R. Paksas sakė, kad koalicijos pasitikėjimą ministras tikriausiai pasitikrins Seime, opozicijai surengus interpeliaciją.

„Aš manau, kad nėra sprendimo kol kas (dėl K. Trečioko likimo poste), aš išdėsčiau ministrui pirmininkui poziciją, kad frakcija palaiko ministrą K. Trečioką, ir partijos prezidiumas palaiko ministrą K. Trečioką, šiai minutei ministras nenusiteikęs trauktis ir pareigų, ir, matyt, kad sulauksim interpeliacijos“, – po susitikimo su premjeru žurnalistams sakė R. Paksas.

Klausiamas,ar „tvarkiečiai“ trauktųsi iš koalicijos, jei premjeras teiktų ministro atstatydinimą, R. Paksas atsakė: „Aš nemanau,kad mes turėtumėm taip elgtis“. Į klausimą, kokiomis aplinkybėmis partija svarstytų pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos, R. Paksas patvirtino prezidiumo prašęs pirmadienį nespręsti šio klausimo. „Mes užsiminėm šiandien prezidiume tą klausimą, bet aš prašiau, kad nesvarstytumėm šiandien. Žiūrėsime, kaip situacija vystysis toliau“, – atsakė R. Paksas.

Algirdas Butkevičius, Rolandas Paksas

Premjeras po šio susitikimo sakė, kad ministro likimą žada spręsti po Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvadų. „Iki VTEK posėdžio laukiu, kol komisija priims sprendimą ir po to priimsime tam tikrus sprendimus“, – žurnalistams pirmadienį sakė A.Butkevičius.

Po prezidiumo posėdžio žurnalistų klausiamas, ar partijos pozicija dėl K. Trečioko keistųsi, jei ministro veiksmuose VTEK įžvelgtų pažeidimų, R. Paksas sakė, kad šiandien situaciją vertina „tame informaciniame lauke, kurį turi“.

Premjeras praėjusią savaitę sakė, kad ministrui K. Trečiokui reikės prisiimti politinę atsakomybę, bet pats ministras to nevertina kaip siūlymo atsistatydinti ir sako, kad A.Butkevičius privačiuose pokalbiuose jį palaiko.

„Ar atsakomybės prisiėmimas reiškia atsistatydinimą, tai aš labai abejoju. Jei viešoje vietoje nusikeikei, tai viena, jei padarei nusikaltimą, tai kita. Mes kai kalbamės akis į akį, premjeras tikrai palaiko ir tikrai sako, kad esi geras ir patikimas ministras, bet esame papuolę į aplinkybes, kad reikia sprendimo. Ir aš tai suprantu - jei dėl mano asmenybės trukdysis Vyriausybės darbas, reikės kažkokio sprendimo“, – sakė jis.

„Tvarkiečiai“: ministras negali prisiimti atsakomybės už Vyriausybės sprendimą

Aplinkos ministras K. Trečiokas negali prisiimti politinės atsakomybės už kolegialų Vyriausybės sprendimą priimti nutarimą dėl kurortinių zonų naikinimo, pirmadienį pareiškė partija „Tvarka ir teisingumas“.

Taip pat prezidiumas rekomendavo „tvarkiečių“ frakcijai inicijuoti komisiją, kuri atliktų tyrimą dėl „teisėsaugos institucijų dalyvavimo politiniuose procesuose ir galimos politikų įtakos bei kriminalinės žvalgybos metu surinktos informacijos neteisėto panaudojimo“.

Teisėsauga nutraukė ikiteisminį tyrimą, kuriame aiškinosi galimą neteisėtą poveikį rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių apsaugos zonų panaikinimo. Iš viešai paskelbtų pokalbių išklotinių paaiškėjo, kad Druskininkų meras socialdemokratas Ričardas Malinauskas ne kartą prašė K. Trečioko parengti nutarimą dėl kurortų apsaugos zonų panaikinimo, o šis pažadėjo tai padaryti. Toks Vyriausybės nutarimas priimtas pernai rugsėjį.