Tokį prašymą trečiadienį Vilniaus miesto apylinkės teismui pateikė jos atstovai. Kuriam laikui prašoma pratęsti nuomos sutartį panaudos pagrindu, K.Brazauskienės advokatas Alvydas Kraujelis atsisakė nurodyti viešai.

„Priešieškinys pateiktas dėl termino nustatymo. Kol kas nekomentuosiu bylos medžiagos, klientė nėra pavedusi teikti komentarų“, – po teismo posėdžio trečiadienį žurnalistams sakė jis.

Teisme A.Kraujelis teigė, kad K.Brazauskienei būtų sunku greitai išsikraustyti iš rezidencijos, nes ten sukaupta labai daug daiktų.

Vilniaus miesto apylinkės teismas šį priešieškinį prijungė prie jau nagrinėjamos bylos. Prezidento kanceliarija siekia K.Brazauskienę iškeldinti iš namo Turniškėse, pasibaigus nuomos sutarčiai.

„Atsakovės priešieškinio pateikimas, ypač teismo posėdžio dieną, labai mus nustebino. Byla prasidėjo nuo spalio 21-os, šiandien yra balandžio 6-oji. Manome, kad tą buvo galima padaryti anksčiau, bet teismas priešieškinį priėmė“, – prezidento našlės veiksmais stebėjosi prezidentės patarėjas Tadas Varapnickas.

Jis teigė dar nežinąs, kuriam laikui K.Brazauskienė siekia likti rezidencijoje. Per keturiolika dienų Prezidento kanceliarija turi pateikti savo poziciją.

Pagal įstatymus, T.Varapnicko tvirtinimu, maksimaliai dešimčiai metų galėtų būti pratęsta nuomos sutartis, tačiau to daryti neketinama.

„2010 metais sudarant sutartį su atsakove labai aiškiai buvo numatyta ir pagal tuo metų galiojusį reguliavimą, kad terminas, kuriam patalpos Turniškėse perduodamos atsakovei, yra penkeri metai. Tas terminas 2015 metų spalį baigėsi. Prezidento kanceliarija neplanavo, kad patalpos jai būtų perduodamos ilgesniam terminui, ir ši pozicija nėra pasikeitusi“, – sakė patarėjas.

Prezidentūros kancleris Giedrius Krasauskas BNS tvirtino, kad rezidenciją numatoma panaudoti valstybės reikmėms, bet nesukonkretino kokioms. Jo teigimu, patalpos tuščios nestovėtų.

Teisėja Lidija Valentukonytė besibylinėjančių šalių teiravosi, ar jau išsemtos visos galimybės susitarti taikiai. Prezidentūros atstovai tvirtino, kad K.Brazauskienei išsikraustyti galėtų būti duoti keli mėnesiai.

„Matėme viešoje erdvėje atsakovės pareiškimą, kad ji statosi namą, kad jai reikėtų metų išsikraustyti, tą ji minėjo spalį mėnesį, dabar yra balandis. Manau, kad tokia galimybė jai sudaryti sąlygas keliems mėnesiams prasitęsti tą terminą ir išsikraustyti, būtų, tačiau atsakovės atstovai to nesvarstė“, – vėliau žurnalistams kalbėjo T.Varapnickas.

Be to, prezidento Algirdo Brazausko našlė siekė, kad teismo posėdžiai vyktų už uždarų durų, nepaisant to, kad ji pati teismo posėdyje nedalyvavo. Pasak advokato, teisme bus nagrinėjami su K.Brazauskienės asmeniniu ir šeimyniniu gyvenimu susiję klausimai. Tačiau teismas šį prašymą atmetė, nes byloje nėra jokių aplinkybių, susijusių su asmeninio gyvenimo slaptumu.

Kitas Vilniaus miesto apylinkės teismo posėdis šioje byloje numatytas balandžio 25 dieną.

Prezidento kanceliarija pernai spalį kreipėsi į teismą dėl K.Brazauskienės iškeldinimo iš rezidencijos Turniškėse. Toks sprendimas priimtas po to, kai pasibaigus būsto panaudos sutarčiai K.Brazauskienė nereagavo į prašymus dėl išsikeldinimo iš valstybei priklausančios rezidencijos.

Vadovybės apsaugos departamentas K.Brazauskienei yra išdavęs laikiną leidimą patekti į rezidenciją Turniškėse, kol bus priimtas teismo sprendimas.

Vyriausybė buvo suradusi jai butą Sapiegos gatvėje Vilniuje, kur našlė galėtų išsikraustyti, bet ji atsisakė.

Teisę gyventi rezidencijoje Turniškėse suteikusi sutartis su K.Brazauskiene buvo sudaryta 2010 metais. Pagal ją, prezidento našlei šis būstas, kuriame sutuoktiniai gyveno iki A.M.Brazausko mirties, buvo suteiktas laikinai – penkeriems metas be galimybės sutartį pratęsti.

Po 2014-aisiais priimto Konstitucinio Teismo išaiškinimo dėl prezidento našlės rentos, konservatoriai ėmė kelti klausimą, ar teisėtai K. Brazauskienei suteikta teisė gyventi prezidento rezidencijoje Turniškėse. Vis dėlto pernai gegužę parlamentas atmetė siūlymą iš Prezidento įstatymo braukti nuostatą, kuri mirusio prezidento sutuoktiniui garantuoja rezidenciją. Tokių privilegijų ragino atsisakyti ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.