Kaltinamasis sakė, kad 1991 metais, dalyvaudamas sovietų operacijoje, manė tarnaujantis savo šaliai.

„Dalyvaudamas operacijoje buvai įsitikinęs, kad Lietuva priklauso Sovietų Sąjungai. Aš turėjau visus pagrindus taip manyti. Situacija buvo sudėtinga ir prieštaringa“, – teisme kalbėjo J. Melis.

Rusijos pilietis Lietuvoje sulaikytas 2014 metų kovo mėnesį. Jis pripažįsta, kad 1991 metų sausį buvo viename iš tankų sovietams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą. Jo teigimu, pagal pulko vado įsakymą iš tanko buvo iššauti trys tušti šūviai.

„Pareikšti kaltinimai man suprantami, nusikaltimų žmoniškui ir karo nusikaltimų nepripažįstu, nesutinku su kiekvienu kaltinimo punktu. Faktą dėl bokšto užėmimo apsaugai, trijų tuščių šūvių iš tanko, kurį vairavau, patvirtinu“, – apklausos pradžioje sakė kaltinamasis.

Jis pasakojo, kad veikė pagal pulko vado Nikolajaus Astachovo įsakymą.

„Žudyti žmones įsakymo negavau. Priešingai – visuose lygiuose įspėdavo, kad veiktume atsargiai ir jokiais būdu nenukentėtų civiliai. Apie tai ne kartą minima bylos medžiagoje. Tanko įgula, kurioje buvau, nieko neprispaudė, nieko nenužudė“, – teigė kaltinamasis.

Jis stebėjosi, kad dauguma kaltinamųjų yra žemesnės grandies karininkai, tačiau tikino, kad yra suinteresuotas, jog teismas išnagrinėtų jėgos panaudojimą prieš civilius.

„Ar gali Lietuvos teismai nešališkai, be emocijų vykdyti teisingumą? Aš tuo tikiu. Tai egzaminas šaliai, kuris patikrins Europos vertybių ir tikrosios demokratijos principų laikymąsi“, – sakė Rusijos pilietis. Savo kalboje jis išreiškė pagarbą lietuvių tautai.

Tai jau antrojo bylos kaltinamojo apklausa teisme. Pirmadienį teismas apklausė Lietuvoje gyvenantį Rusijos pilietį Genadijų Ivanovą.

Teismas apklausia kaltinamuosius, kurie dalyvauja teismo posėdžiuose. Kiti daugiau nei 60 kaltinamųjų su teismu bendradarbiauti atsisako ir į posėdžius Lietuvoje neatvyksta.

Po kaltinamųjų apklausų į apklausas bus kviečiami buvę Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo vadovai, deputatai, Vyriausybės nariai, Vidaus reikalų ministerijos, Krašto apsaugos departamento vadovai ir pareigūnai.

Pirmasis liudys V. Landsbergis

Sausio 13-osios bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį planuoja pradėti liudytojų apklausas, BNS pranešė teismo atstovė spaudai Vaida Bytautė.

Pirmoje dienos pusėje planuojama apklausti Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo vadovą Vytautą Landsbergį, o po pietų – Egidijų Bičkauską, kuris 1990 metų balandžio buvo paskirtas Lietuvos nuolatiniu atstovu SSRS, nuo 1991-1993 metais buvo Lietuvos diplomatinės misijos Rusijoje vadovu.

Vytautas Landsbergis

Į kitą posėdį, kuris vyks balandžio 6 dieną, kviečiamas Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatas Aleksandras Abišala, pirmas atkurtos nepriklausomos Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministras Marijonas Misiukonis.

Ši byla savo apimtimi ir kaltinamųjų skaičiumi yra viena didžiausių baudžiamųjų bylų nepriklausomos Lietuvos teismų istorijoje. Nukentėjusiųjų šioje byloje – beveik 500, liudytojų – apie tūkstantis. Bylą sudaro 709 tomai, iš jų vien kaltinamasis aktas – 13 tomų.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.