Jei atsitiktų taip, kad visi šie trys ministrai paliktų vyriausybę, ar jai neprireiks grąžinti įgaliojimus prezidentei Daliai Grybauskaitei ir iš naujo pasitikrinti pasitikėjimo Seime?

Po S. Skvernelio ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio Ramūno Karbauskio antradienį praneštos žinios, kad ministras nusprendė rudenį vyksiančiuose rinkimuose į Seimą dalyvauti būtent su šia politine jėga, iškilo klausimas, ar toks sprendimas nekainuos ministrui posto.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis europarlamentaras Rolandas Paksas pareiškė, kad jo partijos į vyriausybę deleguotas vidaus reikalų ministru dirbti S. Skvernelis privalo atsisakyti šio posto, nes pasirinko kitą politinę partiją, kuri nepriklauso valdančiajai daugumai. Kaip tokioje situacijoje turėtų pasielgti kiti valdančiosios koalicijos partneriai – socialdemokratai ir Darbo partija?

Koalicijai jokios grėsmės nemato

Darbo partijos lyderis europarlamentaras Valentinas Mazuronis situaciją, kai ministras S. Skvernelis, atstovaudamas vyriausybėje „tvarkiečiams“, į rinkimus nutarė eiti su „valstiečiais“, pavadino politiniu absurdu.

„Mano galva, „Tvarkos ir teisingumo“ vadovas R. Paksas jau po valandos, kai S. Skvernelis pranešė, kad rinkimuose dalyvaus su „valstiečiais“, privalėjo atšaukti ministrą, kaip savo partijos atstovą, iš vyriausybės“, – įsitikinęs V. Mazuronis.

Paklaustas, ar S. Skvernelio, R. Šadžiaus, o galbūt ir K. Trečioko pasitraukimas iš vyriausybės nesugriaus ministrų kabineto, Darbo partijos lyderis tvirtino nematąs jokios grėsmės: „Juk dabartinė valdančioji dauguma Seime turi tiek balsų, kad, ryte susirinkusi, po pietų jau galėtų iš naujo patvirtinti pasitikėjimą Algirdo Butkevičiaus vyriausybe.“

Pasielgė kaip tikras katalikas

„Mes juk – katalikai. Velykos. Didžioji savaitė. Tegul žmogus galvoja“, – kalbėjo „tvarkiečių“ vedlys R. Paksas, paklaustas, kodėl nukėlė vyrišką pokalbį su S. Skverneliu kitai savaitei.

Svarstydamas, ar dėl S. Skvernelio nesugrius dabartinė vyriausybė, R. Paksas teigė manąs, jog šiuo metu nėra tokio politiko ar galimos koalicijos, kuri norėtų iš A. Butkevičiaus perimti ministrų kabineto vairą.

„O jeigu ir iškiltų pavojus, tai net neabejoju, kad Seime dabartinė vyriausybė lengvai vėl gautų pasitikėjimą baigti pradėtus darbus iki Seimo rinkimų“, – tvirtino R. Paksas.

Pasiektų ribą pasitikėjimui pasitikrinti

Kaip LRT.lt teigė vyriausybės kanceliarijos teisininkai, po prezidentės Dalios Grybauskaitės antrosios kadencijos inauguracijos, kuri vyko 2014 m. liepos 12 d., iš ministrų postų pasitraukė vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas, energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius ir sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Jei atsitiktų taip, kad ministrų portfelių netektų dar ir S. Skvernelis, K. Trečiokas bei R. Šadžius, tuomet trūktų tik vieno ministro pasitraukimo, kuris priverstų dabartinę vyriausybę pasitikrinti pasitikėjimą Seime iš naujo.

Rimtai derėjosi su dviem partijomis

Po to, kai S. Skvernelis apsisprendė rinkimuose dalyvauti su „valstiečiais“, Liberalų sąjūdžio lyderis Seimo narys Eligijus Masiulis atvirai papasakojo, kad su ministru bent kelis kartus rimtai kalbėjosi dėl galimybės šiam rinkimuose dalyvauti su liberalais.

„Tačiau, žinoma, mes, kitaip nei „valstiečiai“, jam nežadėjome pirmos vietos partijos rinkiminiame sąraše. Bet ir nereikalavome, kad jis įstotų partiją. Ministras taip pat buvo užsiminęs, kad norėtų kartu pasikviesti ir buvusių kolegų policininkų ar ministerijos pareigūnų. Su kokia komanda jis būtų atėjęs, tiksliai nežinau, tik pamenu dabartinio jo patarėjo, buvusio Valstybės saugumo departamento vadovo Povilo Malakausko pavardę“, – kalbėjo E. Masiulis.

Socialdemokratų partijos rinkimų štabo vadovas, Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas neslėpė girdėjęs, esą S. Skvernelis jau buvo susitaręs su partijos lyderiu ir premjeru A. Butkevičiumi, jog rinkimuose dalyvaus būtent su socialdemokratais.

„Jis ne kartą dalyvavo svarbiuose posėdžiuose, kai buvo svarstomos mūsų partijos rinkiminės nuostatos. Kokiu numeriu būtų buvęs mūsų partijos sąraše, tiksliai galėtų atsakyti tik pats A. Butkevičius. Aš esu girdėjęs, kad ministrui buvo siūlyta antra ir trylikta vietos. Taip pat buvo kalbama, jog ministras iš pradžių pageidavo rinkimuose kautis Kaune, o po to prašė vienmandatės apygardos Vilniuje. Bet kuo baigėsi šios derybos – irgi tiksliai nežinau“, – pasakojo A. Sysas.

Svarstydamas, kaip derėtų pasielgti S. Skverneliui – likti ministro poste ar paklusti „tvarkiečių“ vadovui R. Paksui ir trauktis iš vyriausybės, A. Sysas sakė manąs, jog ministras privalėtų iki kadencijos pabaigos pabaigti pradėtus darbus.

„Dėl to, kad S. Skvernelis pasuko ne su socialdemokratais, o kitu keliu, jokios tragedijos nematau. Man asmeniškai apskritai nepatinka žmonės, kurie blaškosi nuo vienos partijos prie kitos ir derasi dėl geresnių sąlygų ar pozicijos per rinkimus. Gal jis mums ir būtų pritraukęs kažkiek rinkėjų, bet ir be jo tikrai neprapulsime“, – neslėpė savo nuomonės A. Sysas.

Pats S. Skvernelis, bendraudamas su LRT.lt, yra sakęs, jog laikąs savo pareiga pirmiausia vykdyti vyriausybės programą ir būti pavaldžiam premjerui bei šalies vadovei, bet ne jį į šį postą delegavusiai partijai „Tvarka ir teisingumas“.

Kaip pasielgs į Lietuvą grįžęs premjeras?

Apie tai, kad S. Skvernelis rinkimuose apsisprendė dalyvauti su „valstiečiais“, LRT.lt žiniomis, šiuo metu Kinijoje viešintis premjeras A. Butkevičius sužinojo dar praėjusį penktadienį.

Tai patvirtino ir „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis: „Mes su ministru buvome nuvykę pas premjerą ir informavome jį apie bendrą susitarimą. Nežinau, kaip, sugrįžęs į Lietuvą, pasielgs A. Butkevičius, bet praėjusią savaitę jis nežadėjo reikalauti S. Skvernelio atsistatydinimo. Nemanau, kad, likus iki rinkimų vos pusmečiui, būtų protinga ieškoti kito vidaus reikalų ministro, kuris sugebėtų tinkamai baigti tuos darbus, kuriuos yra pradėjęs S. Skvernelis, nors mūsų partijai, žinoma, ir būtų naudingiau, jei jis daugiau laiko skirtų rinkiminei kampanijai.“

Trečiadienį vakare valdančiosios koalicijos frakcijų Seime posėdyje partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovai pristatė savo sprendimą – atstatydinti S. Skvernelį iš pareigų.

„Mes šio klausimo net nesvarstėme. Jis buvo tik pristatytas. Mano galva, jei partija „Tvarka ir teisingumas“, būdama valdančiosios koalicijos nare ir delegavusi S. Skvernelį vadovauti Vidaus reikalų ministerijai, nutarė jį atšaukti iš šių pareigų, jis, paisydamas elementarios politikos ir demokratijos abėcėlės, turėtų atsisakyti šio posto“, – teigė manąs frakcijų posėdyje dalyvavęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas socialdemokratas Julius Sabatauskas.