. Taigi jeigu jie jo neparems, gali likti be nieko: pavyzdžiui, prarasti darbo vietas savivaldybėje ar įstaigose prie savivaldybės.

„Darant analogiją su užvaldytais rajonais, tai darbo vietos yra vienas iš elementų. Yra ir kitų elementų: pavyzdžiui, susidorojimas su nesavais – tai gali būti kontrolės institucijų užsiundymas, išmetimas iš darbo ir panašiai. Kai teritorija užvaldyta, susiformuoja tokia situacija: arba esi savas ir tau už lojalumą atlyginama, arba esi nesavas ir suformuojama baimės atmosfera, kuri reiškia, kad stipriai nukentėsi. Niekas nenori būti tuo nesavu ir stengiasi nesipykti su pagrindiniu feodalu ar bosu“, - sako A. Ramonaitė.

Ainė Ramonaitė

Klausiama, ar Malinausko&Co pasitraukimas pridarys didelės žalos socialdemokratams, politologė sako, kad praradimai gali būti didesni nei tik rinkėjai: „Turint omeny bendrą R. Malinausko įtakos laipsnį toje partijoje, jeigu ten tikrai labai susipyko ir norės keršyti, pasekmių bus daug daugiau nei tik rinkėjai ar skyriaus išėjimas“.

„Aš suprantu, kad R. Malinauskas specialiai kviesdavosi Seimo narius ir gali būti, kad jei norės, pradės iš stalčiaus traukti įvairius dalykus apie kitus partiečius. Tokiu atveju jis prieš rinkimus galėtų labai stipriai pakenkti", - teigia politologė.