„Šokiravo, kad žmogaus teises ginanti šalis su tavim elgiasi kaip su nusikaltėliu. Suprantu, kad nepatikome – jauna pora, rizikinga įsileisti į šalį, be to, neturėjome vidinių skrydžių bilietų. Tačiau gal pirma reikia įrodyti, kad kažką bloga darau?“, – pokalbyje su DELFI širdo Aistė, papasakojusi savo istoriją.

JAV ambasada Lietuvoje atkreipia dėmesį, kad ESTA patvirtinimas ir galiojanti viza tėra leidimas pasienyje prašyti įvažiavimo į JAV, tačiau patekimo į šalį negarantuoja.

Įtarimų sukėlė vos atvykę

Aistė JAV jau buvo lankiusis: prieš dešimtmetį studijų metais dirbo ir keliavo pagal studentų programą „Work and Travel USA“, praėjusiais metais atostogaudama Las Vegase susituokė su vyru lietuviu.

Praėjusių metų žiemą vyras lankė savo gimines ir draugus Čikagoje ir čia praleido tris mėnesius. Aistė ten viešėjo nepilnas tris savaites ir sako dėl šalčių nelabai ką spėjusi nuveikti.

Šią žiemą pora vėl nusprendė paviešėti JAV. Toks metas pasirinktas neatsitiktinai – sutuoktinis dirba laistymo sistemų įrangos įmonėje, taigi visa vasara būna užimta. Pora nusprendė atostogauti žiemą, pasitaupė pinigų ir įsigijo bilietus į Čikagą. Čia planavo ne tik aplankyti gimines, pasveikinti pusbrolį su vaiko gimimu, bet ir skristi atostogų į Meksiką bei Majamį.

Tačiau sausio 11-ąją Čikagos O'hare oro uoste sutuoktiniai nebuvo svetingai priimti.

Pirmiausia Aistė sulaukė imigracijos pareigūno klausimų apie tai, kiek planuoja būti JAV. Kaip ir praėjusiais metais, pareigūnai teiravosi, ką Aistė dirba, kelintą kartą vyksta į JAV, kiek turi grynųjų pinigų, ar keliauja viena. Paaiškėjus, kad kartu važiuoja ir vyras, pareigūnai prie langelio pakvietė jį.

„Iškart užkliuvo, kad vyras pernai JAV praleido tris mėnesius, domėjosi, ką veikė. Iš karto paėmė mūsų pasus ir pakvietė eiti toliau, kur žadėjo užduoti keletą klausimų. Mus nusivedė į kitą patalpą, kurioje sėdėjo keli pareigūnai“, – pasakojo pašnekovė.

Susidomėjo nuotraukomis iš statybų

Sutuoktinius pareigūnai kvietė po vieną. Pirmiausia jie domėjosi, iš ko Aistės vyras tris mėnesius JAV išgyveno. Vyras aiškino tam pinigų užsidirbęs sezono metu. Taip pat pareigūnas domėjosi, kaip jis bendravo su namiškiais. Pareiškus, kad per „Viber“ programą, paprašė parodyti mobilųjį telefoną.

Vėliau pareigūnai domėjosi, ką Aistė taip ilgai ketinanti veikti JAV. „Atsakiau, kad po daug metų darbo įmonėje keičiu poziciją, kartą gyvenime suplanavau tokias ilgas atostogas, noriu pamatyti Ameriką. Tada klausė, ko skrendame į Čikagą, o ne ten, kur šilta – paaiškinau, kad čia turime kur apsistoti“, – aiškino pašnekovė.

Aistės manymu, pareigūnas tikrino, ar sutampa jos ir vyro atsakymai. Kadangi Aistės telefonas jau buvo išsikrovęs, pareigūnas paprašė palikti planšetę. „Pasirodo, jis knisosi mūsų įrenginiuose, tikrino visas nuotraukas. Per vyro „Viber“ buvo prisiųsta nuotraukų – vienoje jų brolis siuntė statomą pirtį, draugas siuntė nuotraukas iš statybų Vokietijoje, rado ir vyro nuotrauką, kurioje jo giminaitis remontuoja namus JAV, taip pat vienoje nuotraukoje vyras buvo užsidėjęs statybose naudojamą kaukę“, – kalbėjo Aistė.

Pastarąja kauke pareigūnai itin susidomėjo – klausė, ką Aistės sutuoktinis čia daro. Vyras aiškino pernai viešėdamas JAV dėdei padėjęs perdažyti automobilio bamperį. Pareigūnai taip pat klausė, ar vyras lankęsis statybose – šis atsakė, kad taip, tačiau aiškino jose nedirbęs. Tos pačios nuotraukos parodytos Aistei, tačiau ji aiškino nežinanti, ką ten vyras darė ir kodėl statybas fotografavo.

Galiausiai pareigūnai paprašė Čikagoje gyvenančių pusseserės bei pusbrolio telefono numerių bei jiems paskambino. Aistės įsitikinimu, giminaičiams klausimai esą buvo „perversti“: pavyzdžiui, klausta, ar jų tėvas buvo pernai patekęs į avariją. Tačiau, aiškina Aistė, vyras ir nesakė, kad avarija buvo, tik nurodė dažęs bamperį.

„Man pareigūnas vėliau įvardijo pagrindinę priežastį, kodėl neįleidžia: esą mano vyras nelegaliai dirbo ir visą laiką melavo, o dabar ir mane veža nelegaliai dirbti. Jie panaikino mano ESTA leidimą ir nebeleidžia įvažiuoti į šalį be vizos, dabar jau negaliu ten važiuoti kaip turistė net dviem savaitėms. Galėčiau prašyti vizos, bet didelė tikimybė, kad ją tiesiog atšauks vien dėl to, kad kartą nebuvau įleista į šalį“, – skundžiasi pašnekovė.

Nakčiai atėmė net akinius ir batų raištelius

Lietuvės pasakojimu, pokalbiai su pareigūnu truko penkias valandas. Jau per antrą vyro interviu pareigūnai pasakė, kad į šalį neįleis.

Kada Aistė buvo apklausiama trečią kartą, aviakompanijos „SAS“ atstovai netgi teiravosi, ar turės kažką parskraidinti: tuo metu laipino skrydžiui į Europą ir galėjo kažką paimti. Aistės manymu, pareigūnas nespėjo susitvarkyti, taigi porą paliko nakčiai ir nuvedė į specialius kambarius.

Pirmiausia įsakyta palikti daiktus, nusiimti papuošalus, netgi išsiverti batų raištelius. „Tada nuodugniai apieškojo, privertė jaustis nusikaltėle, iš manęs dar atėmė akinius. Buvau parą nemiegojusi, jaučiausi tragiškai, mano minusas nemažas, tad ėmė suktis galva“, – sako pašnekovė.

Aistės tvirtinimu, jie su vyru uždaryti į atskirus kambarius. Daiktai buvo laikomi gretimame koridoriuje, tačiau jai neleista pasiimti nei dantų pastos, nei vazelino. Tiesa, maisto ir vandens davė nemokamai. Aistė aiškina naktį praleidusi užrakinta itin nešvariame kambaryje su celofaniniais čiužiniais ir langais į koridorių. Kambaryje dar buvo keletas panašaus likimo moterų. Šalia net pasikūkčiodama verkė į JAV neįleista mergina iš Mianmaro. Tuo metu Aistės vyrui ankštoje patalpoje nebuvo vietos atsigulti ant čiužinio.

Aistės tvirtinimu, patalpoje buvo beprotiškai karšta ir šviesu nuo spiginančių lempų. Tualetas buvo be durų – klozetą dengė tik menkutė širma, nebuvo sąlygų nusiprausti. Su skambinusiais giminėmis kalbėti irgi neleista: pareigūnai gimines informavo, kad sutuoktiniai yra kartu ir gerose sąlygose.

„Iki paskutinės akimirkos nežinojome, kada išsiųs atgal, į lėktuvą išvedė prieš pat skrydį, jaučiausi blogai, neleido nei atsigauti, batai buvo ilgaauliai, su raištukais iki kelių, juos išėmus paeiti normaliai negalėjau – aulai krito ant žemės. Susivėlusius, nesipraususius mus išskraidino atgal, pasus visą skrydį turėjo stiuardas ir atidavė tik Stokholme įlipus skrydžiui į Vilnių“, – košmarą prisimena pašnekovė.

Maža to, grįžę namo sutuoktiniai rado lapus, patvirtinančius, kad jų lagaminai buvo tikrinami.

Žiūri kaip į varguolius iš Rytų?

Tiesa, Aistė pripažįsta, kad jiems daugiausia dėmesio skyręs pareigūnas elgėsi gana maloniai ir draugiškai. Tačiau jai pasirodė, kad kartais dirbtinai tempė laiką – palikęs juos, per pertraukas nuo apklausų eidavo valgyti, draugiškai šnekučiavosi su kolegomis.

Tik vėliau Aistė sužinojo, kad jai turėjo būti pasiūlytas vertėjas. Nors sutuoktiniai kalba angliškai, tai nėra gimtoji kalba ir, moters manymu, galėjo pasitaikyti nesusipratimų. Jos žiniomis, paskutinėje apklausoje turėjo dalyvauti ir kitas pareigūnas, tačiau, nepaisant įrašų dokumentuose, jis nedalyvavo.

Pašnekovė taip pat sako pastebinti, kad į lietuvius amerikiečiai žiūri kaip į neturtingus Rytų europiečius. Pareigūnai esą stebėjosi, kad atvykėliai turi naujutėlaičius „Iphone“ mobiliuosius telefonus. Moters tvirtinimu, vyras sulaukė patyčių dėl dėvimų esą moteriškų džinsų – jie skyrėsi nuo amerikiečių mėgiamų dėvėti plačių.

Sausio 11 d. išvykusi į JAV, sausio 13 d. pora grįžo į Lietuvą. „Mane būtų įleidę, klausė, ar norime atskirai, tačiau atsakėme, kad ne, ką aš ten viena būčiau veikusi. Aš klausiau, už ką, juk mano vyras nebuvo pagautas nelegaliai dirbęs. Turime tokių pažįstamų, kurie nebuvo įleisti, bet už ką mes?“, – klausia pašnekovė.

Pora išgirdo, kad be Žalios kortos į Ameriką nebepateks – didelė tikimybė, kad bet kokią vizą atmes. Tačiau sutuoktiniai vykti į JAV nebeplanuoja – esą kam jaustis nusikaltėliu, jei gali atostogauti Europoje. „Likome be atsotogų, pažeminti, sugadinta nuotaika, neaplankę giminių bei po savaitės gimusio kūdikio, nedalyvavome gimtadieniuose“, – apmaudo neslepia moteris, kurios pase liko specialus įspaudas.

Galiausiai giminės iš JAV parašė skundą dėl pasienio pareigūnų darbo, tačiau atsakymo dar negavo.

JAV ambasada: ESTA ar viza dar negarantuoja įvažiavimo

Pagal galiojančią tvarką, kelionių į JAV bevizio režimo programa leidžia lietuviams į JAV vykti be vizos ne ilgesniam nei 90 dienų laikotarpiui verslo reikalais arba turistiniais tikslais. Tokiais atvejais tereikia gauti elektroninį leidimą keliauti – ESTA patvirtinimą.

JAV ambasados konsulinis skyrius DELFI pateiktame atsakyme nurodo negalintis komentuoti konkretaus atvejo, tačiau pasidalijo bendro pobūdžio informacija.

„Svarbu priminti, kad ESTA patvirtinimas ir galiojanti viza tėra leidimas pasienyje prašyti įvažiavimo į JAV. Be to, nei ESTA patvirtinimas, nei galiojanti viza negarantuoja įvažiavimo ar neapibrėžia buvimo JAV trukmės. Valstybės saugumo departamentas dėl kiekvieno asmens sprendžia jam atvykus“, – sakoma JAV ambasados atsakyme.

Kiek Lietuvos piliečių kasmet atsisakoma įleisti į JAV, ambasada duomenų neturi, tai – saugumo departamento kompetencija.

„Bendrai kalbant, asmuo gali būti neįleistas į šalį, jei imigracijos pareigūnas jaučia, kad keliautojas ketina pažeisti ESTA leidimo ar vizos sąlygas, tokias kaip nelegalus darbas JAV“, – rašoma atsakyme. Taip pat pažymima, kad asmenys, kuriems atsisakyta išduoti ESTA arba neleista įvažiuoti, gali kreiptis vizos. Konsulinis pareigūnas sprendimą priims atsižvelgęs į visus faktus.