Mokesčių inspekcija prašo įvertinti, ar Lietuvos apeliacinis teismas pagrįstai paliko civilinį ieškinį nenagrinėtą.

Apeliacinis teismas vasario mėnesį Darbo partijos įkūrėją Viktorą Uspaskichą, parlamentarą Vytautą Gapšį ir buvusią finansininkę Mariną Liutkevičienę pripažino kaltais dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, bet išteisino dėl sukčiavimo.

Teismas nurodė, kad civilinius ieškinius dėl nesumokėtų mokesčių ir įmokų paliko nenagrinėtus, „kadangi nuteistieji išteisinti dalyje dėl mokestinių prievolių vengimo“.

Savo ruožtu inspekcija pranešime spaudai atkreipė dėmesį, kad teismas pripažino, jog apgaulingai tvarkant apskaitą siekta „išvengti mokėti privalomus mokesčius ir įmokas valstybei“.

Kaip rašoma pranešime spaudai, kasaciniu skundu prašoma įvertinti, ar Lietuvos apeliacinis teismas pagrįstai taikė LR Baudžiamojo proceso kodekso 115 straipsnio 3 dalies 2 punkto nuostatas, nurodančias, kad teismas, priimdamas išteisinamąjį nuosprendį, palieka civilinį ieškinį nenagrinėtą, jeigu kaltinamasis yra išteisinamas, nes nėra nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių turinčios veiklos.

„Teikdama kasacinį skundą VMI rėmėsi Lietuvos Aukščiausiojo Teismo senato patvirtinta Teismų praktikos nusikalstamų veikų finansų sistemai baudžiamosiose bylose apibendrinimo apžvalga. Joje konstatuota, kad LR Baudžiamojo kodekso 219 – 223 straipsniuose numatytomis nusikalstamomis veikomis paprastai turtinė žala valstybei padaroma nesumokėjus mokesčių ir nurodoma, kad kartais teismai neteisingai laiko, kad kai kuriomis iš šių nusikalstamų veikų žala valstybei, nesumokėjus mokesčių, nepadaroma, todėl netiksliai pritaikomos Baudžiamojo proceso kodekso 115 straipsnio nuostatos “, - sako Vilniaus AVMI Kontrolės departamento direktorius Marius Žemgulis.

Bylos duomenimis, 2004–2006 metais į oficialią Darbo partijos buhalterinę apskaitą neįrašyta 24 mln. 297 tūkst. 626,06 lito (7 mln. 37 078,91 euro) pajamų ir 14 mln. 727 tūkst. 63,21 lito (4 mln. 265 tūkst. 252,32 euro) išlaidų, susijusių su turto, įsipareigojimų dydžio ir struktūros pakeitimu.