Žvelgiant į fotografijas darosi visiškai aišku, kad merginos tikrai nepaiso darbų saugos reikalavimų. Langus jos valo net persisvėrusios, visiškai stovėdamos ant skardinių išorinių palangių ir tik viena ranka prisilaikydamos už lango rėmo.

Tačiau šias nuotraukas paskelbusi Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Elektrėnų skyriaus sekretorė Birutė Grybauskienė, socialdemokratė, praėjusiais metais bandžiusi patekti į Socialdemokratų tarybą, bėdos tame nemato.

Kaltina rinkimus

„Mes visuomet langus valome, kadangi iš kitos pastato pusės yra mūsų Raudonojo Kryžiaus patalpos. Kodėl vaikų nemokyti gerų darbų? Ar tai yra sunku? Vaikas dirba. Tai yra gražu ir tuo reikia džiaugtis“, – aiškino ji.

Anot moters, visos diskusijos feisbuke užvirė dėl to, kad artėja rinkimai.

„Tai buvo pačių vaikų iniciatyva“, – patikino B. Grybauskienė.

Aiškina, kad tuo reikia džiaugtis

„Vaikai nėra partiečiai. Be to, tai tėra langai. Jei reikia, eina valyti močiutėms. Jei paprašys liberalai, nuvalys, jei konservatoriai, nuvalys. Tai yra vaikų veikla – dirbti“, – tikino ji.

B. Grybauskienė pasakojo, kad tądien, kai langai buvo valomi, savanorės grįžo iš darbo su neįgaliais vaikais, tad turėjo šiek tiek laisvo laiko.

„Tai kodėl neišsivalyti? Kai organizuojamos tokios akcijos kaip „Darom“, nežiūrima, po kieno langais grebiama. Čia reikia tik džiaugtis, kad vaikai tokius dalykus daro“, – įsitikinusi pašnekovė.

Pažeidimų nemato: pavojų yra visur

Paklausta, ar jai neatrodo, kad langus merginos valė labai pavojingomis sąlygomis, B. Grybauskienė aiškino, kad jos buvo prižiūrimos.

„Tai pirmas aukštas. Nebijojome, kad nukris. Aišku, kad saugojome“, – sakė moteris.

Ji tikino darbo saugos pažeidimų niekur neįžiūrinti.

„Yra padėtos taburetės, merginos aukštos, joms po 16 metų. Tikrai jokios saugos nereikia. Tai yra rinkiminis triukas“, – kartojo ji.

Be to, moters teigimu, pavojų gali pasitaikyti visur.

„Mes renkame padangas, stiklus iš miškų. Ten pilna vilkų, lapių, ką dabar daryti? Čia yra partiškumas. Žinote, kiek dabar iki rinkimų bus kandama...“, – nutęsė ji.

Įsitikinusi, kad bėdos kilo dėl partijos specifiškumo

„Jei jau yra socialdemokratų langas, tai jau jis kažkoks perkūnas? Jei būtų parašyta „liberalai“, nieko panašaus nebūtų buvę“, – teigė moteris.

Ji neslėpė esanti socialdemokratų rinkimų sąraše ir tikino labai tuo besididžiuojanti, tačiau aiškino, kad tai neturi nieko bendro su aptariama situacija.

„Mes neturime, kas mus remia. Mes neimame tik iš socialdemokratų. Kas duoda, tas mus remia. Mes daliname, neklausiame nei vargšo, nei vaiko. Kitas žmogus, kuris valgyti neturi, net nežino, ką reiškia tas žodis „partija“. Tai yra graži, kilni akcija. Ir mes turime išsivalyti aplink save, kur gyvename“, – įsitikinusi ji.

Nuotraukų nematė, tačiau dėl fakto nenustebo

Savo ruožtu LSDP Elektrėnų miesto skyriaus pirmininkas Arvydas Vyšniauskas DELFI aiškino aptariamų nuotraukų nematęs, tačiau žinantis, kad partijos būstinės langus tikrai valė Raudonojo Kryžiaus savanorės.

„Kadangi ten yra vienas kambarys, kur organizacija renkasi, matyt, jie valė savo langus ir nuvalė mūsų“, – aiškino jis.

A. Vyšniausko teigimu, savanoriai susirinkimus kartais daro ir kambaryje, kurio langai buvo valomi.

„Tai priklauso nuo žmonių. Ir ten, ir ten jie renkasi“, – sakė jis.

Kadangi fotografijų nematė, papasakojus, kas jose, jis nesiryžo prognozuoti, ar darbų saugos reikalavimai nebuvo pažeisti, nors ir sutiko, kad ant palangių lipti nėra saugu.

„Nepastebėjau, ar savanorės valo ir kitų partijų patalpų langus, ar tik socialdemokratų. Gal padarė akciją, gal kažkas. Balandis – švaros mėnuo, tvarkosi dabar visi“, – paklaustas, ar jam nekeista, kad langus valė būtent savanorės, aiškino jis.