Vienas įtakingiausių šios partijos atstovų parlamentaras Jurgis Razma portalui LRT.lt teigia, jog vieningos opozicijos nuomonės dėl V. Gapšio apkaltos dar nėra. Tuo metu kitas konservatorius – Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vicepirmininkas Stasys Šedbaras –įsitikinęs, kad apkaltai yra visos būtinos aplinkybės.

„Negalėčiau dabar taip kategoriškai aiškiai atsakyti. Ta iniciatyva dėl V. Gapšio apkaltos buvo neeilinei sesijai, o apie eilinės sesijos prioritetus mes nei frakcijoje, nei su opozicija dar nesitarėme. Sunku pasakyti, kaip čia galėtų būti, girdint ir tam tikrus valdančiųjų komentarus. Gal iš pradžių reikėtų inicijuoti kreipimąsi į Konstitucinį Teismą (KT)“, – apie kovo 10 d. prasidėsiančios Seimo sesijos darbus sako J. Razma.

Jurgis Razma

Viskas numatyta Konstitucijoje

J. Razmos nuomone, iš pradžių viso Seimo vardu reikėtų atsiklausti KT, ar šiuo metu galiojanti Seimo Statuto nuostata, numatanti, kad apkalta gali būti inicijuojama tik tuo atveju, jei Seimo narys nusikalstamas veikas įvykdė jau būdamas parlamentaru ir davęs priesaiką, neprieštarauja Konstitucijai.

„Dabar Seime plačiai diskutuojama, ar galima reikalauti V. Gapšio atsakomybės už tai, ką jis padarė prieš tapdamas Seimo nariu“, – LRT.lt kalbėjo J. Razma.

V. Gapšys dėl vadinamosios juodosios Darbo partijos buhalterijos buvo apkaltintas dar tuo metu, kai nebuvo Seimo narys, o jo teistumas įsigaliojo tik šių metų vasario 1 d.

S. Šedbaro pozicija dėl apkaltos V. Gapšiui – kur kas optimistiškesnė nei J. Razmos. Kaip konstitucinės teisės žinovas jis tvirtino, jog apkalta tikrai galima: „Viskas numatyta Konstitucijoje. Joje parašyta: „Jeigu paaiškėja, kad padarytas nusikaltimas“. Teismo nuosprendis dėl V. Gapšio teistumo jau įsiteisėjo. Dabar tik KT gali pasakyti, ką Konstitucijos tėvai turėjo galvoje, rašydami „jeigu paaiškėja“. Ar nusikaltimas turi būti padarytas dabar, ar gali būti padarytas ir anksčiau, bet tik dabar paaiškėti? Man visiškai akivaizdu, kad Seimas turi kreiptis į KT, ir tik jis gali išaiškinti tą Konstitucijos normą, nes Seimo Statute galimos parlamentarų nusikalstamos veikos susisietos su jų galiojančiomis kadencijomis“.

Socialdemokratai – irgi už paklausimą KT

Tarp valdančiųjų socialdemokratų dėl galimos V. Gapšio apkaltos vyrauja vieninga nuostata, jog ją reikia inicijuoti. „Tik prieš tai derėtų atsiklausti KT, nes, mano galva, V. Gapšio atveju yra tam tikrų dviprasmybių. Juk jis nusikalto tuo metu, kai dar nebuvo išrinktas į Seimą“, – svarstė Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas.

Algirdas Sysas

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas Julius Sabatauskas taip pat mano, jog būtinas KT išaiškinimas. Tik jis teigė, kad paklausimą reikėtų formuluoti šiek tiek kitaip nei siūlė konservatoriai. Pagal J. Sabatauską, jis galėtų skambėti taip: „Ar V. Gapšys dėl savo veikų nepažeidė Konstitucijos ir nesulaužė duotos valstybei priesaikos?“

V. Gapšys nesipriešina ir skubina sprendimus

Šiuo metu į komandiruotę užsienyje išvykęs V. Gapšys prieš neįvykusią Seimo sesiją yra sakęs, jog teisininkai jau išaiškino, kad apkalta negali būti inicijuojama už iki priesaikos Seime įvykdytus veiksmus. „Tačiau konservatoriai nieko neklauso ir užsiima kuo nori. Apkaltos nė kiek nesibaiminu. Esu į Seimą išrinktas rinkėjų valia. Jei reikės, išrinks dar kartą“, – atkirto V. Gapšys opozicinėms partijoms, inicijavusioms jam apkaltą.

Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Kęstutis Daukšys teigė manąs, jog būtina imtis visų reikiamų teisinių priemonių, kad pagaliau būtų išaiškinta, ar jo kolegai apkalta galima, ar ne.

Vienas karščiausių klausimų – socialinis modelis

Prasidėsiančios Seimo sesijos darbotvarkė dar nepatvirtinta. Pasak A. Syso, be apkaltos V. Gapšiui, yra pateikti parlamentarų siūlymai įtraukti klausimus dėl užsieniečių teisino statuso Lietuvoje, taip pat dėl įstatymų pataisų, liečiančių įvairius verslo reikalus.

Tačiau vienas opiausių ir karščiausių būsimos sesijos darbotvarkės klausimų – naujasis socialinis modelis.

Vienas aktyviausių jo rėmėjų yra socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius. Jis ne kartą sakė, jog sieks, kad iki šios Seimo kadencijos pabaigos socialinis modelis būtų patvirtintas.

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė dažnai užsimena, jog toks socialinis modelis, koks yra parengtas šiuo metu, dar esąs koreguotinas. Jos kolega partijoje Mečislovas Zasčiurinskas LRT.lt anksčiau sakė įžvelgiąs, kad, jeigu Seimas patvirtintų šiuo metu siūlomą socialinį modelį, tai didžioji mokesčių naštos dalis užgultų mokesčių mokėtojų pečius.

Kaip ir kas dar bus pakoreguota naujajame socialiniame modelyje, turės atsakyti Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas, kuriam buvo pateikta šūsnis pasiūlymų bei pataisų.