Tačiau 2004-aisiais teigęs, kad „Lietuvos pavasaris išauš, kai ji atsikratys R. Pakso kupros“, V. Vasiliauskas pastaraisiais metais sugebėjo įgyti „Tvarkos ir teisingumo“ lyderio pasitikėjimą ir net buvo paskirtas eiti šios partijos rinkimų štabo vadovo pareigas. „Rinkimų štabo vadovas – jokia karjera, o prievolė už visas neteisybes“, – portalui LRT.lt apie savo politinį kelią sako V. Vasiliauskas.

Order and Justice Party leadership: Petras Gražulis, Kęstas Komskis, Rolandas Paksas, Valdas Vasiliauskas

„R. Pakso šmėkla klaidžioja po Lietuvą“

2003-aisiais, kai R. Paksas buvo išrinktas Lietuvos prezidentu, V. Vasiliauskas ėjo savaitinio žurnalo „Ekstra“ vyriausiojo redaktoriaus pareigas, taip pat buvo dienraščio „Lietuvos rytas“ autoriumi. 2004-aisias, prieš R. Pakso apkaltą, dienraštyje „Lietuvos rytas“ V. Vasiliauskas jį aršiai kritikavo.

„Tikrasis Lietuvos pavasaris išauš, kai ji atsikratys R. Pakso kupros ir taps NATO nare. R. Pakso suluošinta pasaulio ir savo pačios akyse Lietuva vis dėlto sveiksta“, – „Lietuvos ryto“ komentare, pavadintame „Mūsų nerimo žiema jau baigiasi“, rašė V. Vasiliauskas.

Pasak jo, „nuo nepriklausomybės atkūrimo iki dabar buvo baiminamasi komunistų sugrįžimo, bet pasirodė, kad kur kas daugiau pavojaus kėlė populistinis pseudodemokratinis autoritarizmas, mums prisistatęs paksizmo pavidalu“. „Paksizmas – tai neapykantos ir nevilties kultūra, keršto ir apmaudo politika“, – „Lietuvos ryte“ teigė V. Vasiliauskas.

Po apkaltos proceso, kuris įvyko 2004-ųjų balandį, V. Vasiliauskas taip pat negailėjo kritikos R. Paksui. „Po R. Pakso cinizmo, melagysčių dar niekad mūsų politiniame gyvenime taip žemai nebuvo smukę moraliniai kriterijai: nieko nereiškia politiko viešai duotas žodis, tarpusavio susitarimai, pažadai visuomenei“, – dienraščio „Lietuvos rytas“ komentare „R. Pakso šmėkla klaidžioja po šalį“ tikino V. Vasiliauskas. Autoriaus žodžiais, „nespėjusi atsitokėti po paksiados, valstybė, atrodo, slenka dar gilesnės politinės ir moralinės krizės link. Europa čia nepadės – patiems reikia išnaikinti savyje spygliuotą vielą ir R. Paksą“, – negailėjo aštrių žodžių dabartinis „tvarkiečių“ rinkimų štabo vadovas.

V. Mazuronis: tokių „nušvitimų“ – per daug

Buvęs „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderis europarlamentaras Valentinas Mazuronis mano, kad V. Vasiliauskas vis stengiasi būti ant bangos, bet tų jo bangų – jau per daug.

„Buvo banga, kai jis dirbo redaktoriumi. Vėliau pakilo „Drąsos kelio“ banga, o dabar jis yra partijos „Tvarka ir teisingumas“ rinkimų štabo vadovas. Nežinau, ar gerai, ar blogai, kai žmogus stengiasi vis pataikyti ant kylančios bangos, nepaisant to, kad prieš tai buvo ant visiškai kitos. Tai labai jaučiasi. Nušvitimai yra gerai, bet kai jų būna 3–4, tai gal jau kiek per daug“, – LRT.lt komentavo Darbo partijos pirmininkas V. Mazuronis.

V. Vasiliauskas: buvau jėgų ruporu

LRT.lt primena, kad praėjusių metų pavasarį „Tvarkos ir teisingumo“ rinkimų štabo vadovo poste Kęstą Komskį pakeitė V. Vasiliauskas. Tapti rinkimų štabo vadovu V. Vasiliauską pakvietė pats R. Paksas, nors V. Vasiliauskas ir nėra šios partijos narys.

Kalbėdamas portalui LRT.lt V. Vasiliauskas pripažino, jog prieš daugiau nei dešimtmetį rašydamas komentarus spaudoje buvo įsitikinęs, kad tai, ką rašo, yra tiesa. „Bet po to, kai R. Paksas tapo niekuo, pamačiau, kas atsitiko Lietuvoje. Kaip rašo vienas filosofas, nuversti karalių nėra tas pats, kas nuversti žmonių išrinktą prezidentą. Kol kas Europoje mes vieninteliai esame nuvertę savo prezidentą“, – kalbėjo V. Vasiliauskas.

Anot parlamentaro, į Seimą patekusio kartu su „Drąsos keliu“, „perversmo pasekmės jaučiamos iki šiol – Europos žmogaus teisių teismo nutarimai iki šiol nevykdomi“. „Suprantame, kodėl – dėl tų pačių jėgų, kurios organizavo perversmą ir buvo šešėlyje, o aš iš tikrųjų buvau tuo metu tapęs tų jėgų ruporu“, – atviravo V. Vasiliauskas.

Jis teigė porą kartų viešai atsiprašęs R. Pakso ir pasakęs, jog suklydo.

„Po perversmo prezidentas net nesisveikino, aš – taip pat. Po atsiprašymų pamažu pradėjome [bendrauti]. Šiuo metu nėra išsirikiavusi eilė, kuri norėtų būti šalia tokiame kontekste, kai yra toks šleifas ir puolimas prieš „Tvarką ir teisingumą“, prieš jo aplinkos žmones. Kai iširo mūsų [„Drąsos kelio“] frakcija, jis [R. Paksas] pasikvietė, buvo rimti pokalbiai, svarstymai ir pozicijų derinimas. Aš vis dėlto perėjau į „Tvarkos ir teisingumo“ frakciją, nors turėjau dar mažiausiai tris pasiūlymus iš kitų frakcijų“, – LRT.lt kalbėjo V. Vasiliauskas.

Anot parlamentaro, jis buvo vienas aršiausių kritikų viešojoje erdvėje, nes mūsų politikai esą nemoka nei kalbėti, nei rašyti. „To, kas buvo, aš neišsižadu. Buvau tuo įsitikinęs, bet buvo kita situacija. Tuomet kritikų nebuvo daug, o dabar – daugybė. Nėra daug tokių, kurie norėtų būti šalia R. Pakso, bet, jei jam pavyktų įvykdyti žmogaus teisių sprendimą, manau, vėl prasidėtų grumtynės, kas stovės šalia R. Pakso“, – tęsė V. Vasiliauskas.

„R. Paksas – žemaitis, niekad neužmiršta. Jis yra daug nukentėjęs nuo bendražygių, patyrė smūgių į nugarą ir išdavysčių. Jis nėra tas, kuris labai lengvai prisileidžia, aš taip pat nesu patiklus ir puolantis bet kur stačia galva. Rinkimų štabo vadovas – jokia karjera, o prievolė, su kuria aš sutikau už visas neteisybes“, – kalbėjo V. Vasiliauskas.

R. Paksas: žmones galima suskirstyti į keletą kategorijų

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas europarlamentaras R. Paksas teigia, kad, nors ir yra žemaitis, tačiau kartu – ir katalikas. „Suprantu, kad klysti žmogiška, o klaidas taisyti – iš viso dieviška. Taip, aš juo [V. Vasiliausku] pasitikiu“, – LRT.lt komentavo R. Paksas.
Inga Stumbrienė, Rolandas Paksas, Gediminas Kirkilas

Kaip teigia „tvarkiečių“ lyderis, žmones galima suskirstyti į keletą kategorijų.

„Natūralu, kad visiems neįtiksi, ir net nereikia stengtis – reikia atlikti darbus pagal savo įsitikinimus. Yra palaikytojai. Yra abejojantys žmonės ir tie, kurie elgiasi pagal konjunktūrą. Yra žmonės, kurie supranta, kad daugelis dalykų buvo sufabrikuota, sumakliavota ir suklaidinta. Tai aš labai gerbiu visus, bet ypač tuos, kurie viešai pasako: taip, aš klydau. Nes ta masinė psichozė, kokia buvo panaudota, kad tik netapčiau prezidentu, suklaidino daugelį žmonių.

Dažnai susitikimuose ar gatvėje prieina žmogus ir sako: spaudžiu tau ranką, buvau suklaidintas. Yra žmonių, kurie pasako tai viešai – televizijos ekranuose ar spaudoje. Tai yra stiprūs žmonės, o V. Vasiliauskas – vienas tokių“, – portalui LRT.lt kalbėjo R. Paksas.

Savo ruožtu „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis mano, kad „klysti žmogiška, o nuodėmėje pasilikti – velniška“.

„Jei žmogus suprato, kad valstybėje įvyko perversmas, tai taip pat sveikintinas dalykas, nors suprato per vėlai. Apaštalas Paulius persekiojo Kristų, o vėliau tapo tautų apaštalu. Tikiu, kad jis [V. Vasiliauskas] nuoširdžiai suprato, nes labai daug žmonių buvo suklaidintų. Šitokia žiniasklaidos propaganda buvo nuo ryto iki vakaro, ir ne vienas žmogus, net ir ąžuolas, virto tos propagandos akivaizdoje. Dabar santykiai puikūs, darbuojamės kartu“, – LRT.lt tikino P. Gražulis.