„Pirmadienį buvo atsisakyta pradėti ikiteisminį tyrimą todėl, kad nėra teisinio pagrindo jį pradėti“, – BNS ketvirtadienį sakė STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas.

Šis nutarimas priimtas vasario 29 dieną, vykdant Vilniaus apygardos teismo sprendimą, kuriuo panaikintas prokurorų nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą dėl minėto atvejo, ir dar kartą patikslinus aplinkybes.

Vasario pabaigoje STT pareigūnai apklausė Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkę E.Dambrauskienę ir prezidentės patarėją Rasą Svetikaitę, norėdami nustatyti tikslesnes įvykio aplinkybes. Tačiau ir apklausta teisėja, ir patarėja tvirtino neturinčios duomenų, kad iš E.Dambrauskienės būtų reikalaujama kyšio už generalinio prokuroro postą.

E.Dambrauskienė taip pat pakartojo ankstesnį atsisakymą duoti parodymus prieš save, nes viešoje erdvėje ji yra apkaltinta dalyvaujanti korupcinėse schemose.

STT nutarime teigiama, kad R.Svetikaitė pareiškė, jog prezidentės Dalios Grybauskaitės susitikime su Seimo valdyba, per kurį esą ir nuskambėjo informacija apie neva E.Dambrauskienei siūlytą „išsipirkti“ postą, vyko politinė diskusija. Patarėja per apklausą negalėjo patvirtinti, ar tokia frazė buvo pasakyta. Anot jos, jeigu Prezidentūra būtų turėjusi konkrečių duomenų, apie tai būtų pranešta teisėsaugos institucijoms.

Ikiteisminio tyrimo dėl minėto atvejo reikalauja Seimo narys Povilas Urbšys. Jis į teisėsaugą kreipėsi dėl žiniasklaidoje pasirodžiusios informacijos apie prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Seimo valdybos susitikimą. Dienraštis „Lietuvos rytas“ paskelbė, kad pernai lapkričio pradžioje prezidentė valdybos nariams pranešė turinti informacijos, kad kandidatei į generalines prokurores E. Dambrauskienei esą siūlyta postą „išsipirkti“. Tačiau kas tokį pasiūlymą pateikė, valstybės vadovė valdybos nariams nenurodė.

STT teigimu, P.Urbšys papildomos informacijos nesuteikė, o jo pareiškime nurodyti duomenys yra per daug abstraktūs, dviprasmiško turinio, juos galima įvairiai interpretuoti.

„Ikiteisminis tyrimas turi būti pradėtas remiantis ne prielaidomis ar subjektyviu situacijos vertinimu, o tik esant objektyvioms aplinkybėms, rodančioms, kad galimai buvo padaryta nusikalstama veika“, – rašoma STT nutarime.

Paklaustas, kodėl apie sprendimą nepradėti tyrimo nepranešta viešai, R.Golubovas teigė, kad nėra praktikos informuoti apie sprendimus nepradėti tyrimų.

„Mes gauname apie 1,5 tūkst. pareiškimų, pranešimų per metus, labai daug pagal juos nepradedame tyrimų ir apie juos nepranešame“, – sakė STT atstovas.

P.Urbšys ketvirtadienį BNS sakė, kad STT tik imitavo tyrimo veiksmus, nes turėjo išankstinį nusistatymą, kad ikiteisminis tyrimas nebus pradėtas.

„Vien tas faktas, kad teismas buvo nurodęs pradėti ikiteisminį tyrimą ir motyvavo tuo, kad dar turi būti apklausti asmenys, kurie dalyvavo susitikime su prezidente, tai yra Seimo valdybos nariai, bet apsiribota kažkodėl vien prezidentės patarėja R.Svetikaite, kuri, kaip pasirodo, nelabai gerai atsimena, kas ten vyko tame pasitarime. Pasirodo, tyrėjams pakako jos apklausos, kad konstatuotų, jog niekas negali pasakyti, ar tą frazę ištarė prezidentė, ar ne“, – teigė Seimo narys.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į E.Dambrauskienės parodymus, jog ji neturi jokios informacijos apie galimą generalinio prokuroro posto išsipirkimą.

„Bet keisčiausia, kad ji (E.Dambrauskienė – BNS) dėl viešai paskleistos informacijos apie galimą jos dalyvavimą korupcinėse schemose, atsisako liudyti, nes nenori kalbėti prieš save. Susidaro toks dviprasmiškas įspūdis, lyg Kaišiadorių apylinkės teismo pirmininkė gali būti įklimpusi į kažkokias korupcines schemas, bet atsisako liudyti prieš save. Kuriozinis atvejis“, – stebėjosi P.Urbšys.

Jis neatmetė galimybės STT nutarimą vėl skųsti teismui, nes pareigūnai neįvykdė dar Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimo.

„Kaip ten bebūtų, apylinkės teismo sprendime buvo apibrėžiamas ratas, kurį reikėtų apklausti. Tai buvo Seimo valdybos nariai, kurie dalyvavo susitikime ir, negana to, aiškėja vienas dalykas – šitą frazę pasakė prezidentė. Kodėl nenorima tiesiai šviesiai jos paklausti? Ar tai šventas išskirtinis asmuo, kuriam Lietuvos Respublikos įstatymai negalioja?“ – klausė politikas.

Seimas pernai spalį nepritarė E.Dambrauskienės skyrimui generaline prokurore. Generaliniu prokuroru gruodžio pabaigoje paskirtas trečiasis prezidentės pasiūlytas teisėjas Evaldas Pašilis.