Sostinės centre esančiame Užupio kvartale linksminosi daug žaliai pasidabinusių žmonių, Vilnelės upė ir šiais metais tradiciškai nusidažė žaliai.

Kovo 17-ąją Airijos ambasada Vilniuje buvo surengusi uždarą koncertą ir priėmimą Vilniaus Mokytojų namuose, o šeštadienį Airijos ambasadorius Lietuvoje Davidas Noonanas išėjo švęsti su miestiečiais į tradicinį Airijos globėjo Šv. Patriko dienos renginį Užupyje.

Pasigirdus abejonių dėl nudažomos upės užterštumo, specialistai sako, kad dažai yra nekenksmingi ir greitai išsiskaido savaime. Upių dažymo žaliai tradicija gimė Čikagoje visai atsitiktinai – ieškodami skylių vamzdynuose, darbininkai pasinaudojo specialiais dažais, kurie vandenį nudažė ryškiai žalia spalva. Juos naudoja ir Lietuvos šilumininkai bei energetikai.

Tradicine žalia spalva sostinėje ketvirtadienį buvo apšviesta Trijų Kryžių skulptūra.

Šv. Patriko diena pirmą kartą buvo paminėta 1737 m. Bostone kovo 17-ąją. Vilniuje ji oficialiai švenčiama penktąjį kartą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė dar ketvirtadienį savo ir visų Lietuvos žmonių vardu pasveikino Airijos Prezidentą Michaelą D. Higginsą šalies nacionalinės šventės – Šventojo Patriko dienos proga.

„Tradicinė Šventojo Patriko diena – ypatinga šventė, stiprinanti vienybę ir solidarumą, burianti ne tik pasaulio airius, bet ir visus Airijos kultūros gerbėjus ir draugus. Minėdami šią dieną, neatsilieka ir Vilniaus gyventojai, kurie kartu su miesto svečiais džiaugiasi visą savaitę sostinėje jaučiama pakilia šventės nuotaika“, – rašoma šalies vadovės sveikinime.

Prezidentės teigimu, prieš šimtmetį vykę reikšmingi pokyčiai patvirtino Airijos žmonių norą prisiimti atsakomybę už savo šalies likimą. Šiandien Lietuva ir Airija yra vieningos Europos valstybių šeimos narės, kartu dirbančios dėl savo piliečių ir visų europiečių gerovės ir saugumo.

Minint šią džiugią šventę Lietuvos vadovė Airijos Prezidentui ir airiams visame pasaulyje palinkėjo laimės ir visokeriopos sėkmės.