„Šis sutarimas yra vienodai svarbus abiem pusėms – tiek Europai, tiek Turkijai, jo kaina abiem pusėms yra be galo svarbi, nes tai yra pirmas mėginimas spręsti, kaip uždaryti dabar kol kas didžiausią nelegalių migrantų srautą“, – teigė D. Grybauskaitė.

Prezidentė teigė, kad šis sprendimas gali tapti simboliniu lakmuso popierėliu, kaip Europa geba tvarkytis.

„Nes išties gali ateiti ir kiti keliai, yra tikimybė, kad tai gali būti per Viduržemio jūrą iš Libijos. O šis susitarimas pirmiausia parodytų, ar šalys pasirengusios, kaip veikia mechanizmas, ar atitinka tarptautinę teisę, ar Europa gali nors kažkiek daryti įtaką ir apriboti ypač nelegalių migrantų srautus“, – sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentė pažymėjo, kad kol kas sprendimas dar nepasiektas, vyksta diskusijos.

„Svarbiausia ne procesas, o rezultatas. Jeigu jis bus, bus laimėjimas abiem pusėms, jei jo nebus, tai bus pralaimėjimas abiem pusėms“, – sakė D. Grybauskaitė.

ES ketvirtadienį pritarė bendrai pozicijai dėl Turkijos, kuri šios šalies ministrui pirmininkui Ahmetui Davutoglu turi būti pristatyta penktadienio rytą, pranešė Liuksemburgo premjeras Xavieras Bettelis, rašo BBC.

Susitarimas numato, kad visi iš Turkijos į Graikiją keliaujantys migrantai būtų grąžinami atgal. Mainais, manoma, ES gali pasiūlyti Turkijai finansinę pagalbą ir galimybę be vizos vykti į Šengeno zonos šalis.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė, kad Turkija turi atitikti tarptautinius migrantų apsaugos standartus.

Be kita ko, kanclerė pridūrė, kad ES skubiai turi pasiruošti ir pradėti iš Graikijos į Turkiją grąžinti migrantus, kad išvengtų migrantų antplūdį sukeliančio „traukos veiksnio“.

Lietuvos Prezidentė yra įspėjusi, kad planas į Turkiją grąžinti žmones yra „ties tarptautinio įstatymo riba“ ir jį sunku įgyvendinti.