Nors vienoje atrankoje dalyvavo dešimt pretendentų, kitoje – penki, generalinis prokuroras pareiškė norįs paskatinti dar daugiau prokurorų pretenduoti į minėtas pareigas.

„Visi kandidatai, kuriuos po įvykusios atrankos pateikė komisija, yra verti eiti nurodytas pareigas. Tai aukšto lygio profesionalai, turintys keliamuose reikalavimuose nurodytas ir prokuroro darbo, ir vadovavimo patirtis. Tačiau, mano manymu, tai galėjo būti ir viena iš priežasčių, kodėl atrankose nedalyvavo pagal kai kuriuos formalius kriterijus mažiau pranašumo turintys prokurorai, kurių potencialios galimybės galėtų būti tikrai labai vertingos.

Todėl atsižvelgdamas į tai, kokios svarbios šių departamentų ir visos prokuratūros veiklai yra nurodytos pareigos, ir siekdamas paskatinti atrankoje dalyvauti kuo daugiau prokurorų, jaučiu pareigą pasinaudoti įstatymo man suteikta galimybe skelbti papildomą atranką“, – prokuratūros pranešime cituojamas E. Pašilis.

Kovą vykusioje atrankoje vadovauti Baudžiamojo persekiojimo departamentui pretendavo dešimt pareigūnų, tarp jų ir dabartinis vadovas Simonas Slapšinskas, jo pavaduotojas Zenonas Burokas, buvęs generalinis prokuroras Darius Valys, prokurorų profesinės sąjungos lyderis Julius Rėksnys ir kiti.

Atrankos komisijos nuomone, tinkamiausi šioms pareigoms yra S. Slapšinskas, surinkęs 81,9 balo, Z. Burokas su 81,2 balo, D.Valys, įvertintas 81,2 balo, Raimondas Petrauskas su 79,6 balo ir J.Rėksnys su 73,8 balo.

Iš penkių pretendentų į Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiuosius prokurorus tinkamiausiais pripažinti dabartinis vadovas Irmantas Mikelionis ir J. Rėksnys. Pirmasis surinko 85,4 balo, antrasis – 77,6 balo.

„Siūlomi kandidatai turi vadovavimo patirties, motyvuoti, suvokia strateginius tikslus, abu yra ir gali būti lyderiai, turi pasitikėjimą tarp prokurorų, autoritetą“, – rašoma Atrankos komisijos išvadoje.
Šias savo išvadas Vyriausiųjų prokurorų atrankos komisija pateikė generaliniam prokurorui, tačiau šis nepasirinko nė vieno iš pretendentų.

„(...) generalinio prokuroro manymu, papildoma atranka turėtų paskatinti dalyvauti daugiau pretendentų nei dalyvavo pirminėje atrankoje, o tai leistų paskirti į šias pareigas geriausius įmanomus kandidatus“, – rašoma Generalinės prokuratūros pranešime.
Abiejų minėtų vyriausiųjų prokurorų kadencijos baigiasi pirmadienį, balandžio 4 dieną.

Prokuratūra pranešė, kad nusprendus rengti papildomas atrankas, šiems departamentams nuo balandžio 5 dienos vadovaus laikinai paskirti vadovai.

Prokuratūros įstatymas nustato, kad pasibaigus skyrimo į pareigas laikotarpiui (kadencijai) vyriausiasis prokuroras turi galimybę pasirinkti prokuroro pareigas, į kurias skiriama asmens sutikimu be atrankos. Nepasirinkęs nė vienos pasiūlytos pareigybės, prokuroras yra atleidžiamas iš tarnybos prokuratūroje.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras I.Mikelionis penktadienį BNS sakė, kad jam buvo pasiūlytos visos prokuratūros sistemoje esančios laisvos pareigos ir jis pasirinkęs dirbti Baudžiamojo persekiojimo departamente prokuroru.

Pasak I.Mikelionio, E.Pašilio sprendimas surengti papildomą atranką reiškia, kad nė vienas kandidatas jam netiko.

„Generalinis prokuroras turi teisę rinktis. Jeigu jis organizuoja papildomą atranką, vadinasi, kad visi kandidatai, kurie dalyvavo atrankoje, jo netenkina. Aš taip vertinu“, – teigė jis.

Susisiekti su S.Slapšinsku BNS kol kas nepavyko.