"Kempinski" viešbutyje Vilniuje, "Laisvos Rusijos forume" išvydę apsaugininką rusų žurnalistai šį kartą nė nemėgino veržtis į vidų, tačiau renginio dalyvius bandė gaudyti tiesiog gatvėje. Vienas Rusijos opozicijos politikas viešai rėžė viską, ką galvoja apie „Rossija“ kanalo žurnalistus.

Rusijos opozicinės partijos „Vakarų pasirinkimas“ įkūrėjas ir pirmininkas Konstantinas Borovojus į Vilnių atvyko, aptarti, kaip pats teigė, kaip „išeiti iš šios baisios padėties, kurioje atsidūrė Rusija“.

„Gal ir nėra išeities. Viskas atrodo, kaip 1945-ųjų Vokietijoje, vyks tribunolai, parodomieji teismai“, - pesimizmo neslėpė K. Borovojus.

Gatvėje jo laukė keli rusų žurnalistai, kurie iš pradžių neišsidavė, iš kur jie yra, o atvykus pirmiesiems renginio dalyviams kaip išsitraukė kameras bei mikrofonus.

Rusijos valdžios kontroliuojamas kanalas "Rossija" yra pagarsėjęs tendencingais reportažais iš Rusijos, Ukrainos ir dažnai vadinamas Kremliaus propagandos įrankiu.

Užkluptas Kremliaus kontroliuojamo kanalo atstovų, K. Borovojus į akis rėžė viską ką galvoja apie Vladimiro Putino valdomą Rusiją, nors nė neabejojo, kad „Rossija“ kanalo žurnalistai jį pavaizduos pačiomis tamsiausiomis spalvomis.

„Mane pristatys kaip išdaviką. Bet man tas pats. Aš su jais sutinku kalbėti, ko gi man bijoti? Išties bijoti reikėjo 1991 metais, kai į mano gyvybę bandė kėsintis, o dabar jau vėlu“, - pabrėžė opozicionierius, kuris partiją „Vakarų pasirinkimas“ 2013 metais įkūrė kartu su kita garsia opozicioniere Valerija Novodvorskaja.

„Jūs esate ne žurnalistas, o porpagandistas“, - šypsodamasis „Rossija“ kanalo atstovui kelis sykius šypsodamasis pakartojo K. Borovojus.

Paklaustas, ką mano apie tai, kad Rusijos parlamentarui Ilja Ponomoriovui esą neaiškiomis aplinkybėmis atseikėtas milijonas dolerių K. Borovojus atrėžė, jog V. Putinui artimas oligarchas, „Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas bei broliai Rotenbergai kasdien vagia tokias sumas iš Rusijos.

„Kodėl jūs kalbate apie tokius dalykus? Kas čia per maniera? Prie ko čia Sečinas?

Mes kalbam apie Ponomariovą, kuris neturi jokio išsilavinimo, o skaitė paskaitas, už kurias gavo 750 tūkst. dolerių, - įgėlė „Rossija“ atstovas ir puolė toliau. - kalbėjote apie liustraciją, o nejaugi visi čia susirinkę renginio dalyviai yra skaidrūs? Kodėl tokį renginį reikia rengti Lietuvoje?“

K. Borovojui atsikirtinėjant Rusijos valstybinio kanalo žurnalistas perėjo prie pamokymų ir kaltinimų, jog Rusijos opozicija esą siekia nuversti valdžią ir pakartoti Ukrainos įvykius 2014 metais.

„Ne, nesiekiu nuversti valdžios, jūs meluojate. Aš apie režimą, kuris užgrobęs valdžią. Apie Ukrainą labai aiškiai kalbėjau – ir apie Rusijos vykdomą okupaciją, ir apie tas padugnes, kaip Girkinas ir kiti. Problema ta, kad jūs nesate žurnalistas, o propagandistas“, - pabrėžė K. Borovojus.

„Ne, jūs kalbate apie valdžios nuvertimą. Kaip tai darysite? Per rinkimus ar kaip?“, - neatlyžo „Rossija“ žurnalistas apkaltinęs opozicionierių, kad šis esą bandė atimti mikrofoną.

Konstantinas Borovojus

„Nieko aš nebandžiau atimti, - šypsodamasis atkirto opozicionierius, - Gariui Kasparovui į veidą siekė įkišti mikrofoną ir jis atstūmė“.

„Kaipgi jūs vertinate Rusiją, jei nekalbate su rusų žurnalistais? Bendraukite, kalbėkite, juk sakote, kad mes smegenis pudriname!“, - toliau spaudė K. Borovojų „Rossija“ kanalo atstovas.

„Aišku, kad nieko iš to, ką kritiškai apie jį kalbėjau jo kanalas neparodys. Jų ne tokia koncepcija. Tai, ką jie daro yra nusikaltimas ir aš jiems tai atvirai sakau, kad žinotų. Kad vėliau nesistebėtų, jog atims iš jų darbą“, - šyptelėjo K. Borovojus.