„Šiandien perskaičiau straipsnį interneto portale ir buvau labai sujaudinta ir nustebinta, kiek vakar, mūsų nepriklausomos valstybės dieną, Kovo 11-ąją, Lietuvos žmonių važiavo į Suvalkus apsipirkti. Tai yra autobusai, turistiniai autobusai... Žmonės tokiu būdu „šventė“ Kovo 11-ąją. Čia ir yra esminis klausimas – kodėl? Ar jie nemyli Lietuvos? Ar jie nenori švęsti tos mūsų didžios šventės? Ar jiems tiesiog sunku gyventi laisvoje Lietuvoje? Ar nekalta šiandieninė vyriausybė, kad tokie dalykai vyksta?“ - savo nuostabą išsakė I. Degutienė.

DELFI skelbė, kad Kovo 11-ąją kai kurie lietuviai suplūdo į Lenkija pigiau apsipirkti: tautiečiai eilėse prie kai kurių produktų stovėjo jau nuo 6 val. ryto, pramogavo Suvalkų vandens parke ar lankė turistinius objektus.

Taršė socialdemokratus baisiau nei D. Trumpas oponentus

Konservatoriai šeštadienį rinkosi aptarti rinkimų strategijos ir svarstyti, kaip laimėti šiais metais vyksiančius Seimo rinkimus. Tačiau politikai nestokojo ir aštraus humoro jausmo, nukreipto į socialdemokratus.

Andrius Kubilius sakė jau pavargęs nuo retarderių valdžios, I. Degutienė dabartinius valdančiuosius vadino neįgaliaisiais, bet pabrėžė, kad neįgalieji teoriškai turi būti vertinami su atlaidumu.

„Eidamas kalbėti viduje jaučiau net šiokį tokį nuovargį, pavargau nuo tokios retarderių valdžios. Noriu priminti, kad tai labai techninis žodis. Autobusuose retarderis yra tas mechanizmas, kuris padeda autobusą tvarkingai stabdyti. Tai aš pavargau nuo tokios retarderių valdžios“, - teigia A. Kubilius.

Šnekamojoje kalboje retarderis reiškia atsilikėlį.

A. Kubilius taip pat sukritikavo populizmą politikoje, sakydamas, kad konservatoriai ketina pateikti naują planą be populizmo: „1509 mums yra trumpasis telefono numeris, o ne rinkimų pažadas“.

„Matome, kad šita Vyriausybė yra neįgali. Iš vienos pusės neįgaliųjų kaip ir reiktų gailėtis, tačiau kai galvoji apie valstybę apie valstybėje gyvenančius žmones ir jų situaciją, tai visi suprantame, kad norime normalios, laisvos, nepriklausomos, demokratinės, veržlios valstybės ir žmonių, kuriems gera toje valstybėje gyventi“, - sakė I. Degutienė.

Politikai juokėsi iš premjero Algirdo Butkevičiaus ir aplinkos ministro, „tvarkiečio“ Kęstučio Trečioko teiginių, kad Druskininkų meras Ričardas Malinauskas niekam neskambino dėl Vijūnėlės dvaro ir nespaudė priimti Vyriausybės nutarimo, kuriame būtų išimtas trukdantis skirsnis dėl kurortinių zonų. Tai akivaizdžiai paneigia paviešinta ikiteisminio tyrimo medžiaga ir telefoniniai pokalbiai.

Dėl Dievo meilės: jau reikia vytis Latviją!

Konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis pasipiktino socialdemokrato Vytenio Andriukaičio kalba Seime Kovo 11-ąją, kurioje jis ragino nebeskirstyti Lietuvos, kas kiek nusipelnė laisvei. V. Andriukaitį G. Landsbergis pavadino „liaudies komisaru“, kuris nori išplauti skirtumus tarp komunistų ir patriotų.

Primenama, kad V. Andriukaitis nėra iš ekskomunistų ar buvusio LDDP sparno Lietuvos socialdemokratų partijoje.

„Klausydamas jo jaučiausi labai nejaukiai, net uždaviau sau klausimą, kodėl nejaukiai? Pagrindinę mintį kiekvienas galėjo skirtingai suprasti, aš ją supratau taip: žmonės arba dabartiniai valdžios atstovai bando trinti ribas. Vakar V. Andriukaitis kalbėdamas Seime iš tribūnos pasakė, kad ar tu komunistas, ar tu patriotas skirtumo nėra, visi esame tos pačios Lietuvos vaikai. Gal kažkur giliai ta mintis yra teisinga, tačiau man ji atrodo neteisinga“, - aiškino G. Landsbergis.

Jis aiškina prisiminęs močiutės Gražinos Landsbergienės pasakojimus apie tremtį, kai sunkumus ištvėrę žmonės tikisi paprasčiausio teisingumo ir pripažinimo, kad tai buvo neteisingas. Anot G. Landsbergio, to neįvyko: viskas vyksta netgi atvirkščiai – pastebimas ribų trynimas tarp budelio ir aukos.

Ribų trynimą jis lygino su išplovimu baltai, kai stengiamasi ištrinti skirtumus tarp melo ir tiesos, tarp korupcijos ir gero valdymo.

„Mes užduodame klausimą, ar yra sprendžiamos socialinės problemos? Man atrodo, kad ne. Ar einame geresnio švietimo link? Man atrodo, kad ne. Ar Lietuvoje ekonomika važiuoja žemyn? Man atrodo, kad taip. Tačiau valdantiesiems šie klausimai tikriausiai atrodytų kitaip. Yra toks angliškas terminas „white washing“, išplovimas baltai. Man regis, dabartinė valdžia labiausiai tuo užsiima. Išplauti viską: išplauti ribas tarp tėvynės meilės ir neapykantos savo žmonėms, tarp darbo tėvynei ir miegojimo, neveikimo, letargo“, - svarstė G. Landsbergis.

„Statistika yra daugiau nei iškalbinga. Įsivaizduokite per ketverius metus emigravo visa Marijampolė. Atrodo, ir mūsų kolegos tuos skaičius nuolat mini, bet pabandykime įsivaizduoti visus tuos žmones: 1000 žmonių, kurie kasdien sėda į lėktuvą ir išskrenda iš Lietuvos. Įsivaizduokite 3 žmones, kurie kasdien pabaigia savo gyvenimą savo rankomis, įsivaizduokime kiekvieną paauglį, kuris kiekvieną savaitę pabaigia savo gyvenimą. Aš leidau sau pasvarstyti mintyse, kas būtų, jei ta pati valdžia valdytų Lietuvą dar ketverius metus?“ - piktinosi politikas.

Jo pateikiama perspektyva atrodė baisokai: dar viena išvykusi Marijampolė, bemaž 8000 nusižudžiusių ar nuo alkoholizmo sukeltų pasekmių mirusių žmonių.

„Tiek pat kiek žuvo per Rusijos pradėtą karą Ukrainoje. Tik šiuo atveju Lietuva nekariauja. Lietuva iš Baltijos valstybių turi mažiausią pensiją, mažiausią vidutinį atlyginimą. Jau seniai baigėsi kalbos – pavykime Estiją. Dėl Dievo meilės mums reikia pasivyti Latviją, jei norime konkuruoti dėl naujų darbo vietų!“ - sako G. Landsbergis.

Politiko manymu, jei norėtume pavyti Estiją, šioji turėtų stovėti vietoje, o mums reiktų stengtis trejus metus. Pasak G. Landsbergio, jau nebeįmanoma kalbėti apie didesnių įmonių atėjimą į Lietuvą, nes čia paprasčiausiai nebėra tinkamos darbo jėgos. Dėl šios priežasties konservatoriai savo tarybos posėdį pavadino juoduoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8870)