„Mitas – kad bus nuskriausti vaikai, nes nebebus neformaliojo krepšelio. Pareiškiu atsakingai - jis buvo ir bus“, – trečiadienį Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete garantavo švietimo ir mokslo ministrė „darbietė“ Audronė Pitrėnienė.

Ji pranešė, kad lėšos vaikų popamokinei veiklai finansuoti bus paimti iš valstybės biudžeto ir ES struktūrinių fondų. Tuo pačiu ministrė tvirtino, kad dėl to nenukentės ir ES finansuoti projektai.

„Ko jūs norėjote, kad sudarytume iš ministerijos grupę ir apiplėštume banką? Ar atspausdintume pinigus?“ – klausė A.Pitrėnienė, iš kur reikėjo paimti papildomų pinigų.

Vasarį streikavę mokytojai išsikovojo, kad šiemet jų atlyginimams papildomai būtų skirti 8 mln. eurų. 6 mln. eurų pažadėjo rasti ŠMM, 2 mln. eurų – Vyriausybė.

ŠMM žada: neformaliojo švietimo krepšelio finansavimas nenutraukiamas

Neformaliojo švietimo krepšelis bus finansuojamas nepertraukiamai, nenukentės nei mokiniai, nei neformaliojo švietimo paslaugų teikėjai, teigia Švietimo ir mokslo ministerija, kaip rašoma pranešime spaudai, reaguodama į žiniasklaidoje paskleistą informaciją.

Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė teigia, kad dėl pedagogų atlyginimų kėlimui skirtų lėšų kilęs triukšmas verčia manyti, kad kažkas nori įnešti nestabilumo į švietimo sistemą.

„Pirmiausia kurstė studentus, kad lėšos bus paimtos iš jiems skirtų stipendijų, tada - aukštąsias mokyklas, o kai buvo pasakyta, kad nenukentės nei studentai, nei dėstytojai, pradėjo kiršinti bendrojo ugdymo sektorių, apeliuoti į mokinius. Susidaro įspūdis, kad tie, kurie kritikavo ministrą ir ministeriją, kartodami, kad ministerija iš savų asignavimų neranda ar net nenori rasti lėšų mokytojų algoms, turbūt apskritai nenorėjo, kad pedagogų atlyginimai būtų didinami. O dabar, kai sprendimas surastas, vėl kelia triukšmą. Jiems nerūpi nei vaikai, nei neformaliojo švietimo teikėjai, nei švietimo sistema bei jos stabilumas – jų tikslai visi kiti“, - sako ministrė A. Pitrėnienė.

Pernai įvestas neformaliojo švietimo krepšelis mokinio pasirinktai veiklai po pamokų 2015 m. buvo finansuojamas valstybės lėšomis. Tačiau tai gali būti ne vienintelis lėšų šaltinis, todėl 2016 m. planuojama panaudoti ES fondų lėšas. Tikimasi, kad tai leistų išplėsti vaikų neformaliojo švietimo galimybes.

Tad 2016 m. neformaliojo švietimo krepšelis dalinai finansuojamas valstybės, dalinai – ES fondų.
ŠMM yra parengusi projektą dėl struktūrinių fondų lėšų panaudojimo NVŠ krepšeliui finansuoti, šiuo metu projektas derinamas su Finansų ministerija.

Jokios įtakos finansavimo šaltinis mokiniui, pasirinkusiam neformaliojo švietimo veiklą, galimas lėšų šaltinio pakeitimas neturės. Liks ta pati rekomenduojama krepšelio suma.

Jaunimo organizacijos: neženkime didelio žingsnio atgal

Lietuvos jaunimo organizacijų taryba trečiadienį sureagavo į kilusį erzelį. „Kyla klausimas, ar normaliai ir sklandžiai funkcionuojančioje sistemoje gali įvykti tokios drąstiškos permainos, kurios nėra paaiškinamos visuomenei, o tuo labiau visoms šiuo procesu suinteresuotoms šalims?“ – rašoma pranešime.

Nuo 2015 m. didžiausios Lietuvos jaunimo ir su jaunimu dirbančios organizacijos aktyviai palaikė iniciatyvą įteisinti ir užtikrinti visuotinės neformalaus švietimo programos ir jos finansavimo modelio tęstinumą.

Daug jaunimo ir su jaunimu dirbančių organizacijų akreditavo savo programas ir įrodė, kad gali būti pilnavertėmis neformalaus švietimo paslaugų teikėjomis savivaldybėse. Dėl to ženkliai padidėjo neformalaus švietimo veiklų prieinamumas Lietuvos savivaldybėse, palaikymą įvairių programų tęstinumui išreiškė Lietuvos moksleiviai ir jų tėvai. Tai buvo pirmasis žingsnis siekiant visuotinai pripažinti neformalų ugdymą bei jo metu įgyjamas kompetencijas.

„Tačiau kyla dar vienas klausimas, ar po šiandienos netikėtai į viešumą išlindusios informacijos ir ministerijos pasisakymų, kuriais bandoma ne spręsti susidariusią padėtį, bet teisinti save kurstymo teorijomis, nežengėme didelio žingsnio atgal?

Juk tokie veiksmai, apie kuriuos nėra viešai diskutuojama ir sužinoma po fakto, sukelia tiek mokinių, tiek tėvų, tiek neformaliojo švietimo paslaugų teikėjų nepasitenkinimą. Dar blogiau, kad net ir paviešinus visą situaciją, nepaaiškinamos konkrečios priemonės ir kas vyks toliau po balandžio 1 d., o tai kelia nepasitikėjimą visa sistema.

Ir galiausiai tokioje situacijoje norisi pasakyti, kad niekas nieko nekursto, o tiesiog aiškiai ir tiksliai nori žinoti, kokia padėtis ir kokios tikslios priemonės šiai padėčiai spręsti.

Neužtenka tik bandyti viską užglaistyti, pasakant, kad neformaliojo švietimo krepšelis ir toliau bus finansuojamas. Todėl didžiausios Lietuvos jaunimo ir su jaunimu dirbančios organizacijos prašo ministerijos paaiškinti viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją ir užtikrinti, kad toliau bus tęsiama neformalaus švietimo krepšelių finansavimo sistema Lietuvos savivaldybėse bei nurodyti, kokiomis konkrečiomis priemonėmis ir kokiais finansiniais resursais tai bus daroma.

Švietimo ir mokslo ministerija pagaliau turi aiškiai suprasti, kad tokie sprendimai už uždarų durų negali būti priimami ir turi būti diskutuojama su visomis pusėmis, nebent norime grįžti daugiau nei 20 metų atgal“, – sakoma pareiškime.