Kalbėdama iškilmingos ceremonijos metu Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė pabrėžė, kad šiandien mūsų valstybė tikrai turi kuo didžiuotis:

„Puoselėdami pamatines Europos vertybes esame laisvi, augantys, matomi ir gerbiami pasaulyje. O mūsų laisvės istorija įkvepia ir palaiko tuos, kurie šiandien dar tik ieško demokratijos kelio“.
Parlamento vadovė džiaugėsi aikštėje matydama tiek kūrusius Lietuvos Nepriklausomybę, tiek vaikus, kurių rankose Lietuvos ateitis.
„Skirtingos kartos, skirtingos kartų patirtys turtina mus ir suteikia unikalią galimybę mums visiems kartu kasdien atsakingai kurti stiprią pilietinę visuomenę, kurioje dera žodžiai ir darbai, siekiai ir svajonės, bendrystė ir pagarba kiekvienam žmogui“, – sakė L. Graužinienė.

Vėliavų pakėlimo ceremonijoje taip pat dalyvavo Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, Seimo, Vyriausybės nariai, kiti garbingi svečiai.
Renginio metu Lietuvos, Estijos ir Latvijos vėliavas iškėlė Lietuvos Garbės sargybos kuopos kariai, grojo Lietuvos kariuomenės orkestras, kariai iššovė šventines salves.

Vidurdienį po iškilmingo Seimo posėdžio Nepriklausomybės aikštėje pakeltos Lietuvos, Latvijos ir Estijos vėliavos. Su Kovo 11-ąja Lietuvos žmones skrydžiu virš sostinės pasveikino NATO oro policijos misiją vykdantys Ispanijos karinių oro pajėgų naikintuvai.

Pasibaigus vėliavų pakėlimo ceremonijai, Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos kariai su savanoriais, šauliais, kariuomenės orkestru pradėjo eitynes nuo Nepriklausomybės aikštės iki Katedros aikštės, prie jo prisidėjo į šventę susirinkę žmonės.

Pasipuošę valstybinės vėliavos spalvų atributika eitynėse dalyvavo Lietuvos partijų atstovai, Seimo ir Vyriausybės nariai, tautinių bendrijų atstovai, vilniečiai ir miesto svečiai. Lenkų tautinės mažumos atstovai nešė plakatą su užrašu „Wolnosc/Laisvė“ ir Lenkijos bei Lietuvos vėliavas. Iš viso žygiavo apie 3 tūkst. žmonių.

Neštos ne tik Baltijos valstybių, bet ir JAV, Didžiosios Britanijos, Ukrainos vėliavos, minioje plevėsavo ir seksualinių mažumų vėliava.

Visame Gedimino prospekte tuo metu buvo įjungti „trispalviai“ šviesoforai. Per eitynes jie vienu metu švietė geltona, žalia, raudona spalvomis.

Vilniaus arkikatedroje bazilikoje aukotos šv. Mišios.

Lietuva penktadienį švenčia nepriklausomybės atkūrimo 26-ąsias metines. Vytauto Landsbergio vadovaujama Aukščiausioji Taryba 1990 metų kovo 11-osios vakarą priėmė Lietuvos nepriklausomybės atstatymo Aktą. Juo paskelbta, kad yra atkuriamas 1940 metais svetimos jėgos panaikintas Lietuvos valstybės suverenių galių vykdymas, ir Lietuva vėl yra nepriklausoma valstybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1000)