Darbo partijos baudžiamąją bylą nagrinėjusius teisėjus Daivą Pranytę-Zalieckienę, Daivą Kazlauskienę ir Arūną Kisielių nusikaltėliais, bailiais ir nesavarankiškais pavadinęs V. Uspakichas sutiko, kad jo atžvilgiu pradėtas baudžiamasis procesas dėl nepagarbos teismui būtų baigtas baudžiamuoju įsakymu.

Tai reiškia, kad V. Uspaskichas neprieštaravo, jog teismas jį nuteistų ir už padarytą baudžiamąjį nusižengimą skirtų piniginę baudą.

„Manau, jis priėmė teisingą sprendimą“, – DELFI sakė V. Uspakicho advokatas Algirdas Miškinis.

Jo teigimu, nusikaltimo, kuriuo yra kaltinamas V. Uspakichas, sudėtis yra formali – užteko vien pasakyti nepagarbius žodžius apie teismą.

„V. Uspaskichas suprato, kad blogai pasielgė ir padarė teisės pažeidimą, dėl to jis gailisi“, – pažymėjo europarlamentaro advokatas A. Miškinis.

Ikiteisminį tyrimą kontroliavusi Vilniaus prokurorė Ingrida Gureckienė DELFI sakė, kad V. Uspaskichas pripažino kaltę ir sutiko, kad procesas būtų baigtas baudžiamuoju įsakymu, jam paskiriant pasiūlytą piniginę baudą.

„Jam buvo pasiūlyta skirti 150 MGL baudą, bet kadangi procesas baigiamas baudžiamuoju įsakymu, ji mažintina trečdaliu“, – I. Gureckienė sakė, kad teismui pasiūlė V. Uspakichui skirti 100 MGL baudą, todėl jis į valstybės biudžetą turėtų sumokėti 3 766 eurus.

Baudžiamoji byla dėl nepagarbos teismui buvo perduota nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismui, tačiau šis nutarė, kad ji teisminga Vilniaus apygardos teismo teisėjams, nes baudžiamąjį nusižengimą kaltinamasis V. Uspaskichas padarė eidamas Seimo nario pareigas. O Seimo narių bylas nagrinėja apygardos teismai.

Tačiau Vilniaus apygardos teismas V. Uspakicho bylos negalės nagrinėti, nes nukentėjusiaisiais pripažinti teisėjai dirbo ir tebedirba šiame teisme, todėl baudžiamoji byla bus perduota Lietuvos apeliaciniam teismui, kuris ir nuspręs, kuris kitas šalies teismas priims baudžiamąjį įsakymą europarlamentaro byloje.

V. Uspaskichui priimtas baudžiamasis įsakymas įsiteisės per 14 dienų – tiek laiko jis turės dar persigalvoti. Bet tada teismas rengtų viešą procesą ir jam galėtų būti skirta visai kitokia bausmė.

V. Uspaskichas nemalonumų sulaukė dar 2013 m. rugpjūtį, kai Vilniaus oro uoste žurnalistams DP bylą dėl finansinių machinacijų nagrinėjusius teisėjus išvadino nepagarbiais žodžiais.

Pradėti ikiteisminį tyrimą dėl nepagarbos teismui prokurorų paprašė Teisėjų taryba.

Prieš mėnesį Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad V. Uspaskichas lieka nuteistas dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, už tai jam skirta 190 MGL (6,8 tūkst. Eur) bauda. Nors šis nuosprendis įsiteisėjo, Generalinė prokuratūra dar žada siekti, kad europarlamentarui būtų skirta griežtesnė bausmė ir jis būtų pripažintas kaltu dėl sukčiavimo.

Įsigaliojus baudžiamajam įsakymui dėl nepagarbos teismui V. Uspaskichas būtų laikomas teistas du kartus.

Dar prieš šio teismo nuosprendžio paskelbimą į teismą kreipėsi V. Uspaskicho žmona J. Blažytė, kuri teisėjų paprašė nutraukti santuoką su europarlamentaru dėl šio kaltės. Byla dar nepradėta nagrinėti.