Dar labiau šią žinią sutvirtino pats galimas pretendentas, primindamas, kad būtent jam prieš dvidešimt ketverius metus vadovaujant Užsienio reikalų ministerijai (URM) šalies vadovė Dalia Grybauskaitė šioje institucijoje pradėjo savo biurokratinę bei diplomatinę karjerą.
„Mes esame kolegos, nes abu – ekonomistai ir dėstėme politinę ekonomiją. Be to, aš D. Grybauskaitę pakviečiau dirbti į URM. Ir šis jūsų klausimas apie mano praeitį – stiprus ėjimas“, – priminė P. Gylys savo darbo patirtį ir labai smagiai nusijuokė.

Jis URM vadovavo 1992–1996 m. Kaip tik tuo metu D. Grybauskaitė yra vadovausi ministerijos Ekonomikos departamentui, o vėliau pradėjo diplomatinę karjerą – dirbo Briuselyje, Lietuvos atstovybėje prie Europos Sąjungos ir ambasadoje Amerikoje.

Povilas Gylys

Tai ar šios aplinkybės PTT, kuriai pastaruoju metu itin nesimpatizuoja prezidentė, netaps savotišku gelbėjimosi ratu teikiant kandidatą vietoj S. Skvernelio?

Aiškaus atsakymo vengė

Paklaustas, ar sutiktų dirbti vidaus reikalų ministru, P. Gylys tiesaus atsakymo vengė aiškindamas esą PTT iš savo 14 tūkst. narių galėtų rasti ir geresnį kandidatą. Tačiau priminė daugiau savo biografijos ir darbo patirties faktų, kurie tiktų ministro pareigoms: turi darbo patirties vyriausybėje, seniai pažįsta premjerą A. Butkevičių, turi nemažai gerų pažįstamų bei bičiulių tarp socialdemokratų.

„Jei teisininkas gali tapti centrinio šalies banko vadovu, tai aš iš tikrųjų turiu didelių ambicijų teisės srityje, nes turima profesija nėra labai vertinama. Svarbiausia – priklausymas“, – šyptelėjo P. Gylys.

Be politinės ekonomijos jis yra dėstęs vadybą ir dalykus, susijusius su tarptautine ekonomika.

Gali būti partijos sąrašo lyderiu

Nors į Seimą P. Gylys yra išrinktas kaip jau pakrikusios partijos „Drąsos kelias“ atstovas, jis greitai sugebėjo pelnyti PTT ir jos lyderio R. Pakso pasitikėjimą.

Kiek daugiau nei prieš mėnesį Seime buvo garsiai kalbama, kad būtent P. Gyliui gali būti patikėta pirmoji partijos rinkimų į Seimą sąrašo vieta.

Paslaptingas ministro atsiradimas

Paaiškėjus, kad PTT nusprendė S. Skvernelį nedelsiant atšaukti iš ministro posto, nes jis rinkimuose į Seimą nusprendė dalyvauti su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kai kurie partijos senbuviai, buvęs jos nariai ir politologai prisiminė buvusio generalinio policijos komisaro paskyrimo į vidaus reikalų ministro pareigas istoriją 2014 m.

Po to, kai, kilus korupcijos skandalui, šias pareigas paliko Dailius Barakauskas, PTT vadovas R. Paksas kaip mat vietoj jo pasiūlė tuo metu palankiai prezidentūros vertintą S. Skvernelį.

„Nežinau S. Skvernelio pasirinkimo į vidaus reikalų ministro postą prielaidų, tik žinau, kad jo kandidatūra partijoje nebuvo svarstyta. Taip pat man žinoma, kad šį kandidatą pasiūlė partijos pirmininkas R. Paksas ir tiek. Ar S. Skvernelis buvo prezidentūros kandidatas, negalėčiau nei patvirtinti, nei paneigti. Tik, būdamas partijoje, visada pabrėždavau, kad S. Skvernelis nėra partijos į vidaus reikalų ministro postą deleguotas kandidatas. Nuo pat pirmų dienų jis nuo PTT buvo atsižegnojęs ne tik abiem rankom, bet ir kojom“, – pasakojo 2014 m. buvęs PTT pirmininko pirmasis pavaduotojas, Darbo partijos lyderis Valentinas Mazuronis.

Valentinas Mazuronis

Jis stebėjosi ir šiomis dienomis girdimais S. Skvernelio pareiškiamais, kad jis, esą, neturi nieko bendro su PTT.

Pasak V. Mazuronio, jei ministras nuolatos kartoja, kad yra absoliučiai nepriklausomas nuo partijos, kuri jį pagal valdančiosios koalicijos sutartį delegavo į ministro postą, o pavaldus tik vyriausybės vadovui, tai PTT tokį ministrą seniai privalėjo atšaukti iš pareigų.

„Kodėl S. Skvernelis, kaip jis pats sako, iki šiol vyriausybėje atstovavo tai kriminalinei PTT, tik jis pats gali atsakyti. Bet, mano galva, kol teismas nėra priėmęs sprendimo dėl tokių kaltinimų, tai apie kaltumą kalbėti per anksti. Tik, mano įsitikinimu, visi koalicijos partneriai privalo laikytis savo įsipareigojimų. Ministrai – taip pat“, – įsitikinęs V. Mazuronis.

Naujo ministro skyrimas gali užtrukti

Kai kurių šaltinių Seime teigimu, PTT lyderis R. Paksas naujojo vidaus reikalų ministro kandidatūrą premjerui A. Butkevičiui ketina pateikti trečiadienį.

Tačiau, jei net siūlomam kandidatui pritartų vyriausybės vadovas, jo skyrimas ministru gali užtrukti mažiausiai savaitę, nes šalies vadovė D. Grybauskaitė trečiadienį išvyko į JAV, kur šios šalies prezidento Baracko Obamos kvietimu dalyvaus Branduolinio saugumo konferencijos renginiuose.

Į Lietuvą prezidentė sugrįš balandžio 4 d.