„Premjeras pasakė taip: Vyriausybė suras 2 mln. eurų. Suras šiandien iki 20 val. vakaro", - po susitikimo su Premjeru Algirdu Butkevičiumi žurnalistams pranešė švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

A. Pitrėnienė nenurodė, iš kokių šaltinių galimai bus rastos šios lėšos, tačiau teigė, kad jos nebus imamos nei iš Valstybės rezervo, nei iš stabilizavimo fondų - tokiam sprendimui pasipriešino finansų ministras Rimantas Šadžius.

„Pasakyta buvo taip: Vyriausybė pinigų daugiau neturi, biudžetas perskirstomas nebus, supratimo ir kompromiso prašymas buvo labai nuoširdus", - pridūrė ministrė.

Pirmadienį profesinėms sąjungoms minėjusi apie galimą atsistatydinimą, jei Vyriausybė neras lėšų pedagogų atlyginimams didinti, trečiadienį A. Pitrėnienė žurnalistams pranešė tokios galimybės nebesvarstanti.

Pedagogų profesinių sąjungų atstovai kol kas nežino, ar nutrauks streiką, tačiau Vyriausybės pastangas įvertino kaip „pozityvų ženklą". Audriaus Jurgelevičiaus, Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininko teigimu, profesinės sąjungos turi tarpusavyje tartis, ar laikinai nutraukti neterminuotą streiką, kad būtų deramasi su Vyriausybe dėl kitų mokytojų reikalavimų.

„Mes turime konsultuotis su savo organizacijomis visoje Lietuvoje, taip pat mes turime konsultuotis tarpusavyje, nes manome, kad tai turėtų būti kolektyvinis sprendimas", - sakė A. Jurgelevičius.

Andriaus Navicko vadovaujama Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga antradienį išplatintame pranešime informavo, kad nesutiks su derybų rezultatu ir streiko laikinai nestabdys, net jei bus rasti ir 12,8 mln. eurų.

Švietimo ir mokslo ministerija iš savo asignavimų mokytojų atlyginimų didinimui ketina rasti 6 mln. eurų.

Prašo prezidentės pagalbos

Tuo metu švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė ir keturių švietimo profesinių sąjungų vadovai, siekdami kuo greičiau išspręsti švietime susiklosčiusią situaciją, kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę, prašydami artimiausiu metu juos priimti ir aptarti esamą padėtį.

„Kreipiamės į Jus prašydami pagalbos sprendžiant kolektyvinį darbo ginčą, kilusį dėl Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos, Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos, Krikščioniškosios švietimo darbuotojų profesinės sąjungos, Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos „Solidarumas“, Lietuvos švietimo profesinės sąjungos iškeltų reikalavimų ir su jais susijusio švietimo įstaigų darbuotojų streiko“, – rašoma kreipimesi į prezidentę.

Kreipimąsi pasirašė švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė, Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Eugenijus Jesinas, Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius, Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos pirmininkė Jūratė Voloskevičienė, Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Ramutė Minkevičienė.