Antradienį Kauno apygardos prokuratūrai paskelbus, kad tyrimas dėl galimo poveikio valstybės politikui ar jam prilygintinam valstybės tarnautojui nutrauktas, išslaptinta ikiteisminio tyrimo medžiaga buvo pagarsinta vykusiame Antikorupcijos komisijos posėdyje.

Rūpinosi ir pats premjeras

Aiškėja, kad pagal mero R. Malinausko muziką dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro reikalų šoko kone pusė Algirdo Butkevičiaus vadovaujamos XVI-osios Vyriausybės, neišskiriant nei paties jos vadovo.
Algirdas Butkevičius, Ričardas Malinauskas

Druskininkų meras R. Malinauskas dėl minėto nutarimo reikalus tvarkė per socialdemokratus Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių, Vyriausybės kanclerį Alminą Mačiulį, ūkio ministrą Evaldą Gustą, „tvarkiečius“ aplinkos ministrą Kęstutį Trečioką, viceministrę Daivą Matonienę, Aplinkos ministerijos kanclerį Robertą Klovą, tos pačios ministerijos departamento direktorių Marių Narmontą.

Šie asmenys buvo apklausti dabar jau nutrauktame ikiteisminiame tyrime dėl galimai daryto poveikio: K. Trečiokas ir R. Malinauskas - kaip specialieji liudytojai, likusieji – liudytojais.

Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius DELFI teigė, kad toks prokuratūros sprendimas jam buvo naujiena, tačiau jis neatmeta, jog nutarimas nutraukti tyrimą dar gali būti apskųstas aukštesnės instancijos prokurorui.

„Nesiimu vertinti, tai – Specialiųjų tyrimų tarnybos atstovų reikalas. Kaip Komisijos pirmininkas galiu tik konstatuoti, kad mūsų parlamentinio tyrimo metu atskleistos medžiagos ir informacijos pagrindu iš viso buvo pradėti ir atliekami septyni ikiteisminiai tyrimai baudžiamosiose bylose. Taigi, galima sakyti, kad vadinamoji Vijūnėlės dvaro istorija buvo tas veiksnys, kuris leido atskleisti ne tik galimus baudžiamuosius nusikaltimus, bet ir galimus valstybės pareigūnų drausminius pažeidimus, tarnybinių įgaliojimų viršijimus, viešų ir privačių interesų galimo supainiojimo reikalus. Visi šie tyrimai yra tęsiami, pradedami mūsų surinktos informacijos pagrindu nauji, todėl fakto, kad vienas iš tyrimų yra nutrauktas – neneigiu, tačiau nesureikšminu“, - sakė V. Gailius.

Per porą mėnesių – gausybė telefoninių skambučių

DELFI žiniomis, gavę teismo leidimą klausytis Druskininkų mero R. Malinausko telefoninių pokalbių, vos per du mėnesius - nuo pernai metų liepos 21-osios iki tų pačių metų rugsėjo 23-osios – Specialiųjų tyrimų tarnybos tyrėjai užfiksavo ne mažiau kaip šešiolika R. Malinausko telefoninių skambučių Vyriausybės nariams ir Vijūnėlės dvaro savininkus atstovaujančiam advokatui Pranui Makauskui, ir ne mažiau kaip keturias trumpąsias telefonines žinutes, kuriose R. Malinauskas ieškojo būdų ir prieigų, o po nutarimo priėmimo – dėkojo už sprendimą, kaip Vyriausybėje paspartinti nutarimo dėl kurortinių zonų panaikinimo priėmimą.

Aplinkos ministrui K. Trečiokui ir Vyriausybės kancleriui A. Mačiuliui Druskininkų savivaldybės meras R. Malinauskas skambino dėl nutarimo reikalų skambino po ne mažiau penkis kartus, premjerui A. Butkevičiui ir ūkio ministrui E. Gustui – po kartą, privačių asmenų interesus atstovaujančiam advokatui – ne mažiau tris kartus.
Kęstutis Trečiokas ir Algirdas Butkevičius

Derino per „tvarkiečių“ viceministrę

Iš išslaptintų pokalbių aišku, kad itin intensyviai kurortinių zonų panaikinimu R. Malinauskas ėmė domėtis praėjusių metų liepą.

Iš pradžių buvo bandoma „prastumti“ Vyriausybėje pilnos apimties parengtą Vyriausybės nutarimą, pakeisiantį 1992 m. gegužės 12 d. Vyriausybės nutarimą Nr. 343 „Dėl specialiųjų miško ir žemės naudojimo sąlygų“.

Štai liepos 21-ąją jis skambina Vijūnėlės savininkų advokatui Pranui Makauskui ir informuoja, kad „kalbėjau su viceministre, bandžiau ten papasakoti daugiau mažiau, ir ji sakė tarsis su Narmontu. Ir ji liepė duoti jos mobilų telefoną, kad jūs su ja sukontaktuotumėt <...> jei įrodžius, kad čia ne dėl vieno, ne vieno objekto problema, o visos Lietuvos, gal jie tada parašytų ir tą išaiškinamąjį ir sprendžiamąjį variantą“.

Po pokalbio Druskininkų meras nusiunčia advokatui viceministrės D. Matonienės mobiliojo telefono numerį.

Ministrą K. Trečioką kalbina kasdien

Rankų sudėjęs R. Malinauskas nesnaudžia, ir jau rugpjūčio 6-ąją skambina aplinkos ministrui Kęstučiui Trečiokui. Atostogų nuotaikomis jau gyvenančio ministro meras teiraujasi dėl Vyriausybės nutarimo (pilnos apimties) – kokioje stadijoje rengimas, derinimas, kada bus teikiamas priėmimui.

Iš K. Trečioko atsakymo matyti, kad jis visiškai nesigaudo, apie ką kalba.

„Gal galima paprašyt? Čia Vyriausybės nutarimas...“ – prašo R. Malinauskas.

K. T. „Kurių metų jis?“
„R. M. „Devyniasdešimt antrų gegužės 12-os. 343“
K. T. „Gerai, pasidomėsiu. Neužkliuvo kažkaip“.
R. M. „Būsiu labai dėkingas. Ačiū ačiū labai“.
K. T. „Gerai, gerai“.

Rytojaus dieną po pokalbio ankstų rytą R. Malinauskas vėl skambina ministrui K. Trečiokui. Pastarasis susierzina: „Kai žinosiu – pats paskambinsiu“.

Po poros dienų meras R. Malinauskas dėl to paties klausimo jau skambina pačiam premjerui A. Butkevičiui.

Premjerą pataisė dėl nutarimo numerio

„Pirmininke, kur šiandien kalbėjom dėl to Vyriausybės nutarimo, tai aš išsiaiškinau. Vakar svarstė pasitarime ne šitą. Ten saugomų teritorijų“, - tokiais žodžiais, paskambinęs prieš darbo pabaigą, į Lietuvos Respublikos premjerą Algirdą Butkevičių (toliau – A. B. ) kreipėsi Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas (toliau - R. M).
Ričardas Malinauskas

Pokalbis vyko pernai metų rugpjūčio 11-ą dieną.

„Ai, ne šitą? A?“ – nustemba A. Butkevičius.
R. M. „Ne, ne šitą“.
A. B. „Supratau“.
R. M. „Šitas tiktai išėjo iš Teisingumo ministerijos, ir dabar turi Aplinkos ministerija teikti Vyriausybei, tik neaišku, kaip jie ten susisuks, per kiek laiko“.
A. B. „Supratau. Tai gerai. Aš paraginsiu tada“.
R. M. "Čia ne tas! Ir ta data ne to reikalinga”.
A. B. “Gerai”.
R. M. “Nuo priėmimo”.
A. B. “Ai, nes ten labai daug kalbėjo, pristatymo metu, tai…”
R. M. “Tai, taip. Bet ten – visi kiti dalykai. Bet ne tas. 343.”
A. B. “Ai, gerai. Supratau. Ačiū tada”.

Druskininkų meras irgi padėkoja premjerui, ir tuo pokalbis baigiasi.

K. Trečioką kvietė į Druskininkus „revizijon“

Po poros savaičių vėl skambindamas ministrui K. Trečiokui meras R. Malinauskas užsimena turįs “labai didelį prašymą”, ir lyg tarp kitko teiraujasi, “tai kada, minister, link Druskininkų, kokią reviziją padaryt?”.

Mero siūlymas ministrui pasirodo viliojantis.

“Visai būtų faina, nes čia užknisa protą. Pas tave nors užsimiršti valandai kitai”, - gatvės žargonui prilygstančia kalba guodžiasi R. Malinauskui aplinkos ministras K. Trečiokas.

R. Malinauskas patikina, kad dėl savojo prašymo jis kalbėjęs “ir su premjeru, ir su Bernatoniu šiek tiek pajudinom, kad greičiau būtų. Tą Vyriausybės nutarimą 343”.

Artėjant Ministerijų vadovų pasitarimui, rugpjūčio 31-ąją R. Malinauskas dar kartą skambina ministrui K. Trečiokui – primena, kad reiktų nepamiršti įtraukti klausimo į darbotvarkę.

Rugsėjo 1-ąją R. Malinauskas sau leidžia apie jam rūpimus reiklaus priminti ir Vyriausybės kancleriui Alminui Mačiuliui. Tuo tikslu jis nusiunčia kancleriui trumpąją žinutę: “1992-02-12 LRV Nr. 343 Dėl specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų patvirtinimo. Ričardas. Druskininkai”.
Praėjus vos valandai nuo žinutės, jau skambina tam pačiam A. Mačiuliui.

Pastarasis, kaip matyti, aiškina, jog aiškinosi, bet nerado Vyriausybės posėdžio darbotvarkei teikiamuose dokumentuose tokio klausimo. Pažada paskubint.

Rugsėjo 14-ąją R. Malinauskas vėl skambina Vyriausybės kancleriui A. Mačiuliui: “Kancleri, labai labai reikia. Nu, labai reikia”.

Pasiutpolkė prieš ministerijų atstovų pasitarimą

Rugsėjo 21-ąją, iš vakaro prieš premjero Algirdo Butkevičiaus vizitą Druskininkusoe ir tą pačią dieną Vilniuje vykusio Ministerijų atstovų pasitarimą (MAP), tarp Druskininkų mero R. Malinausko ir Vyriausybės narių prasidėjo tikra telefoninių skambučių pasiutpolkė.

Iš pat ryto, merui su Vyriausybės kancleriu išsiaiškinus, kad pilna apimtimi teikiamas Nutarimo projektas į Vyriausybę tos savaitės posėdžiui tikrai nepraeis dėl nesuderinimų, A. Mačiulis “protina” R. Malinauską ieškoti daugiau iešmininkų pagalbai.

Liepia tartis su Ūkio ministerija, kad ši ir Aplinkos ministerijos abi teiktų pasirašytą naująjį – vieną skirsnį dėl kurortinių zonų naikinantį Vyriausybės nutarimo projektą.

“Abejoju, ar per vieną dieną parengs ir pateiks. Bet jūs sakėt, kad jums labai aktualu tai 25-ai dienai (galimai suklysta dėl datos, nes teismas, kuriame buvo iš esmės išnagrinėta byla dėl Vijūnėlės dvarą laiminusių sprendinių teisėtumo vyko rugsėjo 29-ąją – aut. past.). Bet stebuklų būna”, - sako A. Mačiulis.

Po tokio pokalbio R. Malinauskas skambina ministrui Evaldui Gustui ir sako, kad Ūkio ministerija turėtų tartis su Aplinkos ministerija ir teikti projektą Vyriausybei su abiejų ministrų parašais.
“Palauk, Ričardai, palauk, mes nesusišnekam. Tai yra įsakymas ar Vyriausybės nutarimas? Taip niekada nebūna, su dviem parašais. Niekada nebūna Vyriausybės nutarimo su dviem parašais”, - “nepasirašo” sandoriui su kurorto meru ūkio ministras.

Susinervinęs R. Malinauskas skambina advokatui P. Makauskui. Į šuns dienas išdeda viešajį interesą ginančią Generelinės prokuratūros prokurorę Deimantę Nikitinienę.

Tada vėl - šįkart aplinkos ministrui K. Trečiokui.

K. T. “Blyn, nu aš nieko prieš, bet dabar galvoju. Nesam taip darę, kai čia dabar”.
R. M. “Mes turim teismą, ir mums labai tas sprendimas… Pusę metų laukiau”.
K. T. “Aš tik bijau, kad mūsų Teisės departamentas, kaip visada, ten minties galiūnai, jie iš karto kokį pricepą randa, ir premjeras tada – “nu gerai, suderinkit ir atneškit į kitą posėdį”.
R. M. per visus yra suderinta ir visur nueita. Aš su premjeru kalbėjęs, su kancleriu jau dešimt kartų kalbėta ir…<…> Ministre, jei jūs duotumėt komandą…”
K. T. “Gerai, tuoj kancleriui duosiu zadanijie”.

Po Vyriausybės posėdžio – dėkingos SMS žinutės

Kaip aiškėja, nenuilstančio mero R. Malinausko pastangos ir rūpinimasis davė vaisių. 2015 metų rugsėjo 23 dieną vykusiame Vyriausybės posėdyje kurortines zonas Lietuvoje panaikinęs Vyrioausybės nutarimas Nr. 1025 buvo priimtas.

Ankstų rytą R. Malinauskas dar trumpąja žinute priminė Vyriausybės kancleriui A. Mačiuiliui: “Tai LRV svarstys ir tikiuosi priims”.

Po kurio laiko nusiunčiama dar viena žinutė į Vyriausybės kanclerio telefoną: “Ačiū labai”.
Nepamiršta Druskininkų meras R. Malinauskas padėkoti ir aplinkos ministrui K. Trečiokui. Vėlų 2015 m. rugsėjo 23-sios vakarą ministrui atskrieja mero SMS: “LABA VAKARA. AČIŪ JUMS LABAI”.
Kęstutis Trečiokas

Ministras susikuklina: “NĖR UŽ KĄ. SUNKU NEBUVO”.