Nors neretai mėgstama pasiskųsti lietuviškomis kainomis, panašu, kad Kaziuko mugės pirkėjai savo pinigines atveria pakankamai plačiai. DELFI domėjosi, kaip verslininkams bei amatininkams sekasi prekiauti šiais metais ir ką už kiek galima nusipirkti.

Riestainių kaina beveik nesikeitė

Pirmais metais mugėje kone savotišku Kaziuko simboliu tapusiais riestainiais ir kitais saldumynais prekiaujanti panevėžietė Viktorija Savičienė teigia, kad riestainius pirkėjai tiesiog šluote šluoja. Verslininkai penkis riestainius pardavinėja po 1,5 euro. Praėjusiais metais už 7 riestainius pardavėjai prašė po 2 eurus. Taigi tradicinio mugės gardumyno kaina beveik nesikeitė – už vieną riestainį prašoma maždaug 30 euro centų.

Vis dėlto kita pardavėja prekiaujanti saldumynais patikino, kad iš pirkėjų girdėjo, jog kai kurie pardavėjai kainas užsikėlė net iki 2 ar 3 eurų.

Pirmais metais mugėje prekiaujanti Viktorija teigia, jog šį savaitgalį tikisi gausaus pirkėjų srauto. „O kaip bus, matysim“.

Moteris kartu su savo vyru prekiauja ir šakočiais. Verslininkų teigimu būtent šis gardumynas ir atvedė juos į Kaziuko mugę. Šakočio kilogramas pas verslininkus kainuoja 14 eurų.

„Čia sena receptūra. Netradicinis šakotis“, - teigia verslininkai. Pasiteiravus, ar saldumynais prekiauja ir Panevėžyje, prekybininkai patikina, kad ne. „Tik dabar pradedam prekiauti, esam pradedantieji. Galima sakyti pirma prekyba. Iki šiol dirbom pagal užsakymus, bet dabar jau rimčiau pradedame“, - aiškino jie.

Medus brangesnis

Tuo tapu medus šiais metais šiek tiek pabrango – juo prekiaujantis Marius Narkevičius kilogramą medaus parduoda už 5 eurus. Praėjusiais metasi verslininkai medų pirkti siūlė už 4,7 euro.

Pašnekovas pripažįsta, kad žmonės dėl kainų kartais pabamba, bet teigia to nesureikšminantis. „Jų pareiga skųstis, mano džiaugtis, kai jie nuperka. Nesureikšminu. Žmonės juk protingi, gali ieškot, kur pigiau, bet aš pardavinėju kokybišką medų“, - tikina jis.

Anot verslininko, mugėje parduodama paskutinė jo produkcija – medus baigiasi. Iš Panevėžio atvažiavęs vyras teigia kasmet dalyvaujantis Kaziuko mugėje. „Stengiamės šios progos nepraleisti, mums čia visai patinka“, - šypsosi jis.

Anot jo, medų perka kasmet, prisideda ir spaudžiantis šaltukas bei žmones kankinantys peršalimai ir gripai, mat šie griebiasi senų metodų organizmui stiprinti ir virusams žudyti.

Penktus metus savo bityną turintis ir medaus prekyba besiverčiantis vyras teigia pats nesantis bitininkas. „Esu bitininkės vyras. Mano žmona bitininkė“, - juokiasi jis.

Paklaustas, kodėl ėmėsi šio amato, vyras patikina, kad taip tiesiog išėjo, visko mokėsi patys, skaitė net vadovėlius, mokėsi pas jaunus bitininkus, kadangi iki tol su bitininkyste neturėjo nieko bendro. „Nesame net bitininkų šeimoj gimę“, - šypsosi vyras. Vyras teigia, kad bitininkystė prasidėjo nuo 2 avilių, vėliau išaugo iki 13, o dabar šeima turi net 50 bičių avilių.

Stintos mėgėjams – liūdnos žinios

Stintų mėgėjams šiais metais mugėje teks gerokai paplušėti ieškant mėgstamos žuvies, mat stintų šiemet pardavinėjama mažai. Praėjusiais metais keptų stintų kilogramas kainavo 9,9 euro, šiais metais rasti pavyko tik žalias stintas, jų kilogramo kaina 5 eurai. Kad stintų Kaziuko mugėje rasti sunku DELFI patvirtino ir žuvimi netoli Seimo prekiaujantis vyras.

„Nemanau, kad Kaziuko mugėje iš viso kas nors prekiauja. Jų yra, bet daugiau dabar galima gauti Klaipėdoje,“ - tikino jis. Vis dėl to akylesniems ir kantresniems mugėje stintų rasti pavyks.

Anot prekybininko, šiais metais Karšio kilogramas kainuoja nuo 5 iki 8 eurų. Pats prekybininkas teigia, kad žuvį pardavinėja šiek tiek pigiau nei konkurentai: „Pas mus pusantro kilogramo karšis kainuoja 10 eurų. Tai automatiškai išeina pigiau“.

Anot žuvies prekyba ir žvejyba laisvalaikiu užsiimančio vyro labiausiai šiais metais pirkėjus vilioja skumbrė, mat ji pigiausia – kaina svyruoja nuo 3 iki 5 eurų.

Šiek tiek pigesnės šiais metais ir verbos – jų pasirinkimas mugėje tikrai gausus, nesunku pastebėti tendenciją, kas šiais metais madinga verbose įkomponuoti linus.

Verbomis prekiaujanti Liucija puošniausią, surištą tik iš linų galvučių ir džiovintų gėlių siūlo už 7 eurus, pigiausią verbą galima nusipirkti ir po vieną eurą. Paklausta, kiek moteris užtrunka laiko rišdama vieną verbą, pašnekovė šypsosi, kad sudėtingesnę gali trukti ir visą dieną. Praėjusiais metais pigiausia verbą taip pat buvo galima įsigyti už 1 eurą, tačiau puošnesnės verbos kainos siekė ir 13 eurų.

Vis dar skaičiuoja litais

Prekybininkai pastebi, kad nors penktadienį Kaziuko mugėje ir sukiojosi begalės žmonių, daiktus jie perka nenoriai, dažniau žvalgosi. Kalbinti praeiviai teigė, kad taip yra dėl to, kad kasmet auga kainos. Tuo tarpu prekybininkai įsitikinę, kad koją čia dar pakišo ir eurais – nors kainų esą nekėlė, žmonėms vistiek atrodo labai brangu.

Dekupažo dėžutėmis prekiaujanti kaunietė Rūta Dapkienė teigė, kad pirkėjų gausa šiais metais pasidžiaugti negali. Anot jos, taip yra ir dėl to, kad praeina dekupažo gaminių bumas, ir dėl to, kad įvedus eurą žmonėms viskas atrodo labai brangu.

„Kol kas sunkiai, bet dar tik mugės pradžia. Žiūrėsim, kaip bus toliau. Bus aiškiausia sekmadienį. Buvo populiaru, bet jau ta banga praktiškai baigėsi. Tas dėžutes labai pirko, bet kažkaip šiais metais, praėjusiais metais jau silpniau. Plius dar euras žiauriai reikalus sugadino“, - teigė moteris. Dekupažo dėžučių kainos pas ją svyruoja nuo 5 iki 10 eurų.

Vis dėlto moteris tikina, kad praėjusiais metais Kaziuko mugėje prekiauti buvo dar sudėtingiau, mat pirkėjai absoliučiais viską skaičiavo litais ir skundėsi labai pakilusiomis kainomis.

„Žinokit aš pati dar verčiu (į litą – DELFI) visur atsistojus. Jau šiemet gal ne taip, pernai iš viso buvo katastrofa. Nes viską vertė. Sakė – o jetau, kaip viskas brangu. Bet mes vertėm sąžiningai, net nepabranginom, bet visiem buvo kažkas baisaus. Šiemet kažkaip jau apsiprato, jau ne taip skundžiasi kainom. Pernai tai buvo žiauru“ , - juokėsi prekybininkė.

Tuo tarpu kalbinti praeiviai laikosi kitokios nuomonės. Anot jų, mugėje daiktai išties gerokai brangesni nei buvo litais ir dėl to kalti prekybininkai neteisingai perkonvertavę kainas.

Kaziuko mugėje galima rasti ir daugybę kitų gaminių – dirbinių iš medžio, papuošalų, pintų krepšių, saldumynų, mėsos, veltinių, kojinių, puodelių, molio dirbinių ir t.t. Ko gero, net sudėtinga būtų pasakyti, ko mugėje nėra.

Visą Kaziuko mugės programą galite pamatyti čia:

Eismo ribojimai

Mugės metu sostinėje ribojamas eismas, pasikeitė kai kurie viešojo transporto maršrutai. Antakalnio, Olandų ir kitose aplink miesto centrą esančiose gatvėse jau nuo ankstaus pentadienio ryto dėl ribojamo eismo susidarė spūstys. Tikėtina, kad panaši situacija bus ir savaitgalį.

Vilniaus savivaldybė informuoja, kad nuo kovo 3 d. 22. 30 val. iki kovo 7 d. 4 val. bus draudžiamas transporto eismas Gedimino prospektu, o nuo kovo 4 d. 6 val. iki kovo 7 d. 4 val. – T. Vrublevskio, Šventaragio, Pilies, Didžiąja (ir aplink Rotušės aikštę), Barboros Radvilaitės, Maironio, Totorių ir Aukštaičių gatvėmis, Vokiečių gatvės neporinių namų pusėje ir jų prieigose.

Kovo 4–6 d. keisis ir viešojo transporto darbas. 10, 11, 33, 88 ir 102N maršrutų autobusai važiuos pakeistomis trasomis.

10, 11, 33, 88 ir 102N maršrutų autobusai, važiuodami pakeistomis trasomis, stos visose maršrute esančiose stotelėse. 11 autobusų maršruto trasoje, už Polocko ir Olandų g. sankryžos, bus įrengta papildoma Polocko stotelė.

Mugės metu taip pat galimi ir maršrutų, kurių trasos kerta Gedimino prospektą, (1G, 3G, 22, 53, 73 maršrutų autobusų ir 2, 3, 4, 6, 10, 12, 14, 17, 20 maršrutų troleibusų) viešojo transporto vėlavimai.

10 Fabijoniškės–Baltupiai–Markučiai maršruto autobusai į Markučius nuo Žaliojo tilto važiuos Vilniaus, Jogailos, Pylimo, Bazilijonų, M. Daukšos, Žiupronių, Subačiaus gatvėmis, toliau – senąja trasa. Į Fabijoniškes nuo Subačiaus gatvės važiuos Žiupronių, M. Daukšos, Bazilijonų, Pylimo, Jogailos, Vilniaus, Kalvarijų gatvėmis, toliau – senąja trasa.

11 Žvėrynas–Senamiestis–Užupis maršruto autobusai Užupio link nuo Pamėnkalnio gatvės važiuos Pylimo, Bazilijonų, M. Daukšos, Žiupronių, Subačiaus, Drujos gatvėmis iki Olandų ir Stepono Batoro gatvių žiedo. Į Žvėryną važiuos Drujos, Subačiaus, Žiupronių, M. Daukšos, Bazilijonų, Pylimo, Pamėnkalnio gatvėmis, toliau – senąja trasa.

33 Šiaurės miestelis–Rinktinės–Sukilėlių g.–Guriai maršruto autobusai į Gurius nuo Karaliaus Mindaugo tilto važiuos Arsenalo, T. Kosciuškos, Olandų, Drujos, Sukilėlių gatvėmis, toliau – senąja trasa. Iš Gurių į Šiaurės miestelį nuo Sukilėlių gatvės važiuos Drujos, Olandų, T. Kosciuškos, Arsenalo gatvėmis, Karaliaus Mindaugo tiltu, toliau – senąja trasa.
88 Oro uostas–Centras–Europos aikštė maršruto autobusai iš Oro uosto važiuos senąja trasa iki Pylimo ir Trakų gatvių sankryžos, toliau važiuos Pylimo, Bazilijonų, M. Daukšos, Žiupronių, Subačiaus, Drujos, Olandų, T. Kosciuškos, Arsenalo gatvėmis, Karaliaus Mindaugo tiltu ir grįš į senąją trasą. Į Oro uostą, nuo Geležinio Vilko gatvės važiuos A. Goštauto, J. Tumo–Vaižganto gatvėmis, nuo Gedimino prospekto ir J. Tumo–Vaižganto gatvės sankryžos – senąja trasa.

102N Pilaitė–Žvėrynas–Žygimantų–Maironio g.–Stotis naktinių maršrutų autobusai į Stotį nuo A. Goštauto ir Vilniaus gavių sankryžos važiuos Vilniaus gatve, Gedimino prospektu, Jogailos, Pylimo, Gėlių, Sodų, Stoties gatvėmis. Iš Stoties į Pilaitę autobusai važiuos Stoties, Sodų, Pylimo, Jogailos gatvėmis, Gedimino prospektu, Vilniaus gatve, toliau – senąja trasa.

Eismo dalyvių prašoma būti atidiems, laikytis Kelių eismo taisyklių ir eismo reguliuotojų nurodymų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (859)