„Bausmės dydis yra neesminis dalykas. Teismo motyvai argumentuoti, nuosprendis tenkina. Bausmės tikslai gali būti pasiekti ir minimalia bausme “, – BNS sakė valstybinį kaltinimą šioje byloje palaikęs Generalinės prokuratūros prokuroras Redas Savickas. Anksčiau jis prašė kaltinamajam skirti šešerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Jis sakė, kad neskųsti nuosprendžio nuspręsta atsižvelgus ir į tai, kad nuteistasis prisipažino ir buvo pripažintas kaltu dėl visų epizodų, jis nuoširdžiai gailėjosi.

Nuosprendžio neskundžia ir nuteistasis. Jo advokatas Viktoras Ošurkovas BNS sakė, kad klientas nepageidavo, kad gynėjas žiniasklaidai komentuotų jo bylą, tačiau patvirtino, kad nuosprendis nebuvo apskųstas.

Buvusiam Lietuvos kariuomenės paramedikui A.Ošurkovui nuosprendį Vilniaus apygardos teismas paskelbė kovo 4 dieną. Šalys apeliacinius skundus galėjo paduoti per 20 dienų. Nepadavus skundų, nuosprendis įsiteisėjo.

Anot teismo, tarnaudamas Lietuvos kariuomenėje vyras rinko informaciją, susijusią su Lietuvos karine technika, karių ruošimo programomis, kariuomenės objektais, karių lojalumu savo valstybei.
Šią informaciją kaltinamasis perduodavo Baltarusijos žvalgybos agentui, su kuriuo bendraudamas naudojosi priedangos patalpomis, keitė telefonų tinklus.

Teismas skyrė minimalią bausmę, atsižvelgęs, kad jis anksčiau nebuvo teistas, prisipažino padaręs nusikaltimą ir padėjo jį išaiškinti. Už šnipinėjimą Lietuvoje gali būti baudžiama laisvės atėmimu iki 15 metų.

A. Oršukovas buvo sekamas nuo 2012 metų rugpjūčio iki 2014 metų sausio, kai buvo sulaikytas.

Uždaruose posėdžiuose bylą išnagrinėjęs teismas nustatė, kad 2006 metais A. Ošurkovas, dirbdamas ir gyvendamas Baltarusijoje, Minske, susitarė su Baltarusijos žvalgybos organizacijos vadovu Sergejumi Kurulenka, kad grįžęs į Lietuvą ir pradėjęs privalomąją karinę tarnybą Lietuvos kariuomenėje už piniginį atlygį perduos jam Baltarusijos žvalgybos organizaciją dominančią informaciją apie Lietuvos kariuomenę.

Sugrįžęs į Lietuvą ir atlikdamas privalomąją pradinę karinę tarnybą Lietuvos kariuomenės Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke, A. Ošurkovas vykdė S. Kurulenkos pavestą užduotį: rinko ir perduodavo tarnybos paslaptį sudarančią informaciją.

Kaltinamasis šią informaciją fotografavo, užsirašinėjo, braižė projektų schemas ar planus, stebėjo juos ir įsiminė, betarpiškai bendravo su tarnybą atliekančiais kariais, klausėsi jų pokalbių, persirašė karių duomenis iš dokumentų, kuriais galėjo pasinaudoti tarnybos metu.

Kaltinamasis bandė įtikinti teismą, kad jis nesiekė pakenkti Lietuvos valstybei, o tik norėjo pasipelnyti.

Už šnipinėjimą Baltarusijai yra nuteistas ir buvęs valstybės įmonės „Oro navigacija“ darbuotojas Romualdas Lipskis. Jam pernai lapkritį skirti treji metai ir trys mėnesiai nelaisvės. Pastarasis savo kaltę neigia. Nuosprendį apskundė ir prokuratūra, ir nuteistasis.