Konstitucinis Teismas pranešė penktadienį priėmęs nagrinėti prezidentės Dalios Grybauskaitės kreipimąsi, ar priimant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių apsaugos zonų panaikinimo nebuvo pažeista Konstitucija.Šis nutarimas nustojo galioti dar prezidentei kreipusis į Konstitucinį Teismą ketvirtadienį.Prezidentūrai abejonių dėl atitikimo Konstitucijai kelia šio Vyriausybės nutarimo priėmimo procedūra, nes dokumentas galėjo būti nesuderintas su suinteresuotomis institucijomis.

„Pareiškėjos teigimu, priimant šį Vyriausybės nutarimą buvo padaryti esminiai ir šiurkštūs Vyriausybės nutarimų projektų priėmimui taikomų procedūrinių reikalavimų pažeidimai, todėl šis Vyriausybės nutarimas prieštarauja konstituciniam teisinės valstybės principui“, - rašoma pranešime spaudai.

Prezidentės prašyme nurodoma, kad ginčijamo Vyriausybės nutarimo projektas Vyriausybei buvo pateiktas, apsvarstytas ir priimtas tą pačią 2015 metų rugsėjo 23 dieną per kelias valandas nuo jo paskelbimo Seimo kanceliarijos teisės aktų informacinėje sistemoje, o toks teisės akto priėmimas skubos tvarka nebuvo motyvuotas.

Pasak pareiškėjos, priimant šį teisės aktą nebuvo laikomasi principo teisėkūros veiksmus atlikti per protingus terminus, be to, visuomenei, kitoms kompetentingoms valstybės institucijoms nebuvo sudaryta reali galimybė susipažinti su parengtu teisės akto projektu, jį įvertinti ir pateikti savo išvadas, pasiūlymus.

Prezidentės teigimu, nutarimo projektas nustatyta tvarka turėjo būti derinamas su Teisingumo ir Ūkio ministerijomis.

Prašyme taip pat nurodoma, jog atsižvelgiant į tai, kad ginčijamo Vyriausybės nutarimo nuostatos yra susijusios su teritorijų planavimu, statyba kurortų teritorijose, rengiant šio nutarimo projektą turėjo būti atliktas jo antikorupcinis vertinimas, tačiau toks vertinimas atliktas nebuvo. Vyriausybei pateikto akto projektas ir jo priedai nebuvo vizuoti projektą teikiančios institucijos – Aplinkos ministerijos teisės padalinio vadovo ar kito teisės padalinio teisininko.

Šio nutarimo projektas nebuvo vertinamas Vyriausybės kanceliarijoje – jį turėjo vertinti Vyriausybės kanceliarijos Teisės departamentas ir už atitinkamą sritį atsakingas Vyriausybės kanceliarijos padalinys.

„Konstitucinio Teismo sprendimu dėl prašymo priėmimo nėra nei patvirtinami, nei paneigiami argumentai, kuriais pareiškėjas grindžia savo poziciją. Priimant tokius sprendimus lemiamą reikšmę turi tai, ar pareiškėjo prašymas yra grindžiamas teisiniais motyvais“, - rašoma teismo pranešime spaudai.

Pagal Konstitucinio Teismo įstatymą bylų pagal prezidento dekretus, kuriuose prašoma ištirti, ar Vyriausybės aktas atitinka Konstituciją ir įstatymus, nagrinėjimas paankstinamas.

Savo ruožtu premjeras Algirdas Butkevičius yra pavedęs Aplinkos ministerijai parengti nutarimo panaikinimo projektą. Ministerijai taip pat pavesta parengti įstatymus dėl žemės ir miško naudojimo sąlygų, į kurias anksčiau įėjo kurortinių zonų reglamentavimas.

Pernai rudenį Vyriausybė iš savo nutarimo išbraukė visą skyrių, kuris reglamentavo kurortų apsaugos zonas. Paaiškėjo, kad šio skirsnio panaikinimo siekė Druskininkų meras socialdemokratas Ričardas Malinauskas, jis dėl to ne kartą skambino aplinkos ministrui Kęstučiui Trečiokui, Vyriausybės kancleriui Alminui Mačiuliui ir kitiems pareigūnams.

Tuo metu teisme vyko viešojo intereso gynimo procesas dėl Druskininkų centre ant ežero kranto statomo prabangaus gyvenamojo namo, praminto Vijūnėlės dvaru. Druskininkų savivaldybė šioms statyboms buvo davusi reikiamus leidimus, o prokuratūra siekė jas pripažinti neteisėtomis. To ji siekia ir dabar apeliacine tvarka.

Druskininkų meras yra pripažinęs, kad Vyriausybės nutarimo dalies dėl kurortų apsaugos zonų panaikinimo bus naudingas teismo procese.