Norėdami surasti antrąją gyvenimo pusę ar simpatiją vienkartiniams pasimatymams tautiečiai griebiasi tokių būdų, kurie gali ir švelniai šokiruoti.

Skelbiasi ir spaudoje, ir televizijoje, ir internete

Užtenka kelias dienas pastebėti skelbimus pažinčių portaluose, kad išsisklaidytų visi mitai apie dorovingus ir esą susikausčiusius lietuvius.

Tūkstančiai žmonių kasdien save pristato įvairiausiais epitetais ir žada ne tik aukso kalnus, širdį, bet ir išpildyti slapčiausias svajones tik tam, kad susirastų kažką, kas praskaidrintų dieną, vakarą ar visą gyvenimą.

Tiesa, pažinčių skelbimai – toli gražu ne naujas būdas ieškoti antrosios pusės. Iki šiol jų galima rasti ir laikraščiuose, kai kuriuose žurnaluose, išsiųstus trumpąja žinute juos skelbia tam tikros televizijos ir jų transliuojamos laidos, tačiau bene labiausiai fantaziją lietuviai išlaisvina internete.

Savo tikslų neslepia: pas panterą – ir erotiniai žaisliukai, ir seksualūs drabužėliai

„Patyrusi pantera, ištroškus sekso“, – taip save pristato mergina, ieškanti „vaikinukų nerimtiems ir trumpalaikiams santykiams“.

Apie save ji atskleidžia ir daugiau – esą 22-ejų, mėlynakė ir blondinė, mėgstanti vienos nakties nuotykius.

„Esu daug patyrus. Turiu daug erotinių žaisliukų ir seksualių drabužėlių, bus linksma“, – žada lietuvaitė.

Kuklumu nepasižymi: karštas kaip tigras, greitas kaip leopardas

Iškalba merginoms nenusileidžia ir vaikinai. Nors paprastai jų žinutės – trumpos ir lakoniškos, yra ir tokių, kurie išsiplėsti nebijo.

Štai, pavyzdžiui, vienos televizijos ekranuose ne kartą tenka pamatyti tokią žinutę:

„Ką reikštų ta viena saulė danguje, jei moterys nebūtų mažomis saulytėmis? Todėl ieškau lieknos, mielos, iki 40-ies“, – gundo daugiau detalių be telefono numerio apie save nepateikiantis vyras.

„Vaikinas – normalus, paprastas, karštas kaip tigras, greitas kaip leopardas, ieško sau palydovės. Man 26 metai. Esu tamsus, tamsiu akių“, – kiek daugiau nurodo kitas vienišius.

Paklausiausios – vergės, valdovės ir ištekėjusios

Tiesa, retas vyras sako ieškantis saulytės ar mielos merginos. Panašu, kad paklausiausios pažinčių skelbimuose – vergės, valdovės ir „ženotos“.

Į jas besikreipiančių vyrų – dauguma, o ir atsilyginti už suteiktus malonumus jie pasiryžę gausiai.

„Ieškau paklusnios vergės pastoviems žaidimams. Už paklusnumą atsilyginsiu“, – rašo vienas jų.

„Ieškau moterų valdovių, kurios galėtų surišti, išplakti, išprievartauti fiziškai, moraliai ir materialiai. Laukiu Jūsų pasiūlymų gerbiamos moterys“, – atsiveria kitas.

Daug dėmesio pažinčių portaluose skiriama ir santuokai. Tiesa, retas vyras iš karto ryžtasi prisistatyti, kad tai – jo siekiamybė. Greičiau jau pirmąją žinute atskleidžia, kad yra vedę arba ieško „ženotos“ ar mamytės.

„Aprūpinčiau merginą 18-33 metų, kuri vieniša, sąžininga, nuoširdi. Kuri mėgsta seksiukus. Nesvarbu, gali būti mamytė. Kreiptis tik rimtai nusiteikusiai ir kuri galėtų pakeisti gyvenamąją vietą. Man atstumas nėra bėda. Rimtas“, – išdėstęs tiek reikalavimų save tik vienu žodžiu apibūdina vyriškis.

„35 m. vedęs vyrukas iš Kauno ieško lieknos meilužės pastoviam bendravimui. Tik rimti pasiūlymai“, – dėsto kitas.

„Vedęs ieško ženotos sex susitikimams“, – trumpai savo tikslus išdėstė dar vienas jų.

Akcentuoja slaptumą

Tiesa, vedę vyrai susipažinti nori nebūtinai tik su moterimis.

„40 metu vedęs vyrukas ieško vyruko, kuris norėtų padaryti man oralinį. Gal būt pastoviems slaptiems susimatymams. Rašykit elektroniniu paštu“, – viename skelbimų portalų aiškiai išsiskiria šis.

Slaptumą akcentuoja ne vienas panašių skelbimų, skirtų vyrams ar moterims autorius. Panašu, kad labai svarbus jis ir merginoms.

Skelbimai buvo populiarūs ir tarpukario Lietuvoje

Savo ruožtu šių metų Knygų mugėje pristatytoje knygoje „Nekuklioji Lietuva“ buvo cituojami tarpukario Lietuvos spaudoje publikuoti pažinčių skelbimai. DELFI dalinasi keliais jų:

„Jaunuoli, jei tau sunki šio gyvenimo našta, rašyk vedybų tikslu rimtai, inteligentiškai, gražiai 29 metų panelei, kuri nori tave atjausti. Turiu 15 tūkst. litų ir namus 45 tūkst. litų vertės“, – atviru požiūriu į finansus galima nustebti.

„Tarnautojas, 28-erių metų, uždirbąs 220 litų į mėnesį, turįs 14 hektarų žemės, aukštas, laibas, apskritaus veido, šviesus, ieško sau draugės nuo 18 iki 30 metų. Aukšta, laiba, kad turėtų savo namus arba pinigais 10 tūkst. arba 15 tūkst. litų. Juodbruvė, blondinė, gali būti akušerė, mokytoja arba ūkininkaitė. Kelių klasių. Rymo katalikė“, – rašoma dar viename skelbime.

„Mergelės lelijėlės, skubiai rašykite vedybų tikslu turtingam apvaizdžiam, blaiviam, negeriančiam ir nerūkančiam visai vienam bernužėliui. Turtas – valakas žemės (20 hektarų) su trobesiais labai gražioje vietoje – prie ežero ir didoko miestelio. Ir 9 tūkst. santaupų grynais pinigais. Atsiliepkite tik dailios, apvaizdžios, nuo 17 iki 27 metų amžiaus. Ūgis – 153, iki 164 cm. Turtą, mokslą, išsilavinimą gerbiu, bet svarbiausia – patikimas“, – šmaikštavo dar vienas antrosios pusės ieškantis vyras.

Kuklumu nepasižymėjo ir anuomet

Knygos autorė Aurelija Savickienė po jos pristatymo DELFI sakė, kad Trečiajame dešimtmetyje trokštantys antrųjų pusių daugiau pabrėždavo savybes, kurias norėdavo, kad simpatija turėtų, o Ketvirtajame dešimtmetyje reikalavimai ėmė materialėti.

„To meto pažinčių skelbimai man pasirodė labai nuoširdūs. Net gal per daug atviri. Nežinau, kaip šiandien būtų sureaguota į skelbimą, kuriame mergina tiesiai šviesiai sako, kad jai reikia pinigų ir už tai ji sutiks slapta draugauti. Šiandien, matyt, tokios merginos būtų tiesiog išvadintos barakūdomis.

Žmonės nebijojo ir į viešumą iškelti savo minusų. Tarkime, vyras sakydavo, kad yra negražus, storas, plikas, bet nori turtingos žmonos. Tais laikais tai buvo normalu ir visi taip rašė, nebuvo kalbos apie alfonsus“, – tuomet juokavo ji.

Aurelija Savickienė

Kartais išraiška pranoksta norus

DELFI paklaustas, ką mano apie tendenciją antrosios pusės ieškoti platinant skelbimus, seksologas Viktoras Šapurovas sakė ją palaikantis, tačiau abejojantis, ar toks būdas tikrai veiksmingas.

„Manau, tai yra tam tikra laisvės išraiška. Smagu, kai žmonės nebijo ir turi tam tikrų norų, siekių ir lūkesčių“, – savo mintimis dalijosi jis.

Anot V. Šapurovo, žvelgiant į skelbimų turinį, reikėtų atkreipti dėmesį, kad jie iš dalies anoniminiai – matome tik žmogaus telefono numerį ar el. pašto adresą.

„Santūrumas – tikras lietuviškas žodis. Per kartas, daug šimtmečių jis lydėjo mūsų žmones. Atrodo, kažkas gal negražaus, netinkamo, bet jei tokie norai yra? Nors, kitą vertus, aš manau, kad kartais išraiška, kai žmogus rašo anonimiškai, gali pranokti tikrus žmogaus norus. Tai tam tikras psichologinis bruožas, kai santūrumą, baimę pasireikšti, gėdos jausmą kompensuojame. Atvirai apie tai nekalbame, nes bijome būti pasmerkti, o anonimiškai pasireiškiame daugiau nei, manau, iš tiesų norėtume“, – aiškino specialistas.

Ieško ir vyresni, jau sukūrę šeimas

Nustebinti retai besilankančius panašaus turinio tinklalapiuose gali tai, kad pažinčių skelbimuose reiškiasi ne tik jaunuoliai, bet ir vyresnio amžiaus žmonės, tačiau tai V. Šapurovas sakė galintis tai paprastai paaiškinti.

„Ir asmenys, kuriems daugiau nei 50 metų, išsiskiria, supranta, kad neįgyvendino kažkokių svajonių. Manau, labai gerai, kad ir vyresni žmonės nebijo skelbti apie save, ieškoti. Jie dar nori būti laimingi“, – tikino seksologas.

Be to, jo teigimu, vyresnio amžiaus žmonės geriau žino, ko nori, ir geba tai paprasčiau paaiškinti antrosioms pusėms.

Paklaustas, ką mano apie skelbimus, kuriuose pažinčių pripažįsta ieškantys vedę vyrai ar taikomasi į ištekėjusias moteris, V. Šapurovas sakė, kad jie jam atrodo gana taiklūs.

„Manau, tokiu atveju galvojama apie seksualinius kontaktus. Kita vertus, suprantama, kad ištekėjusios moterys gali būti nepatenkintos savo šeimyniniu gyvenimu, norėti dėmesio – ir seksualinio, ir materialaus. Viena šeimų problemų – ilgai gyvenant kartu įsivyrauja rutina. Man dažnai tenka sutikti žmones, kurie kartu gyvena 10-20 metų, tačiau nėra sutvarkę savo seksualinio gyvenimo. Jie supranta, kad kiti žmonės yra laimingi intymioje sferoje, tad kažkokia dalis jų nori to pasiekti. Motyvų yra įvairių“, – patikino jis.

V. Šapurovas

Pageidavimai – labai skirtingi

Seksologas atkreipė dėmesį, kad pažinčių skelbimuose dažnai vartojami tam tikri sutartiniai žodžiai, kuriais nurodomi turimi lūkesčiai.

„Vergė, valdovas – tai daugiau susiję su seksualiniais žaidimais. Matyti, kad ieškoma įvairesnio sekso, naujų įspūdžių. Turbūt – didesnio džiaugsmo. Seksualiniai žaidimai atneša ne kažin ką, tačiau jei žmonės jaučiasi gerai, abiems tai patinka, suprantama, galima tikėtis, kad seksualinėje sferoje bus patenkinti abu“, – spėjo jis.

Anot V. Šapuravo, šiais laikais lietuvių pageidavimai seksualinėje srityje – labai skirtingi, tad apibendrinti juos sunkiai pavyktų. Kartu jis pasidžiaugė, kad pamažu laisvinamasi iš stereotipų.

Efektyvumu abejoja

Paklaustas, galbūt domėjosi, kokia informacija skelbime galėtų padėti pritraukti antrąją pusę, seksologas įspėjo, kad net jei turima tokių lūkesčių, „iš karto prie reikalo nereikėtų kviesti“.

„Aš sakyčiau, kad į gašlų pakvietimą atsiliepia tik tie, kurie ieško kažkokios materialinės naudos. Sunku įsivaizduoti, kad vos pamačius panašaus turinio žinutę ir kitam žmogui įsižiebs aistra ir ji atlėks realizuoti savo ar tavo seksualines svajones“, – sakė specialistas.

Tačiau kalbėdamas apie pažinčių skelbimus jis pripažino manantis, kad vis dėlto tokiu būdu ieškoti antrosios pusės nėra labai efektyvu.

„Nemanau, kad efektyvumo procentas yra didelis. Tačiau galime pasidžiaugti, kad tokia bendravimo forma iš viso yra ir kad ji gana populiari“, – sutiko jis.