Savivaldybės apklausoje vilniečiai nepalankiausiai iš visų siūlytų galimų vietų krematoriumui įvertino Olandų gatvės laidojimo rūmus, tuo metu krematoriumą čia įsirengti siekiančios bendrovės „Ritualas“ užsakytame tyrime šiai vietai pritarė 57 proc. apklaustų vilniečių.

Bendrovės „Ritualas“ užsakymu „Eurotela“ tyrimą telefonu vykdė sausio 25-29 dienomis ir apklausė 531 pilnametį gyventoją, savivaldybės apklausa atlikta vasario 19-22 dienomis, joje taip pat telefonu apklausti 1008 vilniečiai. Jų teirautasi, ar pritaria, kad Vilniuje, Olandų gatvėje, teikiamos ritualinės paslaugos būtų papildytos kremavimo ir kolumbariumo paslaugomis.

Vilniaus savivaldybės užsakytame tyrime nurodoma, kad vilniečiai šią vietą planuojamam krematoriumui vertina nepalankiausiai. Apklausoje respondentai dešimtbalėje sistemoje (0 – visiškai nepritariu, 10 – visiškai pritariu) šiai vietai skyrė tris balus. Kartu buvo pateikti dar trys variantai: klausta, ar miestiečiai pritartų, jei krematoriumas būtų statomas miesto pakraščiuose, kur nėra gyventojų, taip pat prie kapinių, prie vienų iš šarvojimo namų.

Apklausoje nurodoma, kad bendrai krematoriumo idėjai Vilniuje ar greta jo pritaria trys ketvirtadaliai vilniečių.

Apklausas atlikusios „Eurotelos“ direktorė Asta Kanienė BNS skirtingus apklausų rezultatus aiškino tuo, jog tarp jų buvo beveik mėnuo, per kurį žiniasklaidoje ir viešoje erdvėje buvo aktyviai aptarinėtos potencialios krematoriumo statybos.

„Galiu pasakyti, kad skiriasi imtys – sausio mėnesį darytoje apklausoje apklausta apie 500 vilniečių, be to, nebuvo tokio ažiotažo, kuris buvo jau, sakykime, vasario mėnesį, kai buvo ir žiniasklaida, ir televizija (susidomėjusi). Plius yra skirtumas klausimynų, ko klausiama – Vilniaus savivaldybės apklausoje pirmiausia išsiaiškinta, ar respondentams rūpi šita tema, ar jie sutinka kremuotis, antras klausimų blokas jau buvo apie vietą, kurioje būtų galimas krematoriumas“, – sakė ji.

Anot įmonės vadovės, „Ritualo“ apklausoje dėl to, ar pritaria konkrečiai krematoriumo vietai, teirautasi visų 531 respondento, Vilniaus savivaldybės atveju apklausa tęsta tik su tais, kurie apskritai palankiai vertino kremavimą.

Abu klausimynai, pasak jos, buvo pateikti užsakovų, tačiau formuluotės „derintos su sociologais“, o būdas apklausti gyventojus telefonu abiem atvejais pasirinktas dėl patogumo ir operatyvumo.

Anot A.Kanienės, įmonės praktikoje yra buvę atvejų, kai per trumpą laiką respondentų nuomonė radikaliai keisdavosi. Poveikį, jos teigimu, daro aktyvus klausimo eskalavimas, žiniasklaidos dėmesys.

„Mes pateikėme tokius duomenis, kokius pateikė vilniečiai“, – sakė ji.

„Ritualas“ direktorė Jolanta Sprainaitienė nepateikė savo versijos, kodėl apklausos skiriasi.

„Esame dėkingi 57 proc. apklausoje dalyvavusių vilniečių, kurie pritarė, kad Vilniuje, Olandų gatvėje, teikiamos ritualinės paslaugos būtų papildytos kremavimo ir kolumbariumo paslaugomis“, – į BNS klausimą, kaip paaiškintų skirtingus apklausų rezultatus, raštu atsakė J.Sprainaitienė.

Savivaldybės užsakymu apklausa vykdyta vasario 19-22 dienomis, t. y. nuo penktadienio iki pirmadienio. Jos rezultatai taryboje pristatyti vasario 24-ąją, nagrinėjant klausimą dėl Olandų gatvėje planuojamo krematoriumo. Jo statyboms šioje vietoje taryba nepritarė, tačiau valdantieji, remdamiesi apklausos duomenimis, kad vilniečiai palaiko pačią krematoriumo Vilniuje idėją, teigia laukiantys kitų verslo pasiūlymų.

Savivaldybės apklausą dėl krematoriumų inicijavęs meras Remigijus Šimašius BNS sakė, jog panaši apklausa planuota anksčiau ir ji tapo aktuali savivaldybėje kilus diskusijoms dėl konkrečios krematoriumo vietos. Apie bendrovės „Ritualas“ apklausą meras tikino sužinojęs tik po savivaldybės atliktos apklausos bei tvirtino neturėjęs progos jos įvertinti.

„Tai, kad, pasirodo, kiti dar panašiu klausimu buvo užsakę apklausą, aš tik po to sužinojau ir, tiesą sakant, neturėjau progos pažiūrėti, ar tie rezultatai tokie patys, ar kitokie. Su apklausomis dažnai taip yra, kad ko paklausi tą ir gausi“, – pripažino meras. – Mes savo klausimus stengėmės formuluoti, kiek įmanoma objektyviau, kad jie nevestų nė į vieną pusę: tiesiog buvo klausiama, ar vilniečiai mano, kad reikia krematoriumo – sausas, paprastas, aiškus klausimas. O kitas, jeigu reikia – tai kur, jų manymu, geriausia būtų vieta“, – sakė jis.

Pasak Vilniaus savivaldybės atstovų, bendrovė juos informavo nutraukusi poveikio aplinkai vertinimo procedūras ir tai turėtų reikšti, kad ji atsisako krematoriumo, pati bendrovė to kol kas nepatvirtino.

Valdančiųjų konservatorių atstovas Vilniaus taryboje Vidas Urbonavičius, kuris yra ir dėl krematoriumų sprendžiančios komisijos pirmininkas, teigia, kad administracija ir valdantieji liberalai gali būti veikiami verslo atstovų. Anot jo, liberalo vicemero Lino Kvedaravičiaus pavedimu komisijai siūlyta numatyti ir kitą vietą krematoriumui Žirnių gatvėje, savivaldybės valdomo Liepynės kapinių sklypo dalyje, bet komisija tam nepritarė. L.Kvedaravičius tai neigia.

Šiuo metu Lietuvoje mirusiųjų palaikai kremuojami vieninteliame Kėdainių krematoriume.