„Praėjusių metų vasarą VMI atstovai Paryžiuje, dalyvaujant ambasados atstovams, perėmė iš Prancūzijos mokesčių administratoriaus turėtą informaciją apie Lietuvos rezidentų sąskaitas HSBC banko Šveicarijos padalinyje. Gautoje informacijoje identifikuota keliasdešimt Lietuvos mokesčių mokėtojų, tarp kurių yra ir visuomenei žinomų asmenų, tačiau nei Seimo narių, nei Vyriausybės ministrų duomenų nėra“, - pirmadienį pranešė VMI.

„TV3 Žinios“ , remdamosi gandais tarp politikų, sekmadienį pranešė, jog sąskaitas HSBC banke turėjusių Lietuvos gyventojų sąraše minimos velionio prezidento Algirdo Mykolo Brazausko, premjero Algirdo Butkevičiaus, „tvarkiečio“ Kęsto Komskio pavardės.

Anot „TV3 Žinių“, VP grupės akcininkams pradėjus viešai aiškintis santykius, skelbta, kad už atominės elektrinės projektą „Leo LT“ kai kuriems tuometinės Gedimino Kirkilo Vyriausybės politikams būtent į HSBC banką buvo pervestos „premijos“.

Opozicinio Liberalų sąjūdžio lyderis ir Seimo frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis vasario pabaigoje teiravosi A. Butkevičiaus, ar jam žinoma, kad VMI yra gavusi duomenis apie 150 Lietuvos piliečius, turinčius sąskaitas Šveicarijos bankuose, tarp kurių yra ir politikų. A. Butkevičius tuomet atsakė tokios informacijos neturintis ir nėra tikras, kad tokia informacija jam turėtų būti teikiama.

Tarptautinis tiriamosios žurnalistikos konsorciumas ICIJ 2015 metų pradžioje paskelbė medžiagą apie HSBC Šveicarijos padalinio duomenis. Dokumentai, kuriuos pavyko gauti ICIJ, buvo paremti bylomis, kurias 2008 metais slapta iš banko išgabeno buvęs HSBC darbuotojas Herve Falciani ir perdavė Prancūzijos pareigūnams. Tuomet teigta, kad banke yra atidarytos 67 klientų iš Lietuvos sąskaitos.

VMI teigimu, informacija apie Lietuvos mokesčių mokėtojų HSBC banke atidarytas sąskaitas ir lėšų kilmę vertinama ir analizuojama. Inspekcija pabrėžia, kad bet kuris gyventojas gali gauti visą informaciją, esančią jo mokesčių byloje, paprašęs raštu. Informaciją apie mokesčių mokėtoją – fizinį asmenį be jo sutikimo VMI gali pateikti, pasibaigus mokestiniam ginčui bei įsiteisėjus VMI sprendimui dėl pažeidimų.

Portalas 15min.lt pernai skelbė, kad nutekėjusioje informacijoje apie HSBC Šveicarijos padalinio klientus figūravo buvęs „Snoro“ banko akcininkas Vladimiras Antonovas, kuris turėjo mažiausiai tris sąskaitas, taip pat Medicinos banko pagrindinis akcininkas Saulius Karosas.