Tai yra plėsti įtaką kaimynystėje, stiprinti gynybą, laužyti barjerus prekybai ir ginti taisyklėmis pagrįstą tarptautinę tvarką, teigė Prezidentė Dalia Grybauskaitė interviu "The Daily Beast".

"Akivaizdu, kad turėjimas nuolatinės Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narės, kuri okupuoja ir aneksuoja savo kaimynių teritorijas, kelia rimtą grėsmę tarptautinei saugumo sistemai. Tai yra tikslas, kurio siekia Kremlius. Skaldyk ir valdyk yra šio žaidimo pavadinimas", - teigė D. Grybauskaitė.

Lietuvos Prezidentė pažymėjo, kad negalima sutikti su jokiais "naujais normaliais" santykiais su Rusija.

"Karas Rytų Ukrainoje tęsiasi, Krymas okupuotas, o Kremlius tiesiogiai padeda žudikiškam Asado režimui likti valdžioje Sirijoje. Bendradarbiavimas negali būti pagrįstas šantažu ir grėsme. (...) ES ir NATO turi turėti savo darbotvarkę su Rusija ir nedalyvauti Kremliaus "lėlių šou". Tai reiškia plėsti įtaką kaimynystėje, stiprinti gynybą, laužyti barjerus prekybai ir ginti taisyklėmis pagrįstą tarptautinę tvarką", - sakė D. Grybauskaitė.

Prezidentės vertinimu, transatlantiniai santykiai lieka stiprūs, ir grėsmės abiejose Atlanto pusėse suvokiamos taip pat, lieka imtis būtinų apsaugos priemonių prieš šias grėsmes per "NATO gynybos planavimą, atnaujintus gynybos scenarijus, pakankamą ir patikimą atgrasymą, greitą reakciją ir sklandų sprendimų priėmimo procesą".

"Turėtume ne tik bijoti karo, bet daryti viską, kad užtikrintume, jog to nenutiks", - teigė D. Grybauskaitė.

Propagandą ir informacines atakas Prezidentė įvardijo kaip hibridinio karo priemones, siekiant provokuoti socialines ir etnines įtampas, skatinti nepasitikėjimą valdžia, diskredituoti istoriją, nepriklausomybę, valstybingumą ir pademonstruoti, kad Vakarų demokratijos veikia pagal dvigubus standartus.

"Bet pavojingiausias informacinio karo tikslas yra palaužti žmonių valią priešintis ir ginti savo šalį bei kurti palankią aplinką galimai karinei intervencijai. Ukrainos pavyzdys yra įrodymas, kad konvencinis karas Europoje nėra tik teorinis", - sakė D. Grybauskaitė.

Savo interviu Prezidentė taip pat pažymėjo nematanti priežasčių, kodėl Rusijai turėtų būti atšauktos europinės sankcijos.

"Europos Taryba sutiko, kad sankcijų prieš Rusiją trukmė yra susieta su visišku Minsko susitarimo sąlygų įgyvendinimu. Mes toli gražu net nepriartėjome prie to. Rusija tebesiunčia karius ir karinę įrangą į Donbasą, tiesiog pažeisdama Minsko susitarimus. Todėl nematau pagrindo diskusijoms apie sankcijų atšaukimą. Priešingai, sankcijos yra vienintelis dalykas, kas galėtų priversti Rusiją rimtai žiūrėti į Minsko susitarimus. O jeigu situacija Ukrainoje blogės, ES turėtų svarstyti visas galimybes, kaip padidinti Rusijos įsitraukimo (į karinius veiksmus, - ELTA) kainą", - sakė D. Grybauskaitė.