„Briuselyje – siaubingi teroro aktai. Solidarizuojamės su nukentėjusiais“, – savo „Twitterr“ paskyroje rašo Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pridūrė galvojantis ir besimeldžiantis už Briuselio teroro aukas.

„Mūsų mintys ir maldos – Briuselio teroro atakų aukoms. Mes visi esame to paveikti ir stovėsime vieningai. Čia nėra vietos terorui“, – rašė jis.

„Kraujas Europos širdyje. Vėl. Vėl bus populistų, raginančių šiandien išmesti pabėgėlius. Vėl bus nuosaikių politikų, raginančių susitelkti. Vėl bus islamo dvasininkų, raginančių neteisti religijos dėl kelių fanatikų. Vėl bus hashtagai‪ #‎prayforbrussels‬. Iki kito karto. Ir esminis žodis – vėl. Europa žengia į baimės ir nerimo epochą, žinodama, kad tai vėl pasikartos ir nežinodama, ką daryti“, – savo įžvalgomis šia tema feisbuke dalijosi ir žurnalistas Andrius Tapinas.

Tuo metu politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka sutiko, kad atrodo, kad kruvinas karas Europos didžiųjų miestų viešose erdvėse tapo Europos kasdienybe.

„Visuomenė, bandžiusi gyventi karo kaip tokio neigimo, atsisakymo kariauti ir gyvenimo savo gražiame kiaute filosofija, gavo karą savo namuose. Kaip perkainuoti vertybes? Po tokių atakų, kaip Briuselyje, užsidarymo savo kiaute apologetai dar labiau suaktyvėja: nesikiškim, tada gal mūsų nelies. Lies. Jau seniai liečia, ir pacifizmas čia nepadės. Iš kitos pusės rėks: neįsileiskim pabėgėlių, nes jie teroristai. Abu aiškinimai – į niekur“, – pastebėjo jis.

Solidarizuotis su Briuseliu nusprendė ir iškiliausi kitų valstybių politikai.

Didžiosios Britanijos lyderis Davidas Cameronas tikino esąs šokiruotas įvykių Briuselyje.

„Mes padarysime viską, kuo galime padėti“, – teigė jis.

Užuojautą aukų šeimoms siuntė ir Ukrainos prezidentas Petras Porošenka.

Tuo metu buvęs Prancūzijos premjeras François Fillon teigė, kad ES privalo susivienyti.

DELFI primena, kad antradienio rytą sprogimai nugriaudėjo Briuselio oro uoste ir metro stotyje netoli Europos Sąjungos institucijų. Belgijos prokuroras patvirtino, kad sprogimai yra teroro aktai, vykdomas tyrimas.

Apie 10.15 val. pasirodė pranešimų apie sprogimą Briuselio metro stotyje netoli Europos Sąjungos institucijų. Netrukus pranešta, kad mieste uždaryta visa metro sistema.

Sprogimas Malbeko stotyje driokstelėjo tuojau po 8 val. Grinvičo (10 val. Lietuvos) laiku, per rytinį eismo piką. Televizijos reportažuose matėsi iš įėjimo į stotį virstantys juodi dūmai. Vienas naujienų agentūros AP žurnalistas matė kelis žmones, kuriems buvo sužaloti veidai po sprogimo toje Briuselio metropoliteno stotyje. Jis taip pat matė bent du žmones, nešamus neštuvais.

Socialiniuose tinkluose plinta nuotraukos, kuriose matyti dūmuose skendintis oro uostas. Vietinė žiniasklaida praneša, kad liudininkai matė labai daug sužeistų, ant šaligatvių be sąmonės gulinčių žmonių. Oro uostas uždarytas, sustabdytas lėktuvų eismas. Paviešintos nuotraukos ir vaizdo siužetai, kuriuose matyti, kaip panikos apimti žmonės bėga iš oro uosto.

DELFI taip pat reiškia užuojautą ir solidarizuojasi su Briuseliu.

Prašome atsiliepti šiuo metu esančius Belgijos sostinėje! Pasidalykite su DELFI skaitytojais žiniomis apie situaciją šalyje, papasakokite, kaip jaučiatės. Galbūt buvote oro uoste, kuriame nugriaudėjo sprogimai, ar šalia jo? Ar nelaimė šalyje privertė Jus Belgijoje užtrukti ilgiau, nei norėjote? O gal gyvenate Briuselyje ir galite pasidalyti gyventojų nuotaikomis, kai pastaruosius kelis mėnesius šalyje, po teroro aktų Paryžiuje, vyko antiteroristinės operacijos?

Laukiame Jūsų minčių ir nuotraukų – jomis pasidalinti galite el.p. pilieciai@delfi.lt arba spausdami pilką mygtuką čia!