Daugiau kaip dvejus metus kurtas centras taps moderniausia pilietiškumo galerija ne tik Lietuvoje, bet ir visame regione, teigiama Prezidentūros pranešime.

Čia, pasitelkiant naujausias technologijas, bus pristatoma demokratinės valstybės ir jos institucijų veikla, demonstruojama, kaip ją kuriant dalyvavo šalies piliečiai. Kiekvienas muziejaus lankytojas gaus planšetę – interaktyvųjį vedlį, papildysiantį ir išplėsiantį muziejuje esančių ekspozicijų turinį.

Per tris aukštus išsidėsčiusiose muziejaus ekspozicijose bus galima išgirsti mokslininkų komentarus, apžiūrėti už Sąjūdžio kandidatus balsuoti agitavusį seną „žiguliuką“. Centro lankytojai galės ne tik susipažinti su pateikta informacija, bet ir patys prisidėti kuriant naujas ekspozicijas.

Naudodami „Google“ žemėlapį lankytojai keliaus per Lietuvą, žymės jiems mieliausias šalies vietas, kurs savo šeimos, klasės ar bendruomenės herbus, sudarinės pastarąjį šimtmetį gimusių ir prie valstybės kūrimo prisidėjusių žmonių gimtinių žemėlapį. Šiuolaikinių technologijų ir realybę papildančių priemonių dėka muziejaus svečiai galės patys subalansuoti valstybės biudžetą, susipažinti su Prezidentūros istorija ir įvairias pjūviais tyrinėti Lietuvą.

Valstybės pažinimo centro virtualioje erdvėje lankytojai galės susitikti su atkurtos Lietuvos vadovais.

Valstybės pažinimo centrą kūrė daugiau kaip 40 skirtingų sričių specialistų: architektai, dizaineriai, istorikai, politologai, menotyrininkai, vizualiųjų medijų, informacinių technologijų atstovai.

Šis muziejus užima 1031 kvadratinio metro plotą. Jo įrengimas kainavo apie 985 tūkst. eurų.

Centro lankymas ir edukaciniai užsiėmimai bus nemokami.

Anksčiau minėtose patalpose planuota įrengti valstybės vadovo gyvenamąsias patalpas.