Vilniaus Rusijos forume diskutuota apie Rusijos vidaus ir užsienio politiką ir žmogaus teisių padėtį bei aptartos ekonominės ir politinės šios šalies raidos perspektyvos, Rusijos ir Vakarų santykiai bei jų ateitis. Tarp forumo dalyvių buvo gausus būrys sovietinių laikų disidentų ir dabartinės Rusijos prodemokratinių bei opozicinių judėjimų lyderių. Daugelis jų perspėjo, kad iš dabartinio Rusijos režimo galima sulaukti dar ne vieno akibrokšto.

Putinas nealergiškas kraujui ir bet kokia išorinės agresijos forma jam yra asmeninio išlikimo klausimas. Sąrašas, ko Putinas neva nepadarytų, begalinis – mes daugybę metų girdėjome, neva to ar ano jis nepadarys, nes tai pakenktų jo įvaizdžiui – jis visa tai padarė. Ir padarė daug daugiau, negu kas nors galėjo įsivaizduoti. Kai kas dar bando kalbėti apie ilgalaikius planus, kaip bus galima su Rusija gerinti santykius po penkerių metų. Būtina suprasti, kad jei, neduok dieve, Putinas vis dar bus valdžioje po penkerių metų, problemų turės visas pasaulis“, – sakė vienas iš Rusijos opozicijos lyderių Garry Kasparovas.

„Nemanau, kad reikia perdėti Rusijos tankų Baltijos pakrantėje grėsmę, juk yra tiek daug kitų priemonių, kaip poveikis Vakarų elitui, o gal ir Baltijos šalių elitui, kibernetinės atakos, informacinė kontrpropaganda. Rusija naudoja tiek daug minkštųjų galių, kad į tai būtina atkreipti dėmesį. Manau, Lietuvai čia tenka labai svarbus vaidmuo ir atsakomybė padėti suprasti NATO ir Europos Sąjungos nariams tai, ką patys žinote apie Rusiją“, – pabrėžė Maskvos Carnegie centro analitikė Lilija Ševcova.

Renginio organizatoriai ir svečiai pabrėžė, kad šiandien Rusijos demokratams paramos reikia ypatingai, nes opozicijos jėgos silpsta ir vis daugiau jos atstovų į forumą Vilniuje atvyksta nebe iš Rusijos, o iš kitų šalių, kuriose priversti ieškotis prieglobsčio.

„Jie mums padėjo prieš ketvirtį amžiaus, kuomet stojomės ant kojų ir tikrai nebuvo lengva, Rusijos demokratai tikrai nebuvo stebėtojai – jie buvo kovotojai. Prisiminkim tai ir atiduokim tam tikrą skolą ir galbūt tam tikra prasme solidarizuokimės – būsim stipresni visi“, – akcentavo Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Šis Vilniaus Rusijos forumas buvo trečiasis. Išvakarėse į jį apgaule bandė patekti Rusijos valstybinio televizijos kanalo „Rossija“ žurnalistai.