Valstybės saugumo departamentas ir Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas trečiadienį paviešino grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą už praėjusius metus. Jame minimos kelios žinomos pavardės: signatarai Rolandas Paulauskas, Zigmas Vaišvila, buvusi energetikos viceministrė, sostinės savivaldybės tarybos narė Renata Cytacka, Seimo narys Audrius Nakas, sambūrį „Būkime vieningi“ koordinuojantis Vaidas Lekstutis, Marius Jonaitis ir Vitalijus Balkus, neseniai iš Socialistinio liaudies fronto pasitraukęs Algirdas Paleckis ir kiti.

„Jeigu yra pažeidimas, tada žmogus traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, jeigu yra kažkokių abejonių, tada informacija perduodama žmonėms, kurie potencialai abejonę keliantį žmogų galėtų skirti į atsakingus postus, kad to nedarytų, jį stebėtų ir su juo atsargiai elgtųsi. Bet kol nėra užfiksuotas pažeidimas, Amerikoje skelbti laikraščiuose tai būtų protu nesuvokiama“, – apie paviešintas pavardes sako ISM universiteto ekonomikos ir politikos studijų programos vadovas V. Vobolevičius.

Politologo aiškinimu, taip daromas ženklus neigiamas poveikis minėtų žmonių karjeros galimybėms. „JAV toks žingsnis iškart būtų apskųstas teismui ir labai didelė tikimybė, kad ieškovas laimėtų didžiulę kompensaciją“, – įsitikinęs V. Vobolevičius.

V. Vobolevičius akcentuoja jokiu būdu nesakantis, kad valstybės tarnybos neturi dirbti savo darbo, rinkti informacijos, tačiau, mano jis, viešas informacijos skelbimas turėtų būti apgalvotas. Politologo teigimu, jeigu, tarnybų žiniomis, šie žmonės pavojingi, nes galbūt kažkam dirba, turėtų būti aiškūs įrodymai.

Vincentas Vobolevičius

„Jokiu būdu nesu simpatikas ar rėmėjas, bet matau potencialiai didelę žalą“, – pavardžių skelbimo principą kaip įtartiną vertina V. Vobolevičius.

Politologas sako, kad kolaborantų valstybėje yra ir saugumas apie juos žino. Jo nuomone, tarp kolaborantų yra ir įtakingų verslo žmonių. „Viešinami asmenys yra labiausiai matomi, aktyvūs politikai, kurie, mano žiniomis, nerimsta ir prieš šiuos rinkimus, organizuoja aljansus su kitomis marginalinėmis partijomis, kas galėtų paneigti, kad tai tam tikras apynasris ar šaltas dušas, atgrasymas prieš einant į politiką šių metų Seimo rinkimuose“, – svarstė pašnekovas.

Jo teigimu, tai nėra patys pagrindiniai veikėjai – yra kur kas įtakingesnių agentų. V. Vobolevičiaus svarstymu, galbūt į ataskaitą tam tikrų asmenų, kol jie stebimi, nesinorėjo įtraukti, tad į ją pakliuvo „tradiciniai prasikaltėliai“, „atpirkimo ožiai“, kurie visą laiką linksniuojami.

M. Katkus: nematau nieko žalojančio jų reputacijas

„Aš manau, kad praneša apie tokius žmones ir įspėja. Ne visa visuomenė domisi tų žmonių politinėmis pažiūromis, jų veikla, saugumas tiesiog praneša visuomenei, ką tie žmonės daro ir ką iš tikrųjų veikia“, – į klausimą, kokią žinią siunčia saugumo atskaita su konkrečiomis pavardėmis, atsako strateginės komunikacijos ekspertas M. Katkus.

Be to, primena M. Katkus, Lietuva – euroatlantinės integracijos narė, kuri Rusiją įvardija kaip agresyvią grėsmę ir mano, kad darbas Rusijos interesams kenkia mūsų šalies interesams.

„Saugumo darbas – įvardinti tokias grėsmes, manau, jie tą daro tiksliai ir aiškiai. Saugumas nepasakė absoliučiai nieko naujo. Jeigu mes pasižiūrėtume į minimus interneto portalus, paskaitytume minimų žmonių pasisakymus įvairiomis temomis, prieiti išvados, kad jie palankūs Rusijai ir vykdo veiklą, kuri atitinka Rusijos informacinio karo aspektus, nereikia didelio išsilavinimo. Saugumas konstatuoja faktą apibendrindamas informaciją, kuri yra visiems viešai prieinama“, – pastebi M. Katkus.

Mykolas Katkus

Strateginės komunikacijos eksperto nuomone, dauguma minėtų asmenų pareiškimų daroma ne vidaus, o Rusijos rinkai ir propagandai. Rusija tokius tinklus turi daugumoje pasaulio valstybių.

„Nematau nieko ypatingai žalojančio jų reputacijas, juoba ir žmonės patys neslepia vertinantys Rusijos poziciją. Tarkime, teko stebėti vieno minimų ponų interviu, kuriame klausiama apie Rusiją. Pradžioje labai griežtai paneigė, o paskui sako: „kita vertus, negaliu nepastebėti, kad Rusija teisi ten, ten, ten“. Čia tas pats, kaip sakyti, aš ne rasistas, bet žydų ir negrų labai nemėgstu“, – kalbėjo M. Katkus.

Pasak M. Katkaus, būtų geriau, jei tokios raganų medžioklės nereikėtų ir ji nevyktų, bet žmonės, kurie rūpinasi savo reputacija, visų pirma turi patys žiūrėti, ką rašo ir daro. „Jeigu jie taip elgiasi, vadinasi, jiems svarbesnė reputacija tarp tų žmonių, kurie mano, kad su Rusija reikia draugauti, arba jiems svarbesnė situacija tarp Rusijos žiniasklaidos priemonių“, – apie ataskaitoje įvardintus asmenis kalbėjo komunikacijos ekspertas.