Diplomatine neliečiamybe dangstytis mėgstančių užsienio šalių atstovybių Berlyne netrūksta. Tad kasmet leidinys BILD sudaro sąrašą tų šalių, kurių atstovai daugiausiai pažeidžia eismo taisykles.

Jau ne vienerius metus gėdingame dešimtuko sąraše pirmauja Saudo Arabija – šios šalies atstovybei priklauso per šimtą automobilių, o sostinės keliais skrajojantys ambasados darbuotojai vien pernai yra prasižengę net 1340 sykių.

Antroje vietoje – net 175 automobilius turinčios Rusijos ambasados darbuotojai, kurie yra padarę 812 prasižengimų. Nuo jų nedaug atsilieka egiptiečiai, kurie vos su 3 dešimtimis automobilių sugebėjo eismo taisykles pažeisti net 723 kartus. Ketvirtoje vietoje – Kinija, kurios diplomatinės atstovybės darbuotojai prasižengė 670 kartų.

O penktojoje vietoje – vienintelės Europos šalies, Lietuvos atstovai. 17 automobilių turintiems lietuviams priskiriama 591 pažeidimas. Bendrame statistikos sąraše lietuviai lenkia net amerikiečius, kurie turi 264 automobilius ir yra prasižengę 544 kartus. Savotiški rekordininkai – vos 8 automobilius turinčios Sudano ambasados darbuotojai, kurie eismo taisykles pažeidė 502 kartus.

Tiesa, pažymima, kad tik 72 nusižengimai įvardyti kaip eismo įvykiai. Dauguma pažeidimų – smulkūs, tokie, kaip nežymus greičio viršijimas arba automobilio statymas neleistinoje vietoje. Būtent už pastaruosius pažeidimus, anot Lietuvos ambasadoriaus Vokietijoje Deivido Matulionio, lietuviai bausti daugiausiai.

„Prieš mūsų ambasadą pernai saugumo sumetimais panaikintos parkavimo vietos. Iš Berlyno valdžios tikėjomės, kad klausimas bus išspręstas pariteto principu, nes Vokietijos ambasada Lietuvoje turi daugiau parkavimo vietų. Tačiau taip neįvyko“, - DELFI sakė ambasadorius.

Jo teigimu, net 99 proc. visų pažeidimų yra susiję būtent su automobilių statymu neleistinoje vietoje – šalia ambasados, kur vietos pareigūnai stropiai išrašydavo baudas. Tiesa, anot D. Matulionio, lietuviai šią problemą jau išsprendė jiems pasiūlytu būdu – nuomotis vietą garaže.